Vosganian: Criza din Grecia este o lectie pentru Romania

Marti, 21 Februarie 2012, ora 11:10
1672 citiri
Vosganian: Criza din Grecia este o lectie pentru Romania
Foto: rfi.ro

Acordul de luni noapte al Eurogrupului privind planul de salvare a Greciei este o masura buna, dar statul elen nu a scapat inca de riscul falimentului, considera fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit caruia criza greaca este o lectie pentru Romania.

"Grecia in acest moment inca nu a scapat (de faliment - n. red.), pentru ca daca nu se iau unele masuri de disciplinare de natura bugetara, s-ar putea sa se reintoarca la situatia de dupa primul ajutor financiar", a declarat Varujan Vosganian la RFI Romania.

Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles

Fostul ministru de Finante considera ca poporul grec trebuie sa sustina eforturile Guvernului de la Atena, pentru a scapa de riscul unui faliment: "Grecia are aceste probleme legate de restructurarea datoriilor si de buget si mi-e greu sa cred ca acest lucru va mai merge inainte daca poporul grec nu va intelege ca trebuie sa raspunda printr-un gest decisiv la sustinerile care vin din partea UE".

Dupa parerea vicepresedintelui PNL, Varujan Vosganian, criza din Grecia este o lectie pentru Romania. "Pentru Romania este o lectie si anume sa inteleaga faptul ca noi nefiind in zona euro, apropierea de un pact de natura fiscal-bugetara, de o alta situatie care ne-ar pune intr-o situatie dificila nu ne-ar crea si prietenii pe care-i are Grecia", sustine vicepresedintele PNL.

Grecia are nevoie de un Guvern cu "o sustinere politica importanta"

In opinia senatorului liberal, "in Grecia, lucrul cel mai important este ca trebuie sa existe un Guvern cu o sustinere politica importanta si care sa fie legitimat de alegeri. Pana atunci, este greu de presupus ca Grecia va reusi sa ia masurile care sunt cerute de UE".

O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar avea consecinte incalculabile, considera Varujan Vosganian: "Expertii care au insistat pentru acest nou acord au calculat si efectele posibile ale unei desprinderi a Greciei din zona euro si aceasta desprindere ar fi extrem de costisitoare, pentru ca uniunea monetara a presupus deja o seama intreaga de legaturi intre banci si conexiuni de natura monetara, care pentru unele tari, inclusiv pentru Germania ar fi din punct de vedere financiar costisitoare".

The Guardian: Asemeni lui Gandalf, euro poate renaste dupa criza din Grecia

"Mai este un detaliu interesant", subliniaza fostul ministru de Finante, "grecii insisi nu sunt foarte doritori sa iasa din zona euro. Astfel incat eu cred ca in Grecia ar trebui sa se produca si un anumit declic, in care oamenii sa se decida exact ce vor. Reintoarcerea la drahma pentru Grecia ar fi o solutie extrem de dificila si cu consecinte greu de evaluat".

Vicepresedintele PNL declara ca acordul la care a ajuns Eurogrupul este o "solutie care da un anumit ragaz si permite Greciei sa decida o solutie politica ce sa gestioneze dupa aceea masurile economice. Este o masura buna".

Grecia primeste asadar ajutorul mult sperat de 130 de miliarde de euro, in baza unor conditii imbunatatite, negociate luni noapte la Bruxelles de catre ministrii de Finante din zona euro si de prim-ministrul grec, Lucas Papademos.

Citeste mai multe despre Vosganian: Criza din Grecia este o lectie pentru Romania pe RFI Romania.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Varujan Vosganian criza Grecia, #Vosganian criza Grecia lectie Romania, #criza Grecia faliment , #PNL