Vosganian cere colegilor senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa (Video)

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 21:37
4852 citiri
Vosganian cere colegilor senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa (Video)

Ministrul Economiei si senator PNL, Varujan Vosganian, a cerut colegilor sai din Senatul Romaniei sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa, ceruta de DIICOT pentru complot si subminarea economiei nationale.

"Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale", a scris Varujan Vosganian, pe blogul sau.

Materialul probatoriu in cazul lui Vosganian, in Comisia juridica din Senat

Seful DIICOT a cerut, pe 2 septembrie, procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv presedintele Romaniei, cu cereri de incepere a urmaririi penale impotriva fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

Cei doi sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acestia aveau calitatea de ministru al Economiei. Astfel, acestia ar fi adus Romgaz un prejudiciu total de 130 de milioane de dolari.

Senatorul liber explica inca o data ca nu a fost vorba despre subminare a economiei nationale, ci "exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort".

DIICOT cere inceperea urmaririi penale in cazul lui Vosganian si Videanu

"Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult - desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic.

La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale", mai explica ministrul Economiei, pe blogul sau.

Acesta tine sa sublinieze ca in niciunul dintre documentele semnate de el nu se face vorbire despre Societatea sau Grupul INTERAGRO, "ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili".

"In referatul intocmit, cu vadita rea-credinta, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente", se mai arata in concluziile unor note scrise depuse de senatorul PNL, in atentia comisiei juridice si a Plenului Senatului Romaniei, pe data de 23 septembrie.

Astfel, Vosganian arata ca depune notele scrise avand in vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, adresata Senatului, de urmarire penala a sa, pentru infractiunile de complot si subminare a economiei nationale.

Notele depuse sunt structurate pe cinci puncte:

  1. Puterea exclusiva de apreciere a Senatului de a cere urmarirea mea penala pentru fapte savarsite in calitate de membru al Guvernului.
  2. Natura exclusiv politica, iar nu penala, a faptelor retinute de parchet.
  3. Caracterul corect al deciziilor politice luate.
  4. Reaua-credinta manifesta a procurorului de caz.
  5. Concluzii

Parchetul cere aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazurile Videanu si Vosganian

Pe 2 septembrie, Parchetul General a cerut Senatului aviz pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, respectiv pe numele actualului sef al acestui portofoliu, Varujan Vosganian.

Senatorii juristi au avut miercuri o prima sedinta secreta in care au studiat materialul probatoriu transmis de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind inceperea urmaririi penale impotriva senatorului PNL.

La finalul sedintei, presedintele Comisiei juridice, liberalul Tudor Chiuariu, a precizat ca fostul ministru al Economiei le-a transmis senatorilor juristi un prim punct de vedere referitor la referatul Parchetului, care insa nu a fost analizat in detaliu.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#urmarire penala Varujan Vosganian, #Vosganian urmarire penala Senat, #vot Senat urmarire penala Vosganian , #ministrul Economiei