Dancu, despre trucurile sondajelor, scorul USL si revenirea PDL

Marti, 21 Februarie 2012, ora 13:38
9972 citiri
Dancu, despre trucurile sondajelor, scorul USL si revenirea PDL

Sociologul Vasile Dancu e de parere ca diferentele foarte mari dintre cifrele celor doua sondaje de opinie prezentate marti, de CCSB si CSOP, se explica prin folosirea unor metodologii diferite si a unor "trucuri" de meserie, cum ar fi modul in care pui intrebarile.

Fostul ministru al Informatiilor Publice spune, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca numirea ca premier a lui Mihai Razvan Ungureanu a "saltat" PDL in sondaje, pe un fond emotional, dupa ce principalul partid de guvernare pierduse mai mult de 10 procente in timpul protestelor din aceasta iarna.

De asemenea, Dancu mai spune ca USL e in mod sigur la peste 50% in sondaje.

Cum apar rezultate diferite

Vasile Dancu a explicat cum apar aceste diferente uriase in sondaje, in conditiile in care CCSB a cotat USL la 57%, iar CSOP la 47% - difera metodologia, mai ales modul in care s-a pus intrebarea.

USL ramane sub 50 la suta, PDL creste

Demisia lui Basescu, dorita de 69 la suta dintre romani - sondaj

"Fiind facute in zile diferite, cu metode diferite, nu sunt perfect comparabile cele doua esantioane, dar masoara o realitate corecta - proportia dintre USL si PDL. Restul sunt variatii care tin de moment. Trebuie sa intelegem ca acestea nu sunt prognoze de vot, sunt fotografii ale unui moment. Modul in care se dau rezultatele, nu cum se fabrica, cum se face selectia datelor arata diferentele. Majoritatea datelor din cele doua sondaje sunt compatibile.

Depinde cum s-a pus intrebarea, care era intrebarea dinainte, care era tema. Intr-un studiu exista variatii de 5-7 procente la nivelul unor increderi sau al intentiei de vot in functie de problematica pe care ai studiat-o in respectivul sondaj. Daca intr-un sondaj vorbesti despre coruptie, de nivelul de trai, de cum traiesc oamenii si la final pui intrebarea legata de nivelul de vot, Puterea iese cu 5-6 procente mai putin, pentru ca lumea isi aduce aminte de aceste lucruri si o taxeaza.

Conteaza daca pui intrebarea de intentie de vot la inceput sau la sfarsit. Astea sunt trucurile meseriei", ne-a mai declarat Dancu.

Intrebat daca si modul in care sunt prezentate in presa sondajele reprezinta un "truc" care ii deruteaza pe necunoscatori, Dancu a raspuns: "Sigur".

Numirea lui MRU ajuta PDL

Vasile Dancu e sigur ca numirea in functia de premier a lui Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat un reviriment pentru PDL, dar care poate fi pierdut repede.

"Sigur, numirea unui om nou perceput ca independent, cu un guvern tanar, influenteaza. Cu siguranta, in aceste zile, PDL a recastigat o parte din ce a pierdut cu ocazia manifestatiilor. Atunci a pierdut in jur de vreo 10 procente, daca nu mai bine. A recastigat pe un fond emotional, a adus ministri tineri, nu se stie cat rezista.

Conteaza foarte mult modul in care se vor comporta 3 actori: Ungureanu, Guvernul - cum se va comporta vizavi de Ungureanu si partid - si opinia publica, presa. Presa a reusit sa arate convingator ca cei tineri sunt avatarurile celor vechi, au fost asteptati cu o mitraliera mediatica.

Daca vor reusi sa arate ca sunt independenti, va castiga Guvernul si PDL, daca vor arata ca sunt servili, si partidul va pierde. Va depinde foarte mult de cum va merge premierul Ungureanu. Ar putea sa creasca mult in viitor Guvernul", a explicat sociologul.

50% din electorat isi schimba optiunea

Fostul ministru din guvernul Adrian Nastase spune ca exista loc pentru schimbari in 2012, in conditiile in care jumatate din electorat isi schimba optiunea intr-un an electoral.

"50% din cei care vor vota la toamna isi schimba optiunea politica, unii de la Putere la Opozitie sau invers, unii din indecisi devin decisi. Nu se misca haotic, se misca dupa o regula", a mai declarat Dancu, pentru Ziare.com.

In opinia sa, sondajele din acest moment nu sunt relevante, ci arata doar trenduri.

"In momentul asta preelectoral nu cred ca sunt foarte relevante cifrele luate ca atare, trebuie sa te uiti acum la peisajul general. S-a format o miza mai ales a Puterii, dar si a Opozitiei, de a arata mereu cu USL e sub sau peste 50%. USL, in momentul asta, e peste 50%.

Pentru ca nu suntem foarte aproape de alegeri, astea fluctueaza foarte mult. Un singur eveniment important, un discurs al presedintelui sau discursul devenit celebru al lui Victor Ponta din Parlament, acestea pot sa modifice cu cateva cifre procentele unui sondaj. Evenimentele creaza un vot emotional", a explicat Dancu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Vasile Dancu sondaje Ungureanu, #Dancu Ungureanu USL PDL , #PSD