Dancu despre partidul lui Diaconescu: E de un populism greu de ingurgitat

Luni, 02 August 2010, ora 17:48
2618 citiri
Dancu despre partidul lui Diaconescu: E de un populism greu de ingurgitat
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu (PSD) crede ca partidul lui Dan Diaconescu nu are in acest moment sanse reale de a evolua pe scena politica, chiar daca OTV este un atu serios pentru realizatorul de televiziune. Cu toate acestea, in loc sa ne amuze sau sa ne sperie, mesajul politic pe care il transmite Dan Diaconescu ar trebui sa ne preocupe cu adevarat.

"Prin ideea aceasta de partid, Dan Diaconescu mai degraba face presiune asupra justitiei, avand in vedere ca politicul pare protejat in societatea noastra cand e vorba de justitie.

El incearca sa valorifice un impact destul de mare pe care il are la un anumit nivel al societatii noastre. Nu va face un partid pana la urma, chiar daca se vor aduna semnaturi. Totusi, cand e vorba de vot, oamenii nu voteaza chiar orice. Am vazut propunerea de a da 20.000 de euro la fiecare. Este un populism greu de ingurgitat chiar si de alegatorii mai naivi", a declarat Vasile Dancu pentru Ziare.com.

Cum a scapat Dan Diaconescu de un flagrant, in 2005

E greu sa faci un partid la televizor

Sociologul admite ca, in sondaje, asa-zisul Partid al Poporului ar putea sa adune "optiuni virtuale" care sa treaca peste pragul electoral de 5%.

Explicatia? "Suntem intr-o faza a isteriei colective, de dezamagire a oamenilor fata de clasa politica, intr-o criza a identitatii politice. (....) 5% e o cifra realista pentru partidul lui Dan Diaconescu, dar nu cred ca ar putea sa aiba o evolutie in crestere, ca partid, pentru ca nu ajunge sa ai o televiziune ca sa faci un partid. El inseamna organizare, filiale peste tot, un program politic si niste personalitati care sa duca acest proiect.

Sa ne amintim de Gigi Becali, care a avut in sondaje o cifra pe care o constatam cu totii, dar la vot, la alegerile locale, a luat foarte putin, astfel incat si-a si desfiintat partidul. Acolo este nevoie de filiale, de oameni care sa fie la vot, de observatori, e greu sa faci un partid la televizor", ne-a mai declarat Vasile Dancu.

Diaconescu se vede la Cotroceni: Cum ar arata Romania cu seful OTV presedinte

Dupa "Imnul golanilor", Paturca i-a compus un imn si lui Dan Diaconescu

Nici PC, care are un grup serios de televiziune, nu a reusit sa treaca pragul electoral singur

In acest context, intrebat care este secretul Partidului Conservator, considerat de multa lume tot "un partid facut la televizor" dar care a intrat in Parlament (ce-i drept de fiecare data in alianta cu PSD), Vasile Dancu a raspuns:

"Este un lucru pe care nu il inteleg nici eu. Nu am o simpatie pentru Dan Voiculescu, insa reprezentantii lui din Parlament, cei din conducerea partidului, au propus o serie de proiecte de legi foarte interesante, unele mai populiste, altele umaniste, mai de stanga, mai elitiste...A incercat toate variantele.

Si cu toate ca are o televiziune puternica, un grup serios de televiziune de calitate (nu se compara cu ceea ce face Dan Diaconescu), totusi nu a reusit sa treaca pragul electoral singur. A incercat de cateva ori, la alegerile locale, a avut si organizare in teritoriu, dar nu a reusit".

Arestarea nu l-ar propulsa pe Dan Diaconescu decat daca s-ar petrece in preajma alegerilor

Revenind la subiectul "Dan Diaconescu si Partidul Poporului", Vasile Dancu a subliniat ca OTV este un atu pentru cel care se autointituleaza "viitorul presedinte al Romaniei, dar acesta nu are sanse reale nici in cazul in care ar fi arestat.

"Poate doar daca s-ar intampla in jurul alegerilor. Gigi Becali a avut la un moment dat o intentie de 20% pentru partid, dar emotia respectiva s-a resorbit si in 3 saptamani a disparut cea mai mare parte din capitalul electoral conjunctural castigat. Ar trebui un eveniment de acest fel in preajma alegerilor, chair in campanie, ca sa se propulseze un asemnea partid", a apreciat el.

Populismul extrem este foarte periculos, e incompatibil cu civilizatia

Intrebat daca ascensiunea rapida si populismul de care da dovada in declaratiile sale Dan Diaconescu ar trebui sa ne sperie, gandindu-ne la cateva exemple triste din istoria lumii, Vasile Dancu a remarcat ca nu trebuie sa fim ingrijorati de ascensiunea sa, ci mai degraba preocupati de mesajul politic pe care acesta incearca sa il trasmita public.

"Nu ar trebui sa ne sperie dar ar trebui sa ne preocupe. Si nu datorita lui Dan Diaconescu, care pana la urma isi joaca sansa lui. La urma urmei, e democratie, si asa cum alte partide sunt legitime atata timp cat nu vorbesc despre rasism, intoleranta, toata lumea are un loc sub soarele politicii.

Ar trebui sa ne preocupe tipul de mesaj pe care il transmite Dan Diaconescu si alte partide care incep sa transmita asemenea mesaje: populismul este foarte periculos, populismul extrem, a face cadouri, a da zeci de mii de euro oamenilor, numai pentru ca exista, a nu promova o etica a muncii, a calitatii, a meritului intr-o societate, a-i pastra pe oameni intr-o stare de asteptare si a le promite mereu ca le dai, asta ne tine pe noi mereu in loc si o sa ne tina pe loc si in continuare.

Ar trebui sa ne preocupe acest tip de mesaj, pentru ca nici alte partide nu vor putea sa duca societatea daca vor avea o asemenea concurenta. Ar trebui sa gasim niste puncte de echilibru in societatea noastra atunci cand facem politica, si responsabilitate. Partidele care vin cu mesaj populist, fara un program, sunt periculoase din acest punct de vedere: creeaza o anumita asteptare din partea societatii, incompatibila cu civilizatia si cu eficienta societatii. Nu putem sa avansam ca sa societate, daca asteptam sa ne dea Guvernul cate 20.000 de euro la fiecare", a concluzionat acesta.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Dan Diaconescu partid, #Vasile Dancu Dan Diaconescu, #Vasile Dancu Basescu , #PSD
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Asa cum a reusit sa intre in Parlament un partid PC(PCR) care are doar un senator si ala ales dupa "redistribuire"...lipindu-se de PSD contra manipulare pe Antena 1,2,3...la fel va gasi un asociat partidul lui Diaconescu...