Mecanismul prin care Blaga si Pinalti au adus peste 2 milioane de euro la partid

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 20:55 7573 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA Ploiesti, care l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte PNL Vasile Blaga, sustin ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan Pinalti si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip fantoma ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.

Pe scurt, procurorii spun ca Vasile Blaga si Gheorghe Stefan si-ar fi folosit influenta in partid pentru a numi persoane de incredere in fruntea unor companii de stat, care au incheiat contracte favorizand firma lui Berdila, prin intermediul careia s-au scurs apoi banii catre PDL.

Anchetatorii DNA au identificat in dosarul de coruptie al lui Vasile Blaga mai multe firme fantoma folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys, firma lui Berdila, astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL.

Reprezentantii firmelor implicate in circuit au descris modalitatea in care, in perioada 2011-2012, au fost scosi bani care au ajuns la PDL.

Ei spun ca firmele lor au incheiat "contracte de prestari servicii fictive" cu "beneficiarul S.C. (...) SRL Bucuresti", la sediul caruia se deplasau pentru intocmirea altor documente justificative.

In baza acestor documente, martorii sustin ca incasau in conturile detinute diverse sume pe care le ridicau in numerar "prezentand - la randul lor - bancii borderouri fictive de achizitii cereale si fier vechi de la persoane fizice".

In schimbul serviciilor facute, acestia au primit "comisioane cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, pe care le primeau saptamanal sau la fiecare retragere in numerar", se arata in rechizitoriul prin care fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga a fost trimis in judecata.

Procurorii sustin ca felul in care banii au fost scosi din doua companii nationale care au incheiat contracte cu firma controlata de Berdila este rezultatul unei intelegeri la nivelul conducerii PDL.

"La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare - (...) - a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid. Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa 'cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", se arata in rechizitoriul intocmit de DNA.

Surse judiciare sustin ca una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

Aceleasi surse sutin ca fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii.

Procurorii sustin ca Gheorghe Stefan si Vasile Blaga, folosindu-se de omul numit la conducerea Transelectrica, ar fi pus la punct organizarea unor licitatii pentru atribuirea unor contracte derulate de compania nationala, licitatiile fiind facute cu dedicatie, iar caietele de sarcini incluzand prevederi care sa favorizeze firma lui Berdila.

Procurorii mai sustin ca Vasile Blaga a stiut de la inceput la ce faceau referire afacerile dintre Transelectrica si Romsys si ca a fost de acord cu derularea acestora.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News