Dancu: PSD si PNL trebuiau sa candideze separat ca sa castige - Interviu (II)

Miercuri, 24 August 2011, ora 18:58
4799 citiri
Dancu: PSD si PNL trebuiau sa candideze separat ca sa castige - Interviu (II)
Foto: Ziua de Cluj

Sociologul Vasile Dancu (PSD) crede ca, pentru a obtine mult ravnitul "50% plus 1" la alegerile din 2012, PSD si PNL ar fi trebuit sa candideze separat. El le atrage atentia lui Crin Antonescu si Victor Ponta ca sondajele actuale nu masoara intentia de vot din 2012 si ca tactica adoptata de ei, de a repeta zilnic greselile Puterii, nu le va asigura succesul.

In partea a doua a interviului acordat Ziare.com, Vasile Dancu le face cateva recomandari celor doi lideri ai USL, in contextul in care uniunea a obtinut la alegerile partiale de duminica, atat in Neamt cat si in Maramures, sub 50% din voturi, iar presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca nu va numi un premier din partea PSD sau PNL decat daca unul dintre partide obtine macar un vot peste 50% la alegerile parlamentare.

Basescu: USL este si va fi un esec electoral

Vasile Dancu este de parere ca daca ar fi candidat separat PSD ar fi obtinut 35%-40% dintre voturi, iar PNL trecea de 20%, deci insumat, treceau fara probleme pragul de 50%. In plus, candidand separat ele ar fi avut "o mai mare libertate de actiune si chiar de discurs si asumare ideologica", iar PDL nu ar mai fi putut monopoliza dreapta.

In plus, sociologul ii avertizeaza pe cei doi co-presedinti USL ca trebuie "sa uite" sondajele actuale, care le folosesc cel mult la desemnarea candidatilor in judete, deoarece acestea nu masoara intentia de vot din 2012, "ele nu spun ca vei castiga automat", iar "pana sa-ti ajunga votul in urna este un drum lung, plin de intersectii si de blocaje".

Pe de alta parte, acesta sustine ca "sondajele sunt necesare ca aerul", dar nu ele sunt problema, ci interpretarea lor.

"Liderii politici nu prea accepta adevarul crud masurat de sociologi si atunci isi stabilesc firmulite de casa care le spun ce isi doresc. Nici un politician nu te intreaba cu dorinta de a afla: de ce am pierdut alegerile? De regula stie mai bine decat tine ce s-a intamplat, a fost de vina altcineva decat el sau campania lui. Evident ca nu intreaba nici de ce a castigat pentru ca aici raspunsul este evident: pentru ca el este cel mai frumos si cel mai destept din tara!", comenteaza ironic directorul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

In privinta strategiei pe care ar trebui sa o adopte USL pentru a urca dincolo de pragul dorit, Vasile Dancu afirma ca "nu ajunge sa mearga Antonescu si Ponta la televizor", dar si ca "oamenii stiu deja pacatele puterii, nu trebuie sa le repeti in fiecare zi", ci trebuie sa vii cu solutii alternative.

El recunoaste ca va fi extrem de dificil ca PSD si PNL sa tina cont si de sondajele realizate in judete, dar si de protocolul care prevede o paritate 21-20. Dar, "S-a tinut vreodata cont de dorintelor electoratului? Foarte rar. Legea asta zisa a votului uninominal trimite in Parlament, alesi de computer, oameni care s-au calificat de pe locul al doilea sau chiar al treilea, iar un foarte important partid al Romaniei a intrat in Parlament dupa ce a castigat doar doua sau trei colegii electorale cu peste 50%", reaminteste acesta.

De ce putea pierde USL alegerile in Maramures - Interviu Ziare.com (I)

Ce trebuie sa se schimbe in strategia electorala a USL pentru ca sa obtina scoruri de peste 50% la alegerile de anul viitor?

Nu se mai poate sa faca ceea ce cred eu ca ar fi trebuit, adica sa adune voturi separat.

