Blaga: In teritoriu, PNL e la putere. 30 de liberali au votat Guvernul Ponta 3 Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Martie 2014, ora 07:27
6630 citiri
Blaga: In teritoriu, PNL e la putere. 30 de liberali au votat Guvernul Ponta 3 Interviu

Crin Antonescu nu a vrut ca PNL sa semneze contestatia la CCR ca sa isi pastreze oamenii in functiile publice din teritoriu. Este intr-o dualitate Putere-Opozitie, afirma presedintele PDL, Vasile Blaga.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vasile Blaga a aratat ca PNL se afla putere peste tot in teritoriu unde isi pastreaza prefectii si subprefectii, dar si directorii din deconcentrate, iar din matematica votului de marti rezulta ca Guvernul Ponta 3 ar fi fost votat si de 30 de liberali.

In privinta contestatiei PDL la CCR, Vasile Blaga sustine ca ea nu va fi retrasa, iar faptul ca Victor Ponta a decis sa modifice programul de guvernare e o dovada ca aceasta contestatie a fost intemeiata.

In interviul acordat Ziare.com, Vasile Blaga a vorbit si despre raportarea la Traian Basescu, la PNL, despre coagularea dreptei si despre relatia cu Emil Boc.

De ce ati atacat la CCR programul de guvernare?

Daca se respecta programul de guvernare, nu aveam niciun motiv sa depunem contestatie la CCR. USD si UDMR au spus ca vin cu programul de guvernare USL, din decembrie 2012. Dar un program de guvernare poate fi modificat explicit sau implicit. Eram in situatia a doua. Conventia semnata de UDMR cu USD contine prevederi care nu au nimic in comun cu programul de guvernare din 2012, unele sunt chiar in contradictie cu el.

In plus, obiectivele din acest protocol au stat la baza motiunii de cenzura a USL impotriva Guvernului Ungureanu. De exemplu, linia de invatamant in linia maghiara. Nici drapelele minoritatilor nu sunt in programul de guvernare, nici respectarea proportiei minoritatii maghiare in administratiile publice locale. Asa nu ar mai trebui sa avem alegeri. De ce sa nu respectam aceste proportii si in cazul femeilor sau al rromilor?

Si acum, ca asumarea de raspundere pe un nou program se va face, retrageti contestatia?

Nu. CCR trebuie sa ia o decizie. Iar faptul ca Victor Ponta a decis sa modifice programul si sa isi asume raspunderea e o dovada ca am avut dreptate si contestatia a fost intemeiata.

Dar puteati fi acuzati ca prin aceasta contestatie prelungiti criza.

Nu noi am declansat criza. Ea s-a manifestat de la sfarsitul anului trecut prin neintelegerile dintre PSD si PNL. Iar ele nu au fost ideologice. Nu au avut nici grija zecilor de mii de oameni trecuti in somaj anul trecut, nici grija celor de la Oltchim, lasati pe drumuri. S-au batut pentru scaune si pentru bani. Iar ruptura a devenit definitiva cand d-lui Antonescu i-a fost clar ca nu va mai fi sprijinit la prezidentiale de PSD, iar d-lui Ponta i-a fost clar ca daca ajunge Crin Antonescu presedinte nu va mai fi el premier.

S-a razgandit presedintele in privinta investirii Guvernului Ponta 3?

Nu comentez deciziile presedintelui.

Considerati ca presedintele, prin intelegerea cu Victor Ponta, v-a lasat in off-side?

Nu. Pentru ca nu am avut o intelegere cu presedintele pe aceasta tema. Pe noi ne-a interesat si ne intereseaza respectarea Constitutiei. De aceea, am depus contestatia.

Si, totusi, initial parea ca v-ati coordonat cu Traian Basescu in chestiunea contestatiei. Marti, la ora 14, inainte de votul in Parlament, presedintele declara ca 50 de parlamentari vor semna contestatia. Ati discutat cu domnia sa subiectul, strategia?

Vedeti cum e in viata? Daca faci contestatia, atunci esti in siajul, in coordonarea lui Traian Basescu, daca n-o faci te-ai vandut la PSD. La ora 14, noi aveam deja textul contestatiei si semnaturile. Grupurile reunite au votat-o in unanimitate. Sigur ca presedintele a aflat. Dar nu e nevoie de corelare intre Traian Basescu si PDL pentru a gandi la fel si a avea actiuni comune atunci cand ne referim la respectarea statului de drept si a Constitutiei.

