Judecatorii resping acordul de recunoastere a vinovatiei facut la DNA de afaceristul care i-a denuntat pe Blaga si Pinalti

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 10:45
20883 citiri
Judecatorii resping acordul de recunoastere a vinovatiei facut la DNA de afaceristul care i-a denuntat pe Blaga si Pinalti
Foto: Arhiva Facebook/Vasile Blaga

Tribunalul Bucuresti a respins acordul de recunoastere a vinovatiei facut cu procurorii DNA de omul de afaceri Horatiu Berdila de la compania IT Romys.

Afaceristul acceptase o pedeapsa de 2 ani si 8 luni cu suspendare pentru evaziune fiscala si a platit prejudiciul de 18 milioane de lei.

Dosarul a fost trimis la DNA pentru continuarea urmaririi penale.

"Respinge acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie cu inculpatul Berdila Horatiu Bruno, urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata - 65 acte materiale,..., in dosarul de urmarire penala nr. 467/P/2019 si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale," se arata in decizia tribunalului, citata pe portalul instantelor.

Denunturile

Horatiu Berdila este denuntatorul a doi oameni politici celebri, fostul primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, zis Pinalti, si europarlamentarul Vasile Blaga.

Blaga si Pinalti au fost trimisi in judecata in 2016 pentru ca ar fi primit spaga 700.000 de euro de la Horatiu Berdila ca sa il ajute sa obtina contracte IT cu statul, pe vremea guvernarii PDL.

Pinalti a marturisit si a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat in prima instanta, insa sentinta a fost contestata la Curtea de Ape Bucuresti.

Acuzatiile DNA

Atunci cand a fost parafat acordul de vinovatie, procurorii DNA sustineau ca, in perioada 2011-2012, Berdila a asigurat inregistrarea in contabilitatea unei firme pe care o administra a unui numar de 65 de facturi fiscale (in valoare totala de 46.008.647 de lei), emise de patru societati pentru operatiuni comerciale fictive.

In realitate, platile facute de acesta catre societatile respective ar fi reprezentat remiterea sumelor pretinse de catre fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan si fostul vicepresedinte al PDL Vasile Blaga pentru facilitarea derularii in bune conditii a contractelor incheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autoritati contractante.

Prin aceasta modalitate, societatea administrata de Berdila s-a sustras de la plata taxelor catre bugetul de stat in valoare totala de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit in suma de 7.361.383 de lei si TVA dedus nelegal in suma de 11.042.075 de lei.

In vederea recuperarii prejudiciului, societatea administrata de Berdila a consemnat intr-un cont bancar suma de 18.403.458 de lei, asupra careia s-a aplicat sechestrul asigurator.

In prezenta avocatului ales, Horatiu Bruno Berdila a declarat ca recunoaste comiterea faptei retinuta in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 8 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Horatiu Berdila acord, #Horatiu Berdila Vasile Blaga, #Horatiu Berdila Pinalti , #DNA