Dancu crede ca in Romania votul se plateste inainte, ca la bordel

Joi, 06 Mai 2010, ora 23:35
1383 citiri
Dancu crede ca in Romania votul se plateste inainte, ca la bordel
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu apreciaza drept sterile dezbaterile publice din ultima vreme legate de criza, acuza Executivul ca nu cunoaste ABC-ul bunei guvernari si partidele de pe intreg esichierul politic ca au distrus, prin demagogie si populism, potentialul de influentare al politicii.

"Vedem in fiecare zi pe televiziuni discutii inutile despre criza si societatea romaneasca care nu aduc nici cea mai firava dovada despre existenta vreunui neuron, stigher sau nu. Nici o solutie la criza, nici o idee economica sau sociala", comenteaza Vasile Dancu pe blog, subliniind faptul ca exista o sumedenie de solutii, cum ar fi remanierea ministrilor, demisia Guvernului, alegeri anticipate sau reducerea taxelor, dar nicio strategie coerenta.

Sociologul acuza liderii politici din toate partidele si de lipsa contactului cu realitatea.

"Cand politicianul de stanga sau de dreapta vorbeste doar despre dezastrul pe care il aduce Guvernul, despre criza care nu se va sfarsi decat daca el va veni la putere, moment in care ii va baga in puscarie pe criminalii de la putere, realitatea este greu sa se schimbe. E adevarat, publicul se va uita in campanie la meciul de wrestling dintre stanga si dreapta (regizat sau nu), iar dupa terminarea meciului se va duce cu gamela la usa Guvernului sau primariei pentru a primi ceea ce i-a promis invingatorul.

Rationalismul si stilul 'managerialist' de impartire a PIB-ului a distrus potentialul de influentare al politicii. La noi, s-a mers mult mai departe, satele si cartierele sarace sunt invadate in fiecare campanie electorala de camioane cu galeti, cu pungi de alimente sau cine stie ce alte tampenii.

Politica noastra spune franc: pentru votul tau iti dau o bere si patru mici, sau un litru de ulei si un kil de zahar. Atat, sa nu vii mai incolo sa-mi pretinzi cine stie ce, cetatene, am platit pretul votului inainte, ca la bordel!", comenteaza foarte dur Vasile Dancu situatia politica actuala.

In opinia sa, pentru stanga si dreapta politica ar trebui sa vina cu o viziune proprie despre viitor, chiar si utopica. "Realismul politic al stangii si dreptei ingusteaza campul de posibilitati, ciunteste realitatea si handicapeaza politica. Sigur, oamenilor trebuie sa le spunem adevarul, dar o viziune catastrofica, un mesaj de ura si razbunare, un ton agonistic, nu vor putea niciodata sa mobilizeze decat o mica parte din populatie", mai subliniaza Vasile Dancu.

Catre Guvern: Comunicati! E o chestiune care tine de ABC-ul bunei guvernari

In calitate de profesor de comunicare, Vasile Dancu marturiseste ca nu intelege lipsa totala de comunicare si transparenta din partea Guvernului Boc, mai ales in conditiile de criza actuale.

"Nu inteleg acest tip de atitudine. Managementul proceselor sociale, un guvern le face nu numai prin legislatie, ci si prin comunicare, motivand oamenii. Ei trebuie sa participe alaturi de Guvern, sa faca sacrificii, sa inteleaga. Atunci cand oamenii inteleg ceea ce se intampla, participa la proiecte alaturi de Guvern. Este o chestiune care tine de ABC-ul bunei guvernari", a declarat Vasile Dancu pentru Ziare.com.

Sociologul atrage atentia actualilor guvernanti si ca o componenta la fel de importanta ca cea executiva este componenta comunicationala.

"De aceea, nu prea inteleg de ce Guvernul, intr-o continuitate a campaniei electorale de la prezidentiale, a ramas intr-un fel de 'silentio stampa'. Eu cred ca Guvernul ar trebui sa comunice tot timpul. In asemenea situatii cum este aceasta, de criza, si cand, in mod normal, se nasc suspiciuni in spatiul public, mai ales cand vine FMI-ul, cred ca Guvernul ar trebui sa fie tot timpul transparent. Sa aduca comunicatori specializati, sa comunice cu o transparenta iesita din comun, o transparenta strategica.

Nu este treaba mea, eu nu vreau sa dau lectii Guvernului, dar este o chestiune care tine de profesia celor care se ocupa de comunicare", a mai declarat acesta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Vasile Dancu criza, #Dancu partide politice , #PSD