Dancu: Romania a iesit disperata in balcon iar noi strigam la ea sa sara mai repede

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 14:30
2273 citiri
Dancu: Romania a iesit disperata in balcon iar noi strigam la ea sa sara mai repede
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu (PSD) explica esecul grevei generale anuntate de liderii confederatiilor sindicale prin faptul ca "greva este oprirea muncii, iar noi nu prea avem ce sa muncim" si ofera cateva cifre din sondajele de opinie care creioneaza situatia sociala.

"Cum sa ne iasa organizarea grevei daca nu ne iese organizarea muncii ?Greva este oprirea muncii, iar noi nu prea avem ce sa muncim(...)", comenteaza cu ironie Vasile Dancu pe blog.

Romanii si-au pierdut demnitatea de oameni liberi iar sindicatele au sefi, nu lideri

Acesta remarca faptul ca starea de apatie s-a generalizat, iar cauza este ca "cerem romanilor prea mult, cerem sa dea ceea ce nu pot, ceva de care nu sunt in stare".

"Le cerem respectul demnitatii persoanei, dar ei si-au pierdut de mult demnitatea de oameni liberi. Au fost mintiti de atatea ori, si-au pus nevrotic speranta in tot felul de lideri de carton, mai nou, isi vand votul, adica forma pura a libertatii politice, pe zahar, ulei sau bere in sticle mari de plastic.

Romanii traiesc deja intr-o stare de apatie din care nu pot iesi. Apatia se naste din descurajare, din lipsa sperantei, din faptul ca ochii mintii nu mai vad nici o luminita la capatul tunelului", comenteaza Dancu.

Pe de alta parte, nici liderii de sindicat nu mai sunt credibili.

"Baronii sindicatelor de astazi, poate cu mici exceptii, simuleaza protestul sau greva, de multe ori, ii santajeaza pe politicieni mai mult pentru interese personale. Au firme, afaceri la vedere sau ascunse, nu sunt luptatori pentru drepturi, mai mult joaca un rol. Sindicatele au putini membri, au o mica forta in intreprinderi sau institutii. Nu avem lideri sindicali de forta si incredere, de fapt, avem sefi de sindicate, nu lideri sindicali", nuanteaza sociologul.

Pe de alta parte, Vasile Dancu remarca si lipsa increderii populatiei in propriile forte dar si in institutiile statului, motiv pentru care nu se mobilizeaza pentru a protesta, considerand ca oricum nu va reusi sa schimbe nimic.

Funeriu a facut presiuni ca un vechil pe ogorul educatiei nationale

Sociologul a comentat foarte acid prestatia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, in timpul grevei din invatamant si a ironizat prestatia liderilor sindicali care, in loc sa isi uneasca fortele pentru a-l da jos "stateau aliniati la talk-showuri, spuneau banalitati, iar emisiunile nu se terminau pana nu vorbeau toti, chiar daca spuneau acelasi lucru".

"Micul nostru Napoleon, rezident la Strasbourg, obisnuit cu reactiile de laborator, a procedat la presiuni de vechil pe ogorul educatiei nationale. Amenintati si de o lege a invatamantului care numeste politic tot ce misca si mai ales de eliminarea titularizarii, deci a sigurantei locului de munca, cadrele didactice nu au avut forta de a se tine de proiect", a explicat Dancu si debandada creata in invatamant de intrarea partiala a cadrelor didactice in greva.

Romania a iesit disperata in balcon, se uita in gol, iar noi strigam la ea sa sara mai repede

Sociologul prezinta, printre altele, si sondajul IRES in care romanii sunt intrebati ce solutii au in vedere pentru a strabate criza cu bine.

"54% se gandesc la plecarea din tara, 26% cred ca vor vinde lucruri din casa, 43% vor incerca sa ia bani imprumut de la rude sau prieteni, 23% au speranta ca se vor putea imprumuta la banci, 92% vor renunta la cumpararea de lucruri de folosinta indelungata si 3% cred chiar ca o sa-si vanda locuinta", scrie acesta.

"Nu-i asa ca le cerem prea mult oamenilor, atunci cand am vrea sa avem o solidaritate nationala pentru protest?

Romania a iesit disperata in balcon, se uita in gol, iar noi, analisti, jurnalisti, politicieni si alte forme de spectatori, strigam la ea sa sara mai repede, sa ne iasa jurnalul de stiri, sa nu pierdem stirile de la ora cinci, sa ne iasa analiza sau analogia cu Grecia...", isi incheie Vasile Dancu comentariul legat de asa-zisa greva generala organizata in Romania.

C.B.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Vasile Dancu, #criza economica, #sondaje IRES , #PSD