PSD facea peste 35% batea spre 40% iar PNL trecea de 20%. Ar fi avut o mai mare libertate de actiune si chiar de discurs si asumare ideologica. PDL nu ar mai fi putut monopoliza dreapta sau impinge PNL-ul in sfera socialista de perceptie.

Nu le dau eu sfaturi celor doua partide, pot doar sa le sugerez ceva pesedistilor care mi-au facut marele cadou de a ma ajuta sa-mi redescoper singur libertatea de gandirea si intoarcerea la uneltele mele.

Cred ca trebuie sa uite sondajele interne sau sa le lase doar la nivelul deciziei legate de candidati. Cifrele din ele cred ca masoara altceva, adica ceva care nu se regaseste intocmai in situatii de vot. Sondajele masoara un peisaj politic structurat de revolta simbolica impotriva puterii, dar nu pot anticipa dinamica electorala de campanie si nici INCITARILE SELECTIVE, ca sa folosesc un termen tehnic, elegant.

In unele locuri acel procent masurat ca medie (caci nimeni nu a facut o cercetare sociologica in macar 20% din localitatile Romannie) este doar un indiciu despre mediul de receptare a unui discurs politic al USL vs PDL. Dar de aici pana la a reusi sa-ti ajunga votul in urna este un drum lung, plin de intersectii si de blocaje.

Sondajele acestea trebuie sa-ti dea ocazia unor intrebari viitoare, ele nu spun ca vei castiga automat.

In plus, opinia este fragila, chiar in aceste alegeri, la Neamt, candidatul USL a pornit cu un avans serios, care corespundea intr-o anumita masura imaginii din sondaje, dar a pierdut in conditiile in care pe parcursul campaniei PDL a pierdut procente, nu a castigat.

USL trebuie sa gaseasca solutii pentru a compensa lipsa de resurse materiale si resurse de putere, trebuie sa fie prezenta masiv in dezbaterea despre criza. Am vazut ca purtatorii de cuvant ai PDL au spus ca votul de la Neamt este o dovada ca dreapta invinge pentru ca a gasit solutii la criza, ca stanga este terminata si aberanta. Mai ramanea sa auzim ca stanga si USL sunt responsabili pentru criza mondiala.

Nu am vazut raspunsuri organizate din partea USL. Sa fiu clar: nu ajunge sa mearga Antonescu si Ponta la televizor pentru a avea o strategie de raspuns politic sau ideologic consistenta care sa merga in toata tara. Parca cele doua mari partide asteapta totul de la cei doi presedinti.

In fond este vorba de a da un raspuns credibil la cateva intrebari pe care oamenii si le pun, dar pe limba lor. Trebuie sa transmita (verbal, nonverbal, emapatic, ideologic, uman etc) ideea de forta si responsabilitate, caci electoratul se leaga nevrotic de lideri atunci cand alege sa le dea puterea.

Sa se gandeasca de ce a castigat Traian Basescu in fata lui Nastase. Era mai organizat, avea cultura politica mai vasta, avea programe mai bune, avea resurse mai mari, avea sponsori mai generosi? La toate aceastea raspunsul este NU! Dar spunea o poveste credibila (atunci!), gandea in termenii electorilor, era pe pozitia lor, nu discuta savant la talk-showuri despre schimbare sau despre toaletele politicienilor de la putere.

Oamenii stiu deja pacatele puterii, nu trebuie sa le repeti in fiecare zi. Si mai este un lucru pe care cred ca Victor Ponta il stie (de fapt, amandoi il stim de la Adrian Nastase): sa alergi mai repede ca ei, sa ai mereu initiativa politica, sa conduci jocul. E o chestiune importanta de strategie care poate consolida scorul din sondaje. Poate singura!

Cat de relevante mai sunt sondajele de opinie in aceste conditii? Liderii USL sustin ca uniunea este cotata cu 55-60% incredere si totusi in aceste doua judete a obtinut mult mai putin.

