Dancila, Putin si Magnitsky

Autor: Ramona Strugariu - europarlamentar
Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 12:34
6441 citiri

Intr-un articol recent din The Jerusalem Post, pe care il semneaza in calitate de fost premier, Viorica Dancila concluzioneaza intelept, dupa o insiruire de elemente analitice combinate emotionant cu povestea personala: am crezut intotdeauna in posibilitatea ca Europa sa aiba o relatie vibranta, reciproc avantajoasa cu Rusia.

Poate exista tentatia de a crede ca a vrut si dna Dancila sa para desteapta. I-a scris cineva un articol in engleza (bine scris, de altfel, cu toate elementele acolo, narativ si analiza, putina emotie si mesaj, asa cum sunt scrise toate articolele destepte ale propagandei). Insa vorbim despre mult mai mult decat atat, iar reactia ei - mai corect spus, reactia generata, prin consultanti, de terti direct interesati de relatia UE - Rusia - nu este deloc intamplatoare.

Articolul vine exact la 2 zile dupa ce Comisia Europeana a anuntat luni, 19 octombrie, o propunere comuna (facuta cu Serviciul de actiune externa al UE) de regulament al Consiliului pentru sanctiuni impotriva incalcarilor grave ale drepturilor omului si ale abuzurilor la nivel mondial. Pe scurt, este propunerea de Regulament european de tip Magnitsky, pe care personal si ca delegatie le-am sustinut puternic pe agenda europeana si care schimba paradigma de abordare a relatiilor UE cu state terte si actori internationali care incalca flagrant drepturile si libertatile fundamentale.

Pasul legislativ concretizeaza anuntul unei legislatii de tip Magnitsky facut de presedinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, in timpul discursului sau privind Starea Uniunii din septembrie 2020. In fata dificultatilor de a ajunge la un consens in sanul Consiliului privind impunerea sanctiunilor in Belarus, Turcia sau Rusia (in raport cu otravirea lui Alexei Navalnyi sau ororile regimului Lukashenko de pilda), a devenit mai evident decat niciodata ca un astfel de regim orizontal de sanctiuni este necesar. Cazul Navalnyi a precipitat, categoric, munca legislativa la nivelul UE, iar presiunea germana a contat.

Propunerea este unul dintre actele juridice solicitate de Consiliu pentru a demara instituirea unui nou sistem de sanctiuni orizontale. Ea completeaza decizia Consiliului (pusa pe masa de Inaltul Reprezentant Josep Borrell). Odata adoptate, aceste documente oficializeaza, practic, regimul de sanctiuni UE in materie de drepturi ale omului, la nivel mondial.

In decembrie anul trecut, ministrii de externe ai UE au fost de acord sa instituie un astfel de regim in stil Magnitsky pentru a-i penaliza pe cei ce incalca drepturilor omului. Insa anuntul de luni nu a numit propunerea comuna "Legea Magnitsky" a UE exact pentru a nu produce lezmajestati prietenilor Rusiei din Consiliu, tari precum Ungaria sau Italia. Daca guvernul de astazi ar fi fost condus tot de doamna Dancila, este foarte probabil sa fi avut asemenea reactii si din partea Romaniei.

Surse diplomatice citate de Politico spun ca ar fi pretul platit pentru a obtine un acord in Consiliu mai usor si mai rapid, posibil pana la Ziua Drepturilor Omului din 10 decembrie. Formal Presedintia germana a anuntat ca doreste adoptarea actului pana la sfarsitul anului, pentru ca el sa intre in vigoare in ianuarie 2021. Deci exista un plan clar pentru ca lucrurile sa se miste repede si bine. Ceea ce tulbura semnificativ apele internationale si schimba raporturile de forta. UE nu a vorbit atat de clar si de coerent in materie de sanctiuni, intr-o singura voce, niciodata pana acum. Iar Rusia este tara europeana al carei regim a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai mari abuzatori mondiali ai drepturilor omului. Mai mult decat atat, trigger-ul puternic in finalizarea acestei decizii a Uniunii il reprezinta otravirea lui Alexei Navalnyi, liderul opozitiei ruse, si reprimarea brutala a protestelor din Belarus - ambele cu legaturi puternice si directe catre Vladimir Putin.

Ce propune Regulamentul, negru pe alb: punerea in aplicare a unor sanctiuni - de tipul inghetarii (sechestrului judiciar) activelor si restrictiilor de calatorie - impotriva celor gasiti responsabili de incalcari flagrante si repetate ale drepturilor fundamentale, indiferent unde au loc acestea in lume sau ce calitate au cei responsabili (lideri politici, reprezentanti guvernamentali sau oameni de afaceri). Iar acest lucru reprezinta o palma usturatoare peste obrazul si mai ales buzunarul regimului Putin, pentru ca acolo doare mai tare. Banii acolitilor Kremlinului sunt peste tot in Europa, asa cum au dezvaluit in mod repetat jurnalistii de investigatie, inclusiv atunci cand au scos la iveala marile scheme infractionale organizate si laundromatele cu conexiuni in Rusia.

