Vosganian: Oltchim poate ajunge in top 5 din Europa

Duminica, 26 Mai 2013, ora 13:22 2888 citiri
Foto: Realitatea TV

Oltchim este o companie care poate ajunge in top 5 din Europa si ar putea intra pe profit in urmatoarele doua - trei luni, a declarat, duminica, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Oltchim are viata, mai ales in rasarit. Noi vindem chiar in conditiile in care am mostenit Oltchim fara nici un contract", a precizat Vosganian, la Realitatea TV.

Ministrul a adaugat ca are o parare diferita fata de Oltchim in comparatie cu Fondul Monetar International, care a sugerat sa fie inchis combinatul. "FMI este o institutie a riscului minim, care priveste lucrurile de la Washington, si de acolo asa se vede. Dar noi vedem, de aici, ca instalatiile sunt bune, ca nu putem sa lasam pe drum 3.000 de persoane", a spus Vosganian.

Astfel, guvernul urmeaza sa aprobe o reconstructie financiara, care va asigura reintrarea pe profit a combinatului. In cadrul acesteia, se va rezolva problema datoriilor, astfel incat combinatul sa poata fi vandut.

De altfel, ministrul Economiei a precizat ca un fond de investitii s-a aratat deja interesat, iar, saptamana viitoare, expertii unei "mari companii din est" va vizita Oltchim, desi nu a dat nume.

"O varianta pt Oltchim este sa gasim o formula sa individualizam partea buna. Oltchimul nou devine proprietatea creditorilor, Oltchimul vechi era proprietatea statului. Oltchimul nou se vinde si creditorii isi iau banii. Astfel devine atragator", a explicat Vosganian.

Gazele de sist nu pot fi exploatate din cauza comunitatilor

Referitor la gazele de sist, ministrul Economiei a subliniat faptul ca sunt importante pentru "orice tara care le are", insa, pentru inceput, trebuie vazut daca pot fi exploatate. "Pentru asta trebuie sa facem explorari, care dureaza cativa ani. Poate se modifica tehnologia. Cu ostilitatea vadita a comunitatilor locale, gazele de sist nu se pot exploata", a subliniat Vosganian.

"Eu cred ca asa cum e atmosfera acolo si cat de ostila este comunitatea, nu cred ca se poate face ceva", a adaugat ministrul.

In schimb, pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana se asteapta avizul din partea Ministerului Mediului. Aurul ala sta acolo de pe vremea dacilor si va mai sta. "Dar daca stricam mediul, nu-l mai reface nimeni", a conchis Vosganian.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News