Vicepremierul Dincu: Institutiile sunt blocate de o supraierarhie

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 10:32
3023 citiri
Vicepremierul Dincu: Institutiile sunt blocate de o supraierarhie
Foto: site Guvernul Romaniei (Arhiva)

Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, vineri seara, ca exista un spirit centralist la toti functionarii din administratia centrala, ca foarte multi gandesc in formule stereotipice, iar institutiile sunt blocate de o supraierarhie.

"Astazi mi-am cerut iertare, in gand, lui Dacian Ciolos care ne-a spus de cateva ori, si mi s-a parut ca ne spune prea des acest lucru, ca daca ne lasam pe mana functionarilor, atunci nu vom face nimic. Ne-a spus: Eu stiu asta pentru ca vin din administratie. (...) Acum mi-am dat seama ca exista un spirit centralist la toti functionarii din administratia centrala. Daca ne uitam intr-o strategie (...) vedem acolo peste tot unde vorbim despre descentralizare, vedem numai despre ministere, despre Cabinetul premierului sau de Cancelaria premierului, nu vezi nicio casuta legata de reforma functiei publice, nu vezi UNCJR, nu vezi asociatiile primarilor, nu vezi gandirea celor care sunt pusi sa aplice, a celor din teritoriu. Avem o gandire centralista si pe cei care gandesc centralist nu ai cum sa-i faci sa gandeasca descentralizarea", a afirmat Dincu, la Realitatea Tv.

Dancu: Vreau un stat mai eficient, mai ieftin si mai inteligent. Se pot face lucruri fara galagie zilnica

El a adaugat ca exista si o gandire birocratica la centru.

"Dacian Ciolos avea dreptate. El mi-a spus de mai multe ori: Vedeti ca o sa va dicteze ceilalti ritmul. Am lasat la toate planificarile termenele care sunt puse in strategii si am vazut ca toate erau termene foarte lungi, ca pentru un functionar care lucreaza acolo, pentru el armata este lunga. Deci nu are nicio problema, trece timpul, el isi ia leafa, deci nu vrea schimbare", a aratat Dincu.

Exclusiv Vasile Dancu, despre planurile Guvernului si cazul Toba: Vor veni si masuri mai putin populare Interviu video

Intrebat ce il enerveaza foarte mult, Dincu a raspuns ca oamenii nu sunt obisnuiti sa lucreze unii cu ceilalti si ca institutiile sunt blocate de o supraierarhie.

"Ma enerveaza foarte mult lipsa gandirii, ca foarte multi functionari publici gandesc in formule stereotipice, ai senzatia ca niciodata nu s-au gandit la ceea ce se intampla cu adevarat in viata. Ma enerveaza ca functionarii nu pun intrebari suplimentare.

In momentul in care ii dai un ordin, ei spun: da sefu si vin cu treaba facuta prost. Nu au fost obisnuiti sa lucreze partenerial cu sefii lor. Este o ierarhie si un reflex de supunere care este irational. Sunt institutii blocate de o supraierarhie, de imposibilitatea de a trece peste nivelul imediat superior. Ma enerveaza faptul ca oamenii nu sunt obisnuiti sa lucreze unii cu altii", a mai spus Dincu.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Vasile Dincu functionari publici, #reforma administratie , #ministrul Dezvoltarii Regionale