Vosganian: Curtea Constitutionala, a treia Camera a Parlamentului

Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:10
2155 citiri
Vosganian: Curtea Constitutionala, a treia Camera a Parlamentului
Foto: qmagazine.ro

Senatorul PNL Varujan Vosganian este de parere ca, in lipsa unui Parlament unicameral, Romania are un Parlament format din trei camere - Curtea Constitutionala reprezentand o a treia Camera.

"Nimeni nu poate interzice dreptul persoanelor si al institutiilor de a sesiza Curtea Constitutionala. Potrivit prevederilor constitutionale, cetatenii au acest drept, prin invocarea clauzelor de neconstitutionalitate ale legilor in timpul proceselor, parlamentarii au dreptul sesizarii in situatia neconstitutionalitatii unor legi in prag de promulgare, sefii Camerelor si presedintele Romaniei au acest drept in situatia unor conflicte intre puterile statului", scrie Varujan Vosganian, pe blogul sau.

Parlamentarul liberal sublinieaza ca ceea ce devine alarmant "e faptul ca tot mai multe conflicte nerezolvate de catre clasa politica sunt transferate Curtii Constitutionale".

"Ideea ca CCR trebuie sa rezolve ceea ce clasa politica este incapabila sa negocieze, ca trebuie sa descalceasca ceea ce puterile statului incalcesc, ca trebuie, pe post de un fel de Avocat al Poporului, sa stopeze excesele de putere, nu e cea mai sanatoasa solutie.

CCR, in ultima vreme a dat solutii pe politica sociala, pe politica in domeniul educatiei si a sanatatii, pe chestiuni ce tin de autonomia universitara etc.etc. Curtea Constitutionala a devenit un fel de instanta de recurs unde merg cei nemultumiti de solutia primei instante. Cum s-a convenit ca deciziile CCR sunt definitive, importanta ei devine coplesitoare", explica senatorul PNL.

Acesta continua, scriind ca "in acest fel, CCR devine, fara sa vrea, parte a jocului politic. Cum, insa, membrii CCR judeca fara ca multi dintre ei sa fi fost vreodata judecatori - unii au fost chiar oameni politici inainte de a fi membri ai Curtii -, eu cred ca cerem Curtii Constitutionale mai mult decat ea poate oferi. Cu cat povara asupra Curtii e mai mare, cu atat mai fragil este dialogul politic.

Institutia care sustine democratia, in ultima instanta, trebuie sa fie dialogul politic si nu Curtea Constitutionala. Altminteri, o sa ajungem in situatia in care CCR, tot votand la legi, sa devina un fel de a treia Camera a Parlamentului. Astfel incat, in loc sa ajungem la Parlament unicameral, o sa ajungem la Parlament tricameral", mai noteaza Varujan Vosganian pe blogul sau.

F.N.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Vosganian Curtea Constitutionala camera Parlament, #Varujan Vosganian Parlament tricameral, #Vosganian Parlament trei camere, #Curtea Constitutionala hotarari Parlament , #PNL