Vosganian vrea program de relansare economica: Liberalism, extrema urgenta

Vineri, 18 Mai 2012, ora 21:24
1901 citiri
Vosganian vrea program de relansare economica: Liberalism, extrema urgenta
Foto: machiavelli.ro

Senatorul PNL Varujan Vosganian este de parere ca este nevoie de un program coerent de relansare economica, intr-un an economic ce se doveste a fi unul dificil.

Sub titlul "Liberalism, extrema urgenta", Vosganian scrie pe blogul sau ca "euforia primelor zile ale noii guvernari se risipeste. Anul economic se dovedeste unul dificil, iar auspiciile nu par favorabile.

Spre deosebire de guvernele anterioare, noul Guvern nu mai poate sa cante partitura austeritatii, ci doar a cumpatarii. Ceea ce inseamna ca nu poate abandona tema justitiei sociale, dar nici nu o poate flutura drept unic slogan".

Parlamentarul liberal a precizat ca prognoza de crestere pentru anul 2012 va fi redusa, pentru a treia oara, de Comisia Europeana.

"Unii analisti considera, chiar, ca sporul de PIB nu va depasi 1%. Aceasta inseamna, fata de nivelele aprobate de venituri bugetare, o contractie de peste jumatate de miliard de euro. Adica exact cat ne permite FMI, prin majorarea deficitului bugetar. Cu alte cuvinte, pentru cresterile de salarii si inapoierea drepturilor pensionarilor ingaduinta FMI s-ar putea sa nu fie de ajuns si va trebui sa procedam la reajustari bugetare", noteaza senatorul PNL.

Drept urmare, cursul de schimb leu-euro creeaza ingrijorari, fara insa "a o lua razna", deocamdata. Vosganian apreciaza ca, fata de anul 2011, primele luni ale anului 2012 arata "o deteriorare a deficitului de cont curent, avand drept cauza si tendintele deficitului comercial".

Liderul liberal mai constata ca imprumuturile risca sa se scumpeasca, "in conditiile in care costurile la care se asigura obligatiunile suverane impotriva riscului de faliment au crescut in ultimele saptamani cu circa 12%".

Prin urmare, incheie Varujan Vosganian, este nevoie rapid de un program de relansare economica. Altfel, "tintele privind justitia sociala si cele privind reducerea, pe termen mediu, a impozitarii vor fi cu dificultate corelate cu obiectivul consolidarii fiscale".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Vosganian program relansare economica, #relansare economica Romania, #Vosganian urgenta liberalism, #Vosganian an economic , #PNL