Vosganian: Am pierdut un roman din cinci! E o tragedie

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 11:36
2529 citiri
Vosganian: Am pierdut un roman din cinci! E o tragedie
Foto: Arhiva

Vestea ca suntem mai putini cu doua milioane, confirmata de ultimul recensamant, nu l-a lasat insensibil nici pe Varujan Vosganian, care a tinut sa avertizeze ca aceasta scadere ar putea afecta "toate echilibrele noastre, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului nostru".

"Stirea potrivit careia populatia Romaniei a scazut la 19 milioane este de-a dreptul socanta. In 1992, populatia tarii noastre numara 22,8 milioane de locuitori. In 2002 ea a scazut la 21,6 milioane, iar de atunci, in numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Asadar, aproape patru milioane de romani in douazeci de ani...", scrie Varujan Vosganian pe blog.

Totusi, politicianul tine sa remarce "Nu stiu in ce masura putem socoti corecte rezultatele acestui recensamant. Eu, de pilda, daca nu as fi cerut insistent la primarie, nu as fi fost recenzat de nimeni. Si cunosc multi care sunt in situatia mea".

Acest aspect nu elimina problemele de fond. "Din pacate, in ce priveste pe romanii plecati in strainatate, avem doua surse de ingrijorare. In primul rand, foarte putini dintre ei mai doresc sa se intoarca acasa. In al doilea rand, asimilarea lor culturala, in strainatate, se petrece cu foarte mare rapiditate", remarca Vosganian.

"In prima generatie de emigratie se gasesc romani valorosi si avem numeroase astfel de exemple (...). Ce ne facem, insa, cu urmatoarea generatie? Din pacate, spre deosebire de alte neamuri, romanii nu au exercitiul diasporei. Nu cunosc nicio mare personalitate de origine romana nascuta si educata in afara tinuturilor istorice romanesti. In nicio istorie a literaturii romane, de la George Calinescu pana la Nicolae Manolescu, nu veti gasi nici un nume de scriitor roman valoros nascut si educat in diaspora, asadar in alta parte decat in Romania, Basarabia, Bucovina sau Valea Timocului.

Pana acum, romanii nascuti si crescuti in strainatate au fost pierduti pentru cultura romana si spatiul identitar romanesc. Dincolo de radacinile solului romanesc, limba romana isi pierde vigoarea si identitatea romaneasca paleste. Cum sa facem sa nu se intample la fel si de aici incolo?", scrie penelistul.

"Patru milioane de romani mai putin in doua decenii este enorm. E cam cat am pierdut la Dictatul de la Viena. Exista multe popoare pe glob care nici macar nu numara patru milioane de oameni! Am pierdut un roman din cinci!!! E o tragedie prin care poporul roman nu a trecut niciodata pana acum.

Pierderile sunt inestimabile si ele risca sa afecteze toate echilibrele noastre, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului nostru, daca socotim ca cei plecati apartin generatiilor tinere si se selecteaza, mai ales, dintre cei mai curajosi si plini de initiativa", sustine politicianul.

Rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate, joi, de Institutul National de Statistica, iar acestea arata ca in Romania sunt 19 milioane de cetateni, cu doua milioane mai putin decat la ultimul recensamant.

Populatia stabila a Romaniei este de 19 milioane (19.042.936) persoane, in conditiile in care, pana acum, statistica arata ca in Romania erau 21.354.396 de persoane.

Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8% din

total, adica circa 1 million de persoane (cuprinzand populatia plecata in

strainatate - intreaga familie - pentru care nu a avut cine sa ii declare in tara; populatia necontactata).

A.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Varujan Vosganian recensamant, #recensamant 2011, #rezultate recensamant Romania, #romani diaspora , #PNL