Ce vrea, de fapt, Vasile Blaga? (Opinii)

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 23:30
11628 citiri
Ce vrea, de fapt, Vasile Blaga? (Opinii)

Dupa ce a incasat ce a incasat perdaful prezidential si, dupa unii, chiar o dura ciomageala pe la vami, blocul Blaga din PD-L trece la contraatac. Pe post de varf a fost de aceasta data Radu Berceanu, cunoscut pentru retorica sa foarte buna, adesea sclipitoare.

Fostul minstru al Transporturilor i-a facut mai intai un portret glorios lui Vasile Blaga: "Eu il vad in fruntea partidului pe Vasile Blaga, ceea ce deranjeaza foarte tare pe cei care vor pe altul sau pe cei care nu il vor pe Vasile Blaga. Vasile Blaga este potrivit, pentru ca la ora actuala este un om care stie foarte bine ce inseamna o intreaga imensa masinarie de partid care sa functioneze si e bine cotat si ca imagine si ca fel de om. (...) Daca Blaga va fi ales presedinte al PD-L, vom avea dupa 48 de ore cu sapte procente in plus, pentru ca cred ca este un candidat care ar putea sa duca lucrurile bine si sa mobilizeze partidul si sa-i dea o directie si o incredere, chiar daca nu place cuiva ceea ce spun eu acum".

Intre timp Vasile Blaga, din ce in ce mai aproape de o candidatura si de functia suprema in PD-L, face si desface. Se arata dispus sa primeasca cativa reformisti pe lista de conducere, la o adica chiar si pe Monica Macovei. Negociaza cooptarea lui Liviu Negoita care ar putea fi un contracandidat serios daca s-ar mobiliza sa atace la randul sau sefia partidului.

In acelasi timp insa, lanseaza mesaje populiste catre Guvern, de tipul "opriti taierile ca ele ne prabusesc electoral", mesaje mustind de populism si care numai reforma nu sugereaza. Ramane de vazut ce va contine motiunea sa, desi nu ma astept nici la prea multa dreapta si nici la prea multa reforma.

Presedintele il acuza indirect pe Vasile Blaga ca este flamand de putere, ceea ce este probabil si adevarat. Intrebarea este ce vrea sa faca totusi cu ea, pentru ca, pana la urma, a dori cu sete puterea in numele unui proiect politic nici macar nu este un lucru rau. Din pacate insa, Vasile Blaga cred ca vrea aceasta putere tocmai pentru a bloca orice reforma si a face politica dupa regulile invatate pe vremea cand domnia sa isi facea ucenicia in FSN. De altfel, in toate ocaziile pe care le-a avut pana acum, Vasile Blaga nu a dovedit vreo farama de apetit reformist, dimpotriva.

Sa nu uitam ca a fost unul dintre ministrii care au respins cel mai vehement orice idee de reformare a institutiei conduse. Atunci cand nevoia de restructurare la toate nivelurile era deja evidenta si vitala, domnia sa declara, sfidator, ca la Interne nu sunt necesare niciun fel de disponibilizari, dimpotriva va face angajari. Este, in acelasi timp, inadmisibil ca dupa mandatele sale la Interne, proslavite chiar de Opozitie, sa lase in urma un asemenea putregai cum a fost cel descoperit la politia de frontiera sau prin inspectoratul din Neamt.

Ar putea fi incurajator ca Vasile Blaga se situeaza pe pozitii diametral opuse cu ale Elenei Udrea. Ma tem insa ca nu-i separa niciun principiu fundamental. Aversiunea este una personala, tine de putere si impartirea resurselor si nu de vreun inalt deziderat. As zice ca se urasc pentru ca sunt mult prea asemanatori, nu pentru ca s-ar deosebi fundamental.

Cat despre cooptarea Monicai Macovei si a lui Cristian Preda in echipa sa de conducere, ea tine probabil de o strategie inteligenta. In interiorul echipei pe care, cu siguranta se pregateste sa o conduca cu mana forte, ca pe orice alta structura in fruntea careia s-a aflat, cei doi pot fi cu mult mai bine izolati, avand atata influenta cata le este permisa. Lasati liberi in afara cercului puterii pot fi cu mult mai periculosi, ba chiar pot intari o echipa concurenta. Se stie doar ca dusmanii trebuie tinuti chiar mai aproape decat prietenii.

De ce a tasnit orgoliul lui Vasile Blaga abia acum? Pentru ca, un politician pragmatic fiind, a socotit ca i-a venit vremea acum ca Traian Basescu nu mai mai este locomotiva electorala, iar influenta sa asupra PD-L se stinge. Da, probabil ca Radu Berceanu are dreptate si in privinta procentelor pe care le-ar aduce Vasile Blaga si in aceea mobilizarii pe care acesta este apt sa o genereze. Prin ce metode insa? Ma tem ca exact acelea care ar trebui anulate pentru ca Romania sa aiba o clasa politica reformata si performanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Vasile Blaga PDL, #Berceanu PDL, #candidati sefia PDL , #PDL
Comentarii
Poza Baconschi
Baconschi
rank 5
Ce vrea Blaga? Simplu, pe intelesul si in limbajul oranjatilor, VREA LA CIOLAN!
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5