Vosganian: Oltchim nu poate fi privatizata acum - Ajutor de la buget de 20 milioane de euro

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 11:39 2650 citiri

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca Oltchim nu poate fi privatizata in situatia actuala.

"Are datorii foarte mari si e nevoie de o redimensionare a portofoliului de credite, de comun acord cu creditorii", a precizat oficialul.

In plus, el a anuntat ca ajutorul de salvgradare pe care il va primi combinatul va fi de circa 20 milioane de euro, suma provenita de la bugetul de stat si inca 25 milioane de euro, garantie suverana a statului, care poate fi data chiar de banci, estimata in urma unor evaluari.

Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat, miercuri si joi, in fata Pavilionului Administrativ, fiind nemultumiti pentru ca nu si-au primit salariile pe decembrie si ianuarie.

De asemenea, ei au cerut conducerii unitatii sa le prezinte planul de reorganizare.

Ca urmare a presiunii muncitorilor, directorul combinatului, Mihai Balan, a demisionat.

Directorul Oltchim a demisionat

Tribunalul Valcea a aprobat, la sfarsitul lunii ianuarie, cererea de intrare in insolventa a combinatului Oltchim, dupa ce licitatia organizata anul trecut pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, in contextul in care Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca.

Vosganian vrea redeschideri de mine

Pe de alta parte, ministrul Vosganian a reiterat ideea cu redeschiderea unor mine, prin gasirea unor investitori interesati.

"In doua saptamani vom depune un proiect de lege in Parlament prin care sa permitem valorificarea extractiilor miniere la care tehnologiile noi sau intentiile investitorilor permit acest lucru. E vorba de unele mine de carbune si neferoase care pot fi inca exploatate", a subliniat acesta, mentionand ca a inceput deja discutiile cu autoritatea de profil.

Vosganian sustine redeschiderea minelor in zonele in care acest lucru este posibil

Vosganian a adus in discutie acest subiect, joi, in cadrul discutiilor referitoare la bugetul ministerului pe care il conduce, la Comisia de Buget-Finante.

"Executivul si-a propus, ca obiectiv strategic in domeniul resurselor minerale, promovarea de investitii private in zonele cu potential minier nevalorificat in totalitate, care pot contribui semnificativ la regenerarea socio-economica a localitatilor respective", a spus Vosganian.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News