Sondajele sunt necesare ca aerul. Sunt sigura metoda de a intelege ce se intampla intr-un colegiu electoral. Dar trebuie folosite de oameni care se pricep si nu doar pentru a masura intentiile de vot, pentru ca este cea mai relativa si volatila informatie. La noi nu sondajele sunt problema, ci interpretarea lor.

Sondajele de opinie trebuie combinate cu metode calitative, cu focus-grupuri si interviuri de profunzime, cu tehnici proiective pentru a intelege electoratul si mai ales trendurile si mentalitatea oamenilor.

Un alt pacat al sondajelor din politica este faptul ca de multe ori contin 'indulcitor', liderii politici nu prea accepta adevarul crud masurat de sociologi si atunci isi stabilesc firmulite de casa care le spun ce isi doresc.

Din pacate politicienii supraliciteaza efectele (mici sau greu de demonstrat) ale publicarii sondajelor in loc sa se concentreze pe raspunsurile pe care le pot obtine si pe continuturile intrebarilor.

Nici un politician nu te intreaba cu dorinta de a afla: de ce am pierdut alegerile? De regula stie mai bine decat tine ce s-a intamplat, a fost de vina altcineva decat el sau campania lui. Evident ca nu intreaba nici de ce a castigat pentru ca aici raspunsul este evident: pentru ca el este cel mai frumos si cel mai destept din tara!

Sondajele efectuate in paralel de PSD si PNL pentru desemnarea candidatilor la alegerile de anul viitor s-au facut in primele luni ale acestui an. Cat de relevante sunt ele pentru niste alegeri care au loc mult mai tarziu?

Au fost un punct de pornire, ele sunt perisabile. Au fost folosite doar pentru a intelege peisajul politic general din judete. Cred ca USL va face sondaje continuu atat in mediul rural cat si in orasele mici pentru a intelege cum evolueaza perceptia crizei si cum sunt reprezentate partidele, ce vinovatii apar in explicatiile oamenilor, ce credibilitate au solutiile si promisiunile sau ce solutii utopice naste opinia publica.

Cum este posibil ca PSD si PNL sa tina cont si de sondaje, adica de preferintele reale ale electoratului, dar si de paritatea 21-20 prevazuta in protocol? Sa ne asteptam ca in unele judete sa se treaca peste preferintele electoratului pentru a se respecta protocolul?

Nu este usor, evident.

Este vorba despre o intelegere politica si probabil ca PSD o va respecta. Ratiunea pentru care a facut-o a fost necesitatea de a construi o forta rezistanta care sa nu fie subrezita de pozitia de partid secund al unuia dintre parteneri. In acea perioada eu, ca simplu membru, am protestat, dar pana la urma Victor Ponta m-a convins ca unele sacrificii pot fi facute pentru viitor mai ales ca nici PSD nu mai era ce a fost (asta este completarea mea).

S-a tinut vreodata cont de dorintelor electoratului? Foarte rar. Legea asta zisa a votului uninominal trimite in Parlament, alesi de computer, oameni care s-au calificat de pe locul al doilea sau chiar al treilea.

Un foarte important partid al Romaniei a intrat in Parlament dupa ce a castigat doar doua sau trei colegii electorale cu peste 50%, restul fiind efectul distribuirii conform tehnologiei legii Stanciu-Hrebenciuc.

Ce sa mai spunem cand numarul de voturi neutilizate in cadrul procesului de redistribuire la Camera Deputatilor a fost la ultimele alegeri de 1.390.104 si la Senat de 3.329.815. Va dati seama ce mai ramane daca scoatem si milioanele de votanti care se autoexclud prin absenteism. O sa vedem ca soarta politicii este decisa de un numar foarte restrans dintre conationali, nu neaparat cei mai destepti sau mai vizionari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#alegeri 2012, #USL alegeri 2012, #alegeri Neamt, #alegeri Maramures, #Vasile Dancu , #PSD