Liberalii cauta inlocuitor pentru Blaga: Ce solutie agreeaza fostul co-presedinte si ce spune Gorghiu

Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 17:07
2714 citiri
Liberalii cauta inlocuitor pentru Blaga: Ce solutie agreeaza fostul co-presedinte si ce spune Gorghiu
Foto: captura video Digi24

Fostul copresedintele Vasile Blaga le-a transmis liderilor PDL ca cea mai buna varianta, in acest moment, este ca Alina Gorghiu sa ramana lider unic al partidului pentru a arata unitate in pragul alegerilor.

In schimb, liderii democrat-liberali din teritoriu doresc sa numeasca un copresedinte, europarlamentarul Daniel Buda avand in acest moment cea mai mare sustinere, potrivit unor surse din partid.

Sedinta liderilor PDL este in desfasurare, la sediul central al partidului.

Democrat-liberalii vor ca formula de conducere a partidului sa cuprinda doi copresedinti. Astfel, cel mai probabil, daca va exista un vot in cadrul sedintei PDL, europarlamentarul Daniel Buda ar putea sa primeasca sustinere pentru aceasta pozitie.

Potrivit unor surse, Vasile Blaga le-ar fi transmis colegilor din fostul PDL ca cea mai buna varianta in acest moment este concentrarea pe unitatea partidului, astfel ca Alina Gorghiu ar trebui sa ramana la conducerea PNL, iar coordonarea campaniei sa se faca de catre un democrat-liberal.

Democrat-liberalii nu sunt de acord cu acest lucru si vor sa impuna, prin consens al tuturor filialelor, pe Daniel Buda in calitate de copresedinte.

Astfel, ei doresc sa aiba o certitudine privind semnarea de catre ambii copresedinti, de la PNL si PDL, a listelor pentru alegerile parlamentare.

Cu putin timp inainte de ora 17:00, la sedinta aripii PDL desfasurata la sediul central al PNL a sosit si co-presedintele Alina Gorghiu. Aceasta a refuzat sa spuna ce varianta sustine, dar s-a aratat convinsa ca "sfarsitul zilei va fi foarte bun pentru PNL".

Pe de alta parte, ea i-a criticat pe colegii sai care au avansat public diverse solutii invocand statutul. Alina Gorghiu a declarat ca este important ca solutia finala sa aiba in spate "o vointa majoritara".

Sambata, la sosirea la sediul central al PNL, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu a declarat ca obiectivele pe care trebuie sa le aiba partidul in vedere sunt "consolidarea fuziunii si cresterea sanselor partidului in alegeri", el precizand ca PNL parcurge, fortat de imprejurari nedorite si neplacute, o procedura care nu era prevazuta in parcursul fuziunii la acest moment.

"Cred ca acestea sunt obiectivele pe care trebuie sa le avem in vedere: consolidarea fuziunii si cresterea sanselor partidului in alegeri", a explicat el.

Dupa anuntul lui Vasile Blaga ca demisioneaza de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au inceput o cursa contra cronometru pentru gasirea inlocuitorului in fruntea partidului.

Acestia invoca articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede ca actuala conducere a partidului este bicefala. Si atrag atentia ca orice modificare a Statutului presupune convocarea Conventiei Nationale, care ar duce la conflicte in interiorul partidului, intre cele doua aripi, dar si la iesirea din logica de campanie electorala, care ar trebui sa ii preocupe pe toti liderii de filiale, in aceasta perioada de precampanie.

In plus, potrivit acestora, exista riscul ca orice modificare la Statut, in absenta inregistrarii la Tribunal, sa fie atacata, in campania electorala, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Desi fostii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copresedinte PNL sa ramana vacant, varianta ca Alina Gorghiu sa fie imputernicita sa continue singura la conducerea partidului este sustinuta de liberali si promovata, prin declaratii publice, atat de vicepresedintele Eugen Nicolaescu cat si de liderul PNL Bucuresti, Cristian Busoi.

Fostii democrat-liberali s-au reunit sambata, la ora 15, pentru a decide ce se intampla cu pozitia lasata libera de Blaga in partid, urmand ca de la ora 18 sa aiba loc o sedinta a conducerii PNL cu liderii de filiale judetene.

Vasile Blaga a demisionat miercuri din functia de co-presedinte al PNL, dupa ce a aflat ca este urmarit penal de DNA. De asemenea, senatorul liberal a anuntat ca nu va mai coordona campania electorala a partidului si nici nu va mai candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#inlocuitor Blaga PNL, #Gorghiu Blaga demisie PNL , #demisie