Nu a existat o singura data cand PDL sa-si fi modificat un centimetru parcursul normal de partid care apara statul de drept, institutiile statului, parcursul euroatlantic al Romaniei. Si din acest punct de vedere, gandim la fel. Nu am discutat cu dl. presedinte pe tema contestatiei.

Dar cu PMP ati discutat?

Nicio discutie. Am vazut ca e un concurs de fete frumoase, cine anunta, cine face, cine drege? Nu comentez. Legea spune ca un astfel de demers poate fi intreprins doar de un grup parlamentar. Noi i-am invitat sa semneze, cum am invitat si PP-DD, dar acolo nu aveai cu cine discuta. Ar fi semnat si deputati PNTCD poate si altii, dar am vrut sa ne miscam repede, pentru a nu fi acuzati ca tergiversam si prelungim criza. De fapt, puteam depune contestatia pana miercuri, la ora 24, dar am depus-o marti seara, pentru ca CCR sa stabileasca un termen cat mai apropiat.

Aceasta graba ar putea avea si alta interpretare: ca v-ati grabit sa ii dati presedintelui un argument legal sa nu cheme Guvernul Ponta 3 pentru juramant marti seara. Daca nu exista contestatia, ce argument ar fi invocat pentru a-l amana?

Noi anuntasem intentia de a depune contestatia.

Da, dar una e anuntul, alta e hartia cu numar de inregistrare.

Presedintele stia ca avem numarul de semnaturi si a respectat procedura constitutionala.

Urmeaza o motiune de cenzura?

Este prematur sa ne gandim la ea, avand in vedere scorul de marti de la votarea Guvernului Ponta 3. Ar trebui armonizate pe parcurs lucrurile si in interiorul Opozitiei. Mai sunt multi pasi de facut insa de catre PNL pentru a avea o colaborare mai stransa. Ei au spus deja ca nu si-o doresc. Noi dorim colaborari punctuale in Parlament la votul asupra proiectelor de legi, cum s-a intamplat lunea trecuta, cand am reusit sa blocam inca o incercare de a lasa ANI fara munitie.

De ce nu au semnat liberalii contestatia la CCR? I-ati invitat?

Crin Antonescu nu a vrut ca PNL sa semneze contestatia la CCR ca sa isi pastreze oamenii in functiile publice din teritoriu. Este intr-o dualitate Putere-Opozitie.

PNL spune ca e in Opozitie, Crin Antonescu si-a dat teatral demisia din fruntea Senatului. Numai ca in teritoriu, peste tot, PNL e la putere. Nu exista judet in care sa nu aiba prefect sau subprefecti, reprezentanti ai Guvernului USD acum. Cum poti sa spui ca esti in Opozitie cand reprezentantii tai aplica programul Guvernului? Sunt mii de directori in deconcentrate numiti de PNL.

Si va mai spun ceva. Uitati-va la votul pentru Ponta 3! Noi, PDL, am votat impotriva cu bilele la vedere. Asa ca din matematica votului rezulta ca vreo 30 de liberali au votat cu Guvernul Ponta 3.

Eu inteleg dificultatea d-lui Antonescu. Isi slabeste mult pozitiile in interiorul partidului. Dupa prima saptamana de euforie, ca ai iesit de la guvernare, apar problemele cu organizatiile in care directorii nu mai sunt directori, ci someri.

In seara ruperii USL, intrebat ce ar trebui sa se intample pentru ca PDL sa-l sustina pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale, ati raspuns: "Avem un parcurs pana la alegerile europarlamentare. Sa vedem cum se comporta PNL pana atunci". Ce ar trebui sa faca dl. Antonescu pentru a-l sustine la prezidentiale?

Nu vom fi pusi in situatia de a-l sustine pe dl. Antonescu la prezidentiale. Avem un candidat, pe Catalin Predoiu, care creste in fiecare zi, pe care ni l-am ales prin voturile PDL. El va fi solutia dreptei pentru alegerile prezidentiale de anul acesta.

Si, totusi, pare ca lasati o poarta deschisa.

Catre o colaborare mai stransa cu PNL in Parlament, ceea ce cred ca va fi destul de greu, cel putin pana la europarlamentare. A spus-o si dl. Antonescu, apoi dl. Hasotti. Nu pot colabora cu noi pentu ca ii deranjeaza adevarul spus in fata: au sustinut guvernele Ponta 1 si 2. Dl. Antonescu nu regreta nici lovitura de stat din 2012, nici martea neagra, nici faptul ca ministrul liberal al Finantelor a introdus sau a marit 35 de taxe si impozite.