Mai mult decat atat, Comisia propune si sa i se incredinteze supravegherea punerii in aplicare a interdictiilor de calatorie, ceea ce este o premiera absoluta si s-ar putea sa creeze probleme inclusiv la nivelul acceptarii de catre Statele Membre, mai ales printre fanii regimurilor iliberale sau ai abuzatorilor. Argumentul lor este faptul ca aplicarea interdictiilor de viza este in mod normal o prerogativa a Statelor Membre.

Noul regim orizontal de sanctiuni nu le inlocuieste pe cele existente, care sunt in numar de 40 si care sunt bazate pe o abordare tara cu tara. Sanctiunile existente sunt adoptate prin decizii in cadrul politicii comune de securitate si aparare, in general in cadrul unei strategii mai largi politice si diplomatice privind tara respectiva, sau ca reactie la masurile adoptate, de exemplu, la nivelul ONU. In general ele nu au insa o menire punitiva. Procesul decizional pentru adoptarea sanctiunilor actuale acorda un rol preponderent Statelor Membre: Consiliul adopta deciziile, care devin efective prin regulamente de implementare ale Comisiei si sunt apoi aplicate de Statele Membre.

Acum, insa, Uniunea Europeana pune pe masa, fara echivoc, un sistem nou si care atinge in mod direct banii si libertatea de circulatie a abuzatorilor si a celor care maltrateaza drepturile si libertatile fundamentale cu impunitate. Nu doar Putin. Erdogan, Lukashenko, Assad si multi altii, impreuna cu toata camarila imbogatita de cele mai multe ori ilegal, imoral, prin exploatare, razboaie, manipulare si saracirea unor natiuni. Iar asta ingrijoreaza profund, asa cum rezulta indirect si din articolul doamnei Dancila - care a fost, din nou, din pacate, doar o voce trista a unui cor de tortionari. Si e foarte bine ca ingrijoreaza. Inseamna ca in sfarsit facem ce trebuie.

Revenind la doamna Dancila - va propun un exercitiu simplu si eficient. Dati-i un telefon si solicitati-i un live, citati-i urmatorul paragraf din propriul articol:

Examples span the breadth of the European continent - from Brexit in the UK to the recent referendum and elections in North Macedonia, to the crisis in Ukraine to the presidential elections in Belarus. Meanwhile, Europe's efforts to defend against this influence continue to fail to meet the mark. This is largely the result of Russia placing a high value on sculpting European policy in its image, while the EU has misjudged the actual damage incurred from its interventionist activities.

1. Rugati-o sa va traduca, in direct, acest paragraf.

2. La fel de politicos, rugati-o sa vi-l explice. Ce inseamna el de fapt si care sunt exemplele, cum, concret, sculpteaza Rusia acolo, pe unde anume s-a inselat UE si ce inseamna activitati interventioniste.

Have fun, ca sa continuu intr-o limba de circulatie internationala, asa cum a inceput sa isi exprime si doamna Dancila gandurile vibrante pentru Rusia. Eu nu pot decat sa ma bucur ca semneaza acest articol in calitate de fost premier si sa remarc faptul ca, in continuare, consultantii isi fac meseria. Pentru toate partile interesate.

Daca sunati, intrebati si despre niscaiva capitale sau cetatenii macedoni. Gasiti video pe net, daca dati o cautare google cu momentul in care s-a spart paharul cu apa al premierului Macedoniei, Zoran Zaev.

Ramona Strugariu este parlamentar european din partea Aliantei USR PLUS (Renew Europe) si este membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, a Comisiei pentru control bugetar si membra in Comitetul director al Intergrupului Anticoruptie, precum si vicepresedinta Delegatiei la Comisia parlamentara de asociere UE-Moldova.

Licentiata in drept a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi si cu o diploma de master in drept european, Ramona Strugariu este responsabila pentru o serie importanta de subiecte privind justitia si statul de drept: raportor permanent Renew Europe in Comisia Libe pentru combaterea spalarii de bani si a traficului de droguri, raportor de grup pentru dosare cu privire la Situatia statului de drept in Ungaria, lucreaza la Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului de instituire a programului "Justitie", se ocupa de Raportul anual cu privire la protectia intereselor financiare ale Uniunii sau Descarcarea bugetara a agentiilor Uniunii din sfera justitiei si a afacerilor interne (Eurojust, Europol, Cepol, Frontex, EMCDDA, eu-Lisa, FRA, EASO) sau descarcarea de gestiune a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Dancila, #putin, #Magnitsky, #Comisia Europeana, #drepturile omului, #abuzuri, #sanctiuni , #premier