Vasile Dîncu, propus la Apărare: ”Ne-ar plăcea ca întreg statul să fie cel puţin la nivelul la care se află instituţia militară”. Sociologul a primit aviz favorabil

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 20:19 2322 citiri
Vasile Dîncu, propunerea PSD pentru Ministerul Apărării FOTO Facebook/ Vasile Dîncu

Senatorul PSD Vasile Dîncu, propus pentru a prelua funcția de ministru al Apărării, a primit miercuri, 24 noiembrie, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. La audieri, acesta a lăudat instituția militară națională, a vorbit despre inechitățile din sistem în ceea ce privește pensiile și despre colaborarea cu NATO.

"Aş vrea să spun că Armata României se află în acest moment în ceea ce priveşte modernizarea ca instituţie, prin decizii, pregătire profesională, implicare în societate, relaţii internaţionale, mult peste alte componente ale societăţii. Ne-ar plăcea ca întreg statul român să fie cel puţin la nivelul la care în acest moment se află instituţia militară din România", a afirmat Dîncu.

El a vorbit şi despre implicarea României în NATO. "E uşor să îţi pui insigna NATO la rever sau să scrie în CV că ai făcut foarte multe simpozioane sau ai fost la cursurile NATO, dar cred că pe noi ne defineşte şi ceea ce facem", a transmis senatorul PSD.

Potrivit acestuia, România are "atâta Apărare câţi bani" are.

Vasile Dîncu a subliniat că în privinţa achiziţiilor militare va trebui găsită o formulă pentru offset "funcţională", adăugând că în acest domeniu este nevoie de "mai mult curaj" la negocieri.

El s-a referit şi la nevoia de personal militar superior estimărilor. "Au fost făcute într-o perioadă de pace acele estimări. (...) În Germania se discută că este nevoie de efective diferite, de un număr mare, dar e vorba şi de calitate, de alt tip de formare", a punctat ministrul propus.

Totuşi, a arătat Dîncu, "despre stagiul militar obligatoriu nu se discută în acest moment", deşi sunt ţări care abordează, în alte formule, acest lucru.

"Dar, nu este cazul la noi. (...) Nu cred că avem în acest moment analize care să ne spună că este nevoie de acest lucru. Este nevoie de o resursă umană mai diversificată şi mai bine formată", a explicat senatorul PSD.

În opinia sa, în prezent, există "un paradox" în ceea ce priveşte pensiile militarilor. "Avem foarte multe inechităţi în sistem", a menţionat Dîncu, care a completat că pensiile militare nu trebuie raportate la contribuţie.

"Nu cred că pensiile din sistemul militar trebuie acordate pe contributivitate, tocmai pe acest principiu că ei nu pot să facă alte activităţi în afară de această activitate şi statul poate să compenseze", a arătat sociologul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News