Demisia lui Vasile Blaga comentata de presa internationala

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 23:01
7167 citiri
Demisia lui Vasile Blaga comentata de presa internationala
Foto: adevarul.ro

Gestul lui Vasile Blaga de a demisiona de la conducerea Ministerului de Interne, a fost dezbatut pe larg in presa internationala.

Protestul politistilor l-a determinat pe Vasile Blaga sa renunte la fotoliul de ministru de Interne, noteaza CNN. Fostul ministru a declarat ca actiunea celor 6.000 de politisti protestari nu poate dauna tuturor celor 150.000 de angajati ai ministerului.

"Nu cred ca gestul unei persoane trebuie extins la toti angajatii ministerului", a spus Blaga, potrivit CNN.

Blaga este al saptelea ministru care pleaca din Guvern in mai putin de o luna, in conditiile in care Executivul de la Bucuresti se confrunta cu o nemultumire populara in crestere, scrie Financial Times.

Potrivit sursei citate, demisia ministrului roman de Interne vine dupa protestul a mii de politisti, nemultumiti de masurile de austeritate anuntate de Guvernul Boc.

Dupa o contractie 7,1 la suta anul trecut, este estimat ca in acest an, economia romaneasca sa scada cu inca 1,9 la suta.

Financial Times mai scrie ca protestele fata de reducerile de personal, vor continua si in aceasta saptamana, in timp ce Opozitia depune eforturi de a darama Guvernul Boc printr-o motiune de cenzura, in octombrie.

Premierul Emil Boc ramane extrem de nepopular si controleaza o majoritate parlamentara fragila, bazandu-se pe sprijinul unui grup de independenti. Boc a supravietuit la limita unei motiuni de cenzura in luna iunie, noteaza in final Financial Times.

Raffaella Tenconi, economist la Bank of America/Merrill Lynch din Londra, se asteapta totusi ca guvernul Boc sa supravietuiasca motiunii de cenzura. Analista spune insa ca alte masuri de consolidare fiscala vor fi adevarate provocari, data fiind severitatea recesiunii.

"Nu suntem suprinsi sa vedem crescand nemultumirea populara, date fiind recentele masuri de austeritate anuntate. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue in urmatoarele luni, accentuand sprijinul popular redus pentru partidul PD-L de la conducere", a declarat Tenconi pentru Bloomberg.

Le Monde aminteste ca Blaga a denuntat gestul politistilor, care in timpul protestelor si-au aruncat septcile in semn de proteste, precizand ca responsabilii sindicali care i-au incurajat pe politisti "sa incalce legea" nu vor scapa nepedepsiti.

Ziaristii francezi noteaza ca Traian Basescu a renuntat la protectia politistilor, precizand ca acestia au subminat autoritatea statului. La randul sau, Emil Boc a renuntat si el la protectia politiei, mai scrie LeMonde.

Cei de la Le Figaro noteaza ca ministrul de Interne, Vasile Blaga si-a prezentat demisia, la trei zile dupa o manifestatie ilegala a 5.000 de politisti, care au scandat sloganuri injurioase la adresa presedintelui Traian Basescu.

Oamenii au recurs la aceste actiuni nemultumiti de micsorarea cu 25% a salariilor. In semn de protest unii dintre politisti au aruncat la pamant sepcile.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Vasile Blaga demisie, #presa internationala , #demisie
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
in sfarsit putem spune ca traim o adevarata democratie: un ministru isi da demisia intr-un moment critic
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5