Vosganian: Votul uninominal a dus la degradarea vietii politice si la decaderea umana

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 21:08
2770 citiri
Vosganian: Votul uninominal a dus la degradarea vietii politice si la decaderea umana

Varujan Vosganian sustine ca votul uninominal a dus la "degradarea" vietii politice, deoarece a scumpit teribil lupta electorala, mita capatand proportii considerabile, iar "decaderea umana" fiind cea mai trista consecinta a acestuia.

"Votul uninominal, in loc sa aduca o imbunatatire a vietii noastre politice, a contribuit la degradarea acesteia. Nicicand nu am fost martori ai tradarilor de tot felul, al negotului pentru obtinerea de candidaturi si pentru obtinerea de voturi ca in ultimii patru ani. Nu cred ca exagerez spunand ca, fata de listele initiale, validate in Parlament, cel putin 80 de parlamentari s-au mutat de colo-colo, de la un partid la altul, ba chiar, uneori, cu dus-intors", scrie Varujan Vosganian pe blogul personal.

Vicepresedintele PNL mentioneaza ca partidele politice au acceptat votul uninominal in urma "uriasei presiuni" a opiniei publice si a campaniilor de presa, in opinia lui, nici clasa politica, si nici alegatorii nefiind pregatiti pentru acest tip de vot.

"Unii spun ca varianta de vot uninominal aleasa e de vina. Cealalta formula, in care castigatorul ia totul, a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Va imaginati ca, intr-o astfel de varianta, USL ar fi castigat, fara nicio problema, peste 80% din mandate, UDMR s-ar fi injumatatit, ARD abia ar fi incropit grupuri parlamentare, iar partidul DD ar fi fost pe nicaieri", a adaugat liberalul.

Vosganian a precizat ca votul uninominal "a reusit" cateva lucruri, primul fiind sa scumpeasca "teribil" lupta electorala.

Votul uninominal a "reusit" cateva lucruri, in primul rand, sa scumpeasca teribil lupta electorala. Cred ca fata de 2004, cheltuielile insumate ale tuturor candidatilor sunt de patru-cinci ori mai mari.

Inainte erau doua capete de lista, acum, practic, fiecare candidat e in fruntea listei, ceea ce necesita cheltuieli suplimentare de imagine", a opinat el. Vicepresedintele PNL a precizat ca ,,mita electorala, prin personalizarea candidatilor, a capatat proportii considerabile si s-a diversificat pana la hilar".

"Candidatul nu livreaza alegatorilor idei si modele de comportament, ci saltele, treninguri, ceasuri electronice din plastic, fesuri, fulare, manusi, sorturi pentru gospodine, genti cu rechizite, pantofi, bocanci de iarna (stangul inainte de alegeri si dreptul dupa, numai in caz de castig, altminteri alegatorul ramane doar cu topaiala), godaci, curcani, pui zburati, peste, ulei, zahar, orez (vestitul UZO), pelerinaje la manastiri etc.etc.

Tejghelele electorale sunt ticsite cu marfa, cel mai adesea de provenienta chinezeasca, atunci cand e vorba de imbracaminte, si de provenienta oculta, atunci cand e vorba de alimente. Cum bine va imaginati, negotul electoral este exceptat de la plata TVA", a comentat vicele PNL.

"Decaderea umana, cea mai trista consecinta"

Acesta a punctat ca "cea mai trista" consecinta a votului uninominal este "decaderea umana".

"Candidatii nu sunt, adesea, printre liderii politicii locale. Unii dintre ei ajung, prin mecanismul votului, din intamplare in Parlament. Neavand o cariera politica nici in spate, nici inainte, obiectivul lor este acela de a-si maximiza mandatul. Ceea ce presupune, obligatoriu, situarea de partea puterii", a mai scris liberalul.

"Parlamentul se transforma intr-un fel de jgheab care se apleaca spre guvernare si multi parlamentari se lasa sa curga, prin tevaria ademenelilor ori a santajelor, de la deal la vale. Ca sa nu mai vorbim de momentul alcatuirii listelor, cand cei care nu mai au loc undeva, se muta in alta parte, ca la cinematograf cand, dupa inceperea spectacolului, altcineva ti-a ocupat locul si te asezi unde gasesti liber", a adaugat liberalul.

Deceptiile lui Vosganian

Varujan Vosganian a precizat ca a trait in ultimii ani "multe deceptii", referindu-se astfel si la senatorul PNL Romeo Nicoara care a trecut la PP-DD din cauza ca nu s-a mai regasit pe actualele liste cu candidatii pentru Parlament.

"Am trait in acesti ultimi ani multe deceptii. Am sa ma refer doar la una dintre ele. Senatorul de Teleorman, Romeo Nicoara, este un om tanar, cu farmec. Este un produs politic al PNL, de a carui destoinicie si loialitate nu se indoia nimeni. (...) Intamplarea a facut ca in anul 2008, intrarea lui sa fie o surpriza, chiar si pentru el insusi. Filiala Teleorman, unde a fost acceptat mai mult din politete fata de centru, nu l-a integrat, el insusi nu a avut puterea sa se impuna, astfel incat filiala, in situatia in care mai toate candidaturile deveneau eligibile, nu l-a mai dorit (...)

In momentul care alti colegi de-ai nostri amenintau cu plecarea din partid daca nu se gaseste o solutie pentru dansii, Romeo Nicoara a declarat ca, indiferent ce se va intampla, el nu va parasi PNL. L-am laudat pentru asta in fata grupurilor parlamentare. Ce sa vezi? La depunerea candidaturilor l-am gasit pe Romeo Nicoara pe listele PP-DD!", a completat fostul ministru.

El a precizat ca "aceasta boala a transhumantelor peste muntii golasi ai ratacirilor de tot felul" se contamineaza si tanara generatie care nu mai intra in politica "din convingere".

"Iarasi trist e ca de aceasta boala a transhumantelor peste muntii golasi ai ratacirilor de tot felul se contamineaza si tanara generatie politica. Oamenii nu mai intra in politica din convingere. Nu mai stim care sunt unii si care sunt altii. Intram intr-o invalmasire care, cum se vede, degenereaza in devalmasie", a incheiat Vosganian.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vosganian degradare umana uninominal, #Varujan Vosganian critica uninominal , #PNL