De ce refuză premierul Ciucă să-i ceară demisia lui Vasile Dîncu. Opinia analiștilor: „Mai degrabă e o dorință a lui Iohannis”

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 03:25
6337 citiri
De ce refuză premierul Ciucă să-i ceară demisia lui Vasile Dîncu. Opinia analiștilor: „Mai degrabă e o dorință a lui Iohannis”
Schimbarea lui Dîncu ar aduce o egalizare a costului de imagine între PSD și PNL FOTO Colaj Ziare.com

În ciuda speculațiilor conform cărora premierul Nicolae Ciucă îi va cere demisia ministrului Apărării Vasile Dîncu ca urmare a numeroaselor gafe comise în mandatul său, acesta din urmă nu are emoții deocamdată cu privire la scaunul său, în ciuda unor presiuni inclusiv din PSD.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a fost chemat luni dimineață, 17 octombrie, la Palatul Victoria, unde a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă în contextul declarațiilor controversate ale ministrului cu privire la termenii în care ar trebui să facă pace Ucraina cu Rusia. Dîncu a fost criticat săptămâna trecută de către președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă dar și de către liderul PSD Marcel Ciolacu.

„Când ești ministru al Apărării, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român. Repet, președintele având atribuții. Trebuie să avem o discuție în coaliție. Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict”, a afirmat liderul PSD în urmă cu o săptămână. De altfel, ar fi fost în interesul lui Marcel Ciolacu o eventuală schimbare a lui Dîncu, care, conform unor surse politice, l-ar vrea pe Geoană drept candidatul partidului la prezidențialele din 2024, idee față de care Ciolacu este rezervat.

Puncte la imaginea PNL

Întrebat despre dinamica poziției lui Dîncu, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că și liberalii și-ar fi dorit o schimbare a ministrului, întrucât ar mai egaliza costul de imagine suferit după demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu.

„Nu știu dacă domnul Ciucă decide (n.red.: revocarea lui Dîncu). Oricum domnu Dîncu, din câte știu din surse informale, ar avea ceva probleme în interiorul PSD-ului. Adică este posibil să aibă probleme acasă la el, la PSD, însă nu vor fi declarații în sensul ăsta.

Pe de altă parte PNL-ul și-ar dori să fie o schimbare și la nivelul PSD-ului pentru că ei au luat numai bile negre în ultima vreme. Au trebuie să-l schimbe pe Cîmpeanu, care e arondat la ei, sunt probleme și cu alți miniștri liberali, la nivelul imaginii”, a explicat politologul.

În ciuda speculațiilor cum că Ciucă va urma să-i ceară demisia din funcție, la finalul discuției dintre de luni dintre premier și ministrul Apărării, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a transmis că discuția dintre cei doi oficiali s-a concentrat asupra „calibrării” comunicării publice.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a transmis Cărbunaru.

„Nu deranjează pe nimeni”

Întrebat de ce pare că premierul refuză să-i ceară demisia ministrului PSD, Alfred Bulai notează că „în general deciziile sunte ale lui Iohannis” și că oricum Dîncu nu are o putere foarte mare în minister și că adevăratul conducător este Ciucă.

„Nu știu dacă domnul Ciucă este cel în măsură să aleagă, e posibil să fi fost o negociere prin faptul că i se va cere ceva lui Dîncu. În general deciziile sunt ale lui Iohannis. De altfel, domnul Iohannis a ținut la anumiți oameni, așa cum a ținut la domnul Cîmpeanu. Că pe el l-a sacrificat, dar l-a susținut cu un scop. De altfel așa a și ajuns ministru, pentru că nu era în grațiile PNL.

Domnul Dîncu nu deranjează foarte mult acolo, pentru că vă dați seama că domnul Ciucă care cunoaște foarte bine sistemul este adevăratul conducător al Armatei, nu domnul Dîncu. Nu cred că poate în mod real domnul Dîncu să ia o decizie înainte să o știe Ciucă”, notează aceasta.

Remaniere la pachet

Totodată, politologul mai scoate în evidență alte două scenarii. În primul rând, schimbarea unui ministru al Apărării în contextul actual al războiului din Ucraina ar putea aduce un cost de imagine României, dar și că schimbarea lui Dîncu ar putea fi întârziată pentru „un pachet” mai mare, păstrat în cazul în care criza și tensiunea din România este prea mare.

„Probabil că intervenția și presiunea a fost dată că o țară membră NATO implicată în conflictul din Ucraina, nu dă bine să fie schimbat un ministru al Apărării în acest context, e un cost de imagine. (...) Sau poate că există un pachet de remaniere guvernamentală. Atunci când criza e prea mare și sunt tensiuni, atunci ar trebui schimbați câțiva miniștri să dea un orizont”, a mai declarat analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Centrul european de instruire pentru F-16 este considerat un punct nodal pentru securitatea regională, a declarat, miercuri, 17 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. "Din...
#vasile dincu, #nicolae ciuca, #revocare ministru, #ministrul apararii , #Stiri Vasile Dincu