Vosganian, despre Basescu: Atat de ingaduitor cu sine si atat de dojenitor cu ceilalti

Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:54
1619 citiri
Vosganian, despre Basescu: Atat de ingaduitor cu sine si atat de dojenitor cu ceilalti
Foto: Arhiva

N-a existat in istoria romanilor un conducator care sa fi fost atat de ingaduitor cu sine si atat de dojenitor cu ceilalti cum este presedintele Traian Basescu, apreciaza fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian.

Dar, mai nou, avem si un premier - Mihai Razvan Ungureanu - si un ministru de Interne - Gabriel Berca - care actioneaza in acelasi mod ca si primul om in stat: prin mustrare, scrie Varujan Vosganian pe blogul personal intr-un text publicat luni.

Ion Iliescu atrage atentia: Inundatiile vor crea probleme mai mari decat zapezile

"Presedintele i-a certat, in ultimii ani, pe romani in fel si chip. Nu cred sa fi existat in istoria romanilor un conducator care sa fi fost atat de ingaduitor cu sine si atat de dojenitor cu ceilalti. Un conducator care pana si atunci cand, vazand ca nu mai are pe unde scoate camasa, isi cerea scuze, o facea in sila si dispret fata de cei carora le datora scuzele acelea, de parca insultatii erau de vina ca au inspirat insultele respective.

Nici nu s-a instalat bine acest guvern ca a si devenit junghiul de care tusea avea nevoie, ca sa faca perechea potrivita. Primul-ministru cearta pe romani ca sunt lenesi ca nu ies la zapada. Pacat ca niciun jurnalist nu l-a intrebat in clipa aceea de cate ori el insusi a iesit la zapada pana atunci. Ministrul de Interne cearta prefectii si presedintii Consiliilor judetene. Pe acesta din urma ii previne sa "nu-i prinda" la televizor, de parca presedintii consiliilor respective ar fi fost subalternii lui.

Si ne cearta ca vedem apocalipse acolo unde ele nu sunt. Nu stiu exact care e definitia apocalipsei, in viziunea ministrului de Interne, in ceea ce cunoastem noi apocalipsa inseamna, in greaca, revelatie. In ce priveste acest Guvern, daca o va tine tot asa, probabil ca revelatiile cu gust amar li se vor arata romaniilor chiar mai repede decat trambitele Ierihonului si caderea celei de-a saptea peceti", subliniaza senatorul liberal.

In aceeasi ordine de idei, vicepresedintele liberal explica de ce nu este bine sa certi poporul si sa dai vina pe el pentru ce se intampla in tara: "Nu-mi place sa vad cum conducatorii isi cearta propriul popor. Eu am invatat un lucru din politica si m-am straduit sa-l aplic, atunci cand am avut prilejul sa ma numar printre guvernantii acestei tari: sa nu dai niciodata vina pe popor. E ca si cum un actor, atunci cand nu este aplaudat, in loc sa-si recunoasca lipsa de talent, da vina pe public.

Nu trebuie sa idealizam poporul roman. Ca oricare altul, este si el suma organica a generatiilor anterioare. Duce nostalgia vietilor sale netraite, din cauza razboaielor si dictaturilor, are temerile si frustrarile sale, rezistenta la schimbare si slabiciunile in fata ispitelor, ce vin din atata saracie. Poate ca, din toate aceste motive, poporul roman nu-si proiecteaza intotdeauna sperantele in a dobandi ceva nou, cat, adesea, in a nu pierde putinul pe care il are. Si tocmai de aceea, poate mai mult ca alte popoare, simte nevoia unor calauze si isi pune, uneori hazardat, nadejdea in ele".

Romania, in zapada - Zeci de localitati ingropate in nameti

In opinia lui Vosganian, cand conducatorii isi cearta supusii pentru ca nu sta tara bine e ca atunci cand calauzele, in loc sa arate, cu pricepere, drumul, isi cearta calauzitii ca nu stiu, ei insisi, calea: "De aceea e cu atat mai dureros cand calauzele, in loc sa arate drumul, cu pricepere, isi cearta calauzitii ca nu stiu, ei insisi, calea.

Am avut un erou national care spunea despre conducatori ca sunt tagma jefuitorilor. Noi avem, astazi, conducatori care spun despre romani ca sunt tagma nestiutorilor. A lenesilor. A celor care intra in Apocalipsa, in loc sa dea cu lopata zapada la o parte. Desi, pana una alta, Guvernul se sustine prin impozitele pe care le platesc lenesii si apocalipticii acestia".

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Varujan Vosganian Traian Basescu, #Vosganian Basescu ingaduitor dojenitor, #certaretii Apocalipsei romani cearta , #PNL