Vosganian vrea sa fie audiat alaturi de Basescu si Boc in dosarul "baietilor destepti"

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 16:07
2905 citiri
Vosganian vrea sa fie audiat alaturi de Basescu si Boc in dosarul "baietilor destepti"
Foto: Arhiva

Fostul Ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, cere audiere tripla in cazul dosarului Romgaz, facand o solicitare la DIICOT sa-l ancheteze alaturi de presedintele Traian Basecu si premierul Emil Boc.

Peste 40 de persoane sunt cercetate in acest caz.

"Chiar daca multe dintre numele evocate in rechizitoriu nu-mi sunt familiare, am colaborat cu o seama dintre functionarii respectivi, in perioada in care am functionat ca ministru al Economiei, de aceea consider ca este de datoria mea sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a limpezi lucrurile", a scris politicianul pe blogul personal.

Sentorul liberal a declarat ca nu are nicio legatura cu dosarul in care sefii Romgaz sunt anchetati pentru favorizarea omului de afaceri Ioan Niculae, ale carui firme sunt implicate in devalizarea economiei de stat.

El a numit aceasta ipoteza "halucinanta si neverosimila".

"Da, am acordat, prin Ordin al Ministrului, in baza unor Note semnate, succesiv, de mine si de ministrul agriculturii, Dacian Ciolos si aprobate in Guvern, un discount comercial de cateva procente pentru consumatorii intreruptibili, cu conditia ca acestia sa-si onoreze obligatiile de plata asumate", a notata acesta.

El s-a aparat, mentionand ca decizia era in consonanta cu legislatia romana si europeana din domeniul gazelor, fiind o forma de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii intreruptibili si care a fost utilizata nu doar din 2005, ci cu mult mai inainte.

Varujan Vosganian cere celor de la DIICOT sa-i ancheteze si pe Basescu si Boc, in acest dosar, motivul fiind acela ca cei doi dispuneau, la data respectiva, de datele pe care ulterior Serviciul Roman de Informatii le-a pus la dispozitia DIICOT.

"In anul 2009, primul ministru Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale, care extindea de o maniera fara precedent facilitatile acordate consumatorilor intreruptibili. Legea a fost promulgata, fara obiectii, de presedintele Traian Basescu. OUG 54/2009 nu a fost data in spiritul legislatiei existente, ci a modificat-o de o maniera drastica, fara sa existe un acord, in acest sens, din partea Consiliului Concurentei", a precizat parlamentarul.

"Astfel, consumatorii intreruptibili au primit gazul metan numai din productia interna, asadar cu o reducere de pret de peste 30%, pe o perioada neobisnuit de lunga pentru masurile de acest gen (16 luni) si fara sa existe in textul legii nici o mentiune cu privire la obligativitatea onorarii obligatiilor de plata asumate", a completat acesta.

DIICOT a pus sub acuzare, miercuri, 40 de persoane in dosarul furnizarii de gaze la preturi sub pretul pietei catre combinatele presedintele InterAgro, Ioan Niculae.

C.P.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Varujan Vosganian, #dosarul subminarii economiei nationale Ioan Niculae, #dosar devalizarea economiei nationale, #DIICOT sefi Romgaz , #PNL