Intr-un an cu productie agricola foarte buna si incheiat cu o crestere de 3,5%, am avut doua rectificari negative, romanii nu au simtit nimic, s-au inchis in fiecare zi in medie 81 de firme, iar numarul de someri a crescut cu 50 de mii. Liberalii au gestionat zona economica. Ponta, avand parteneri de alianta slabi, care au inghitit orice pentru sustinerea d-lui Antonescu la presedintie, si-a garantat resursele pentru ca electoratul lui fidel sa fie la vot la ambele alegeri de anul acesta.

Si o sa vedeti primarii pesedisti impartind ajutoare sociale duminica in fata primariei, unde de obicei sunt si sectiile de vot. Liberalii trebuie sa recunoasca si daca recunosc vedem cum ne comportam dupa aceea.

Dar dupa prezidentiale eu vad o reapropiere a PNL de PDL, intr-un fel sau altul, sub o forma a Aliantei DA.

PNL cu Antonescu sau inlocuirea actualului lider este o conditie?

Eu nu pot sa pun astfel de conditii. Dar e cert ca, dupa prezidentiale, Antonescu nu va mai conduce PNL. Si daca nu ajunge presedinte al Romaniei si daca ajunge, iata, ii dau si aceasta sansa teoretica, desi nu cred absolut deloc in ea. In 2017-2018 ar trebui ca, pornind de la PNL si PDL, sa se constituim un mare partid de dreapta care sa faca fata PSD.

Vedeti dupa europarlamentare coagularea dreptei in jurul unui candidat comun pentru turul 1?

Putem discuta despre acest lucru in iunie.

Exista posibilitatea ca in iunie sa il retrageti pe dl. Predoiu si sa sustineti alt candidat, de exemplu pe dl. Mihai Razvan Ungureanu?

Nu cred ca cineva de pe dreapta il va depasi pe dl. Predoiu in iunie.

Ati dat publicitatii lista pentru europarlamentare: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu si Marian Jean Marinescu. Pe ce criterii ati stabilit ierarhia?

In principal, 4 criterii obligatorii: cunoasterea problematicii din PE, cunoasterea intereselor Romaniei, integritate si performanta, mai ales pentru cei care sunt deja europarlamantari. A contat si performanta regiunii pe care o reprezinta.

Pe criteriul performantei in PE, cum de Traian Ungureanu este peste dl. Marinescu, primul raportor al anului acum?

Dl. Marinescu reprezinta o regiune: Oltenia, nu foarte performanta, dar avand in vedere activitatea foarte buna a domniei sale, se afla pe un loc eligibil.

Ce faceti cu primarii care s-au inscris in Fundatia Miscarea Populara. Vor mai trage ei pentru PDL in campanii?

Eu cred ca da. Ma astept ca exemplul cel mai puternic sa-l dea dl. Boc. Vom organiza un miting impotriva guvernarii la Cluj, in 22 martie.

Nu veti lua masuri impotriva lor? Pare un artificiu pentru a evita rigoarea legii ce impune pierderea mandatului la parasirea partidului.

Nu fac procese de intentie nimanui. Nu mai dezgrop mortii.

Dl. Basescu vorbeste insistent despre un tandem cu Emil Boc, in care ar putea ocupa pozitia de premier. Vedeti posibila o astfel de candidatura a lui Emil Boc si cum veti proceda daca ea apare?

Eu vorbesc des cu Emil. Ultima oara am vorbit acum o ora (miercuri - n.red.). Si imi spune mereu ca nu intentioneaza sa candideze la presedintia Romaniei. Cand am avut competitia interna in partid, am fost dispus sa o aman cu o luna si l-am invitat pe Emil Boc sa se inscrie. L-am invitat atunci pe dl. Ungureanu sa se inscrie.

Se poarta tandemurile. Deja se profileaza Antonescu - Iohannis. Va avea probabil si PSD unul. Aveti in vedere un tandem al PDL?

Evident da.

Catalin Predoiu plus cine?

Nu am stabilit. Avem oameni cu experienta, unii nominalizati premieri la un moment dat.

Dl. Liviu Negoita a fost premier desemnat la un moment dat.

Iata! E si Negoita unul dintre cei la care ne putem gandi pentru pozitia de premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vasile Blaga PDL, #contestatie PDL CCR, #Antonescu opozitiei, #Traian Basescu PDL , #PDL
Comentarii