Dancu: Remanierea nu schimba nimic, guvernul de criza propus de PNL e o "fantasma"

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 17:23
1900 citiri
Dancu: Remanierea nu schimba nimic, guvernul de criza propus de PNL e o "fantasma"
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu (PSD) spune ca desi peste 80% dintre romani au auzit de remanierea guvernului, noua componenta nu le-a schimbat perceptia despre actuala putere si ca proiectul unui "guvernul de criza", lansat de Crin Antonescu este o "fantasma".

"Am un sondaj de opinie, pe care nu l-am dat inca publicitatii, din care reiese ca 82% dintre oameni, intr-adevar, au auzit de remanierea guvernului(...)dar nu si-au modificat increderea in guvern, nu s-au modificat nici indicatorii privind perceptia functionalitatii guvernului in domenii importante ale activitatii si, de asemenea, nici nu a crescut procentul intentiei de vot al partidului, si nici increderea cu aceasta remaniere", a declarat Dancu intr-un interviu acordat pentru Revista22 si publicat pe blog.

Acesta mai precizeaza ca oamenii spun ca remanierea era necesara, dar nu vad care este schimbarea.

"La intrebarea 'Credeti ca aceasta remaniere va schimba ceva in Romania?', au spus cu siguranta da 6%, probabil da 27%, probabil nu 15% si cu siguranta nu 49%. Deci, cumva este o balanta negativa cu privire la speranta schimbarii. Asta, desigur, nu este numai din cauza remanierii, ci poate si a lipsei de speranta care exista in acest moment", spune sociologul.

Daca cei din opozitie cred ca PD-L se lupta cu Traian Basescu, atunci vor fi niste fraieri perfecti

Sociologul nu crede ca premierul Emil Boc si presedintele Traian Basesu ar fi in conflict, asa cum se speculeaza in presa, si nici ca seful statului ar fi initiat de fapt remanierea Guvernului. "Eu cred ca acest guvern, aceasta remaniere a fost aprobata, cu siguranta, si de Traian Basescu. Nu cred ca Traian Basescu a initiat-o, in sensul ca si-a ales el ministrii, dar faptul ca PD-L se lupta cu Traian Basescu este un mit pe care, daca cei din opozitie il cred, atunci vor fi niste fraieri perfecti", afirma Vasile Dancu.

In opinia sa, remanierea Executivului a fost "o victorie a greilor" din PD-L: "Parerea mea este ca a fost victoria celor care s-au retras din guvern. A celor care sunt oamenii puternici din PDL - Videanu, Berceanu. Blaga, care a ramas in Cabinet pentru ca altfel nu se putea, este un pion important al guvernului. Cred ca este o victorie pentru statu-quo. O victorie a 'greilor', cum se spune, pentru ca ei s-au retras, dar si-au pus oamenii care sunt consonanti la proiectul lor".

Guvernul de criza - o fantasma, o solutie utopica

Social-democratul critica proiectul comun al guvernului de criza PSD-PNL atat de des pomenit de liderul liberal Crin Antonescu.

"Guvernul de criza mi se pare ca este mai degraba o fantasma, o solutie utopica. In primul rand pentru ca reflexele culturii politice romanesti nu permit asa ceva. Acest guvern ar trebui sa aiba un program. Ce program are acest guvern? Numai sa organizeze alegerile? Inchipuiti-va PNL si PSD discutand despre cota unica - si n-ai cum sa nu discuti, pentru ca ar trebui sa faca parte dintre masurile anticriza. Apoi, ce masuri anticriza poti sa iei cu un guvern de genul acesta, cand nu exista sustinere in Parlament?", se intreaba Dancu.

In opinia sa, partidele romanesti nu au capacitatea de a colabora pentru ca toate "sunt organizate pentru a imparti prada politica, adica functii, beneficii si altele".

"Nu cred in posibilitatea de a functiona un guvern de criza. Cine sa-l faca?", intreaba retoric Vasile Dancu, in opinia caruia un astfel de guvern nu ar fi functional, argumentele tinand de experienta trecuta, cand PNL a rezistat la guvernare cu numai 20% fiind sustinut parlamentar de PSD.

Aroganta liberala a otravit atmosfera intre PNL si PSD

"In colaborarea trecuta dintre PSD si PNL, exista o insatisfactie generala. Cel putin la PSD, asta cunosc, eram membru activ atunci. Aroganta liberala de regula a stricat, a otravit atmosfera intre cele doua partide. PSD ar trebui ca in aceasta perioada sa-si consolideze, avand in vedere ca se afla in sondaje la 37-38% si bat la 40%, o pozitie dominanta. Or, aceasta pozitie dominanta si-ar putea-o consolida incercand sa modifice Legea electorala, cu acest uninominal ciudat, in care trec cei de pe locul trei. Liberalii nu ar fi interesati de acest lucru, pentru ca ei au fost beneficiarii acestei legi. Uniunea cu liberalii nu ne-a adus niciodata nimic bun, in primul rand pentru ca nu putem dezvolta un proiect social-democrat. Facem o struto-camila social-democrat-liberala, in care vedem mai degraba ideile unor oameni, nu ideile unui partid ", declara Vasile Dancu.

Cazul Vintu se va stinge mediatic in curand

In ceea ce priveste scandalul arestarii lui Sorin Ovidiu Vintu, sociologul isi exprima scepticismul cu privire la o eventuala lansare a acestuia in politica, dupa modelul Gigi Becali sau Dan Diaconescu.

"Cred ca acest eveniment, din punct de vedere al temperaturii lui mediatice, se va stinge curand. (...)Este un razboi de vreo 3 ani intre cateva posturi de televiziune si puterea politica, un razboi care, dupa parerea mea, a depasit cadrele normale ale unei hartuieli pe care media o fac fata de cei de la putere. (...)Eu cred ca jurnalistii, din punct de vedere deontologic, nu au avut obiectivitate in cazul Vantu. Uman ii inteleg, simteau ca isi apara locul de munca; tehnic, nu, pentru ca asta inseamna respectarea unor principii deontologice", a comentat Vasile Dancu modul in care jurnalistii de la Realitatea TV au tratat arestarea patronului lor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vasile Dancu remaniere, #Dancu guvern criza , #PSD