Vosganian a numit un nou administrator special la Oltchim, din cadrul BNR

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 10:59
2731 citiri
Vosganian a numit un nou administrator special la Oltchim, din cadrul BNR
Foto: Digi24

Combinatul chimic Oltchim, aflat in insolventa, va avea un nou administrator special, de pe 14 martie, in persoana lui Bogdan Nicolae Stanescu, care, in prezent este consilier al viceguvernatorului BNR, a anuntat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"In calitatea sa de administrator special, daca adunarea actionarilor va urma propunerea noastra, va fi interfata dintre actionari si administratorii judiciari", a prezicat Vosganian, intr-o conferinta de presa de miercuri dimineata.

Potrivit ministrului, Stanescu va fi responsabil si pentru numirea unei conduceri interimare la Oltchim, urmand sa selecteze din randul directorilor adjuncti existenti.

"Propunerea pe care am facut-o privind optiunea pentru management privat ramane valabila, insa un contract cu un manager privat nu se poate face decat prin adunarea creditorilor, pe 15 aprilie", a subliniat Vosganian. Ministrul a adaugat ca nu are in vedere alegerea unui manager cum se intampla la alte companii, avand in vedere ca Oltchim este in procedura de insolventa, insa va fi un manager remunerat printr-o suma fixa si care va trebui sa respecte anumite criterii de performanta.

De asemenea, Vosganian a declarat ca administratorii judiciari se afla in dialog cu bancile, incercand sa obtina un imprumut de minimum zece milioane de euro, care ar asigura functionarea combinatului timp de doua luni. Reprezentantii bancilor, insa, au cerut administratorilor judiciari sa prezinte un program de eficientizare, astfel incat eventualul imprumut "sa nu fie irosit pe actiuni de supravietuire".

De ce a intrat Oltchim in insolventa

Nicolae Balan, unul din administratorii judiciari ai combinatului, a declarat ca, printre cauzele prabusirii companiei, se numara managementul defectuos si tranzactiile comerciale coordonate, direct sau indirect, de managementul societatii, precum si investitiile ineficiente care au decapitalizat compania.

"Avem o serie de persoane care au fost identificate in legatura cu situatia de insolventa. Managementul a fost incapabil sa se adapteze la piata si sa creeze un program anticriza coerent", a explicat Balan.

Potrivit acestuia, deciziile care au fost luate au condus la adancirea pierderior si la imposibilitatea de redresare a companiei.

De asemenea, au existat pierderi din cauza vanzarilor, avand in vedere ca unele produse s-au vandut la un pret sub nivelul costurilor. "Inca un lucru interesant este ca societatile care au fost implicate erau din randul celor controlate direct sau indirect de managementul societatii sau firme din paradisuri fiscale", a precizat Balan. Pierderile cumulate din aceasta cauza, in perioada 2009 - 2012, s-au ridicat la 105 milioane de lei.

Al doilea lucru care a produs prejudicii a fost vanzarea produselor sub cotatia pietei. Pierderea pe aceasta componenta a fost 101,5 milioane de euro.

Nu in ultimul rand, cheltuielile cu salariile au crescut de la 79,4 milioane de lei, in 2009, la 118 milioane de lei, in 2012, in conditiile in care societatea inregistra pierderi.

"Bugetele de venituri si cheltuieli intocmite de societate aratau cresteri semnificative de cifre de afaceri si alte cheltuieli corelate, dar in niciun an nu se prevedea recuperarea pierderilor din anul anterior. Societatea functiona cu un fel de perdea: vedeau bugete care isi propuneau cheltuieli semnificative, care se realizau intr-o masura semnificativa fara sa atinga valoarea prognozata a veniturilor", a conchis Balan.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#administrator special Oltchim, #Varujan Vosganian administrator Oltchim , #ministrul Economiei