Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vosganian, despre iluzia celor 5%: Este imoral sa te joci cu sperantele romanilor

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 22:32
1245 citiri
Vosganian, despre iluzia celor 5%: Este imoral sa te joci cu sperantele romanilor
Foto: Arhiva

Cresterea salariilor din aparatul public cu 5% este o iluzie, considera fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, care ii acuza pe reprezentantii Puterii ca prin astfel de promisiuni nu fac decat sa se joace cu sperantele romanilor.

Salariile si pensiile ar putea creste - Guvernul, mandatat sa negocieze cu FMI

"Salariul e unul din modurile in care un om se raporteaza la lumea din jur, e un drept castigat intr-o viata, locul sau in societate. De aceea a-i lua cuiva din salariu e ca si cum i-ai lua din viata.

La fel de imoral este sa te joci cu sperantele oamenilor, transformandu-le, vorba lui Balzac, in iluzii pierdute. Sa promiti, atunci cand stii ca nu te poti tine de cuvant", scrie Varujan Vosganian pe blogul personal.

Totodata, vicepresedintele PNL atrage atentia ca, in conformitate cu Legea responsabilitatii fiscale, cresterea cu 5% a salariilor bugetarilor este ilegala: "Art. 9 (2) Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".

"Cu alte cuvinte, pentru a majora veniturile salariale cu 5%, trebuie sa reduci personalul cu 5%, ceea ce inseamna, pentru Romania, sa dai afara, pana la 1 aprilie a.c. cam 60 000 de persoane. Asa ceva este imposibil. Sau daca asta e maniera in care Guvernul vrea sa majoreze salariile, atunci cred ca salariatii insisi ii vor spune sa se lase pagubas", tine sa precizeze Vosganian.

"In orice alta situatie, nu se va incalca doar legea responsabilitatii fiscale, ci si legea bugetara. O majorare cu 5% a veniturilor salariale pe noua luni inseamna cam 1,5 miliarde de lei. Daca adaugam la asta faptul ca reajustarea, in minus, a cresterii economice cu 0,8% duce la amputarea cheltuielilor cu 1 miliard de lei, inseamna ca, pentru a acorda majorarea de 5%, in conditiile mentinerii deficitului bugetar de 1,9% din PIB, Guvernul trebuie sa aduca de-acasa 2,5 miliarde de lei sau sa reduca alte cheltuieli.

Daca adaugam la asta si cresterea cu 5% a pensiilor, alta promisiune desarta, suma pe care va trebui s-o scoata din pamant, din iarba seaca Guvernul se ridica la peste 4 miliarde de lei, adica vreun miliard de euro (cam 0,75 % din PIB). Iar daca totusi opereaza aceste cresteri, fara sa existe sursa de finantare, atunci deficitului bugetului consolidat se va apropia amenintator de 3% din PIB", continua senatorul liberal.

Vosganian, despre proteste si responsabilitatea USL

Nu in ultimul rand, Varjuan Vosganian este convins ca in ciuda "sindrofiilor" organizate ca membrii FMI sa inchida ochii la ce se intampla in Romania, de data aceasta nu vor mai fi de ajuns: "Iar pentru ca FMI sa accepte toate acestea, nu cred ca sindrofiile puse la cale de ANAF pentru delegatii Fondului, oricat ar fi ele de suculente, vor fi de ajuns".

A.T.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Varujan Vosganian crestere salarii bugetari 5, #iluzia celor 5 la suta Vosganian, #crestere salarii bugetari 5 , #PNL