Saptamana viitoare se vor lamuri ramanerea ALDE la guvernare si colaborarea cu ProRomania. La ce ministere ar trebui sa renunte PSD

Vineri, 09 August 2019, ora 15:535185 citiri
Saptamana viitoare se vor lamuri ramanerea ALDE la guvernare si colaborarea cu ProRomania. La ce ministere ar trebui sa renunte PSD
Foto: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian sustine ca saptamana viitoare este "cruciala" pentru actuala coalitie guvernamentala si ca in cel mult zece zile va fi lamurita atat chestiunea ramanerii ALDE la guvernare, cat si colaborarea partidului cu ProRomania.

"Saptamana viitoare este cruciala. Vom anunta felul in care ALDE si ProRomania vor actiona impreuna. Sigur ca noi vom discuta in interior procedurile prin care filialele vor lucra intre ele, care vor fi semnele electorale, in ce mod se va asigura promovarea outdoor a candidatului la prezidentiale.

Domnul Victor Ponta nu ne-a comunicat, sub nicio forma, ca doreste sa candideze la alegerile prezidentiale.

Noi nu l-am mai intrebat, pentru ca stiam ca a mai facut o declaratie ferma in aceasta privinta si tocmai din acest motiv tema nu a mai revenit in discutiile noastre. Se poate prezuma ca pentru alianta dintre ALDE si ProRomania Calin Popescu Tariceanu ar putea sa fie candidatul la prezidentiale", a spus Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa sustinuta la Iasi.

El a mai afirmat ca, in cel mult zece zile, va trebui lamurita si problema colaborarii PSD-ALDE, inclusiv subiectul ramanerii ALDE la guvernare.

"De azi in zece zile vom avea raspuns la toate aceste intrebari. Trebuie sa ne apucam de strans semnaturi, nu mai putem amana. Vor fi discutii si la acest sfarsit de saptamana", a declarat Vosganian.

Cred ca nu mai putem sa facem concesii pentru PSD

Pe de alta parte, vicepresedintele ALDE a precizat ca alegerile europene au aratat ca actuala guvernare are un deficit de imagine, care porneste "fie de la o seama de manipulari si rastalmaciri, dar si de la unele realitati".

"Noi am solicitat partenerilor din PSD un anumit tip de conduita, atat politica, cat si manageriala. De data asta, avand in vedere faptul ca suntem intr-un moment in care scadentele se apropie, eu cred ca nu mai putem sa facem concesii.

Noi am facut de mai multe ori concesii si am sprijinit cateva dintre solicitarile PSD de a-i sprijini in a iesi din anumite crize interne sau guvernamentale, cum a fost motiunea de cenzura indreptata impotriva domnului Grindeanu, cum a fost refacerea guvernarii dupa demisia domnului Tudose, cum a fost respingerea categorica a motiunilor de cenzura.

Sigur ca am avut si rezerve, care cred eu ca au fost binevenite la unele masuri guvernamentale cum a fost cea privind impozitarea gospodariilor, asa-numita taxa de solidaritate, cum a fost splitarea TVA si altele.

In acelasi timp, insa, nu am avut sentimentul ca gesturile noastre primesc din partea PSD un raspuns pe masura", a afirmat Vosganian.

El a adaugat ca ALDE a facut zilele trecute un sondaj intern din care a rezultat ca marea majoritate a organizatiilor partidului sunt nemultumite de colaborarea cu PSD.

"Am prezentat aceste lucruri colegilor din conducerea PSD. Din pacate, nu s-a intamplat nimic", considera Varujan Vosganian.

El a adaugat ca in acest moment exista un impas in colaborarea dintre ALDE si PSD si ca ALDE nu sustine proiectul rectificarii bugetare in forma prezentata de social-democrati.

"In privinta rectificarii bugetare suntem intr-o situatie de criza. E limpede ca in raportul de forte existent astazi, in care ALDE nu doreste, si subliniez acest lucru, ALDE nu doreste sa foloseasca metoda santajului, nu am folosit-o deloc cu PSD din 2016, si nu regretam ca nu am folosit-o. Deci ALDE nu doreste sa foloseasca metoda santajului", a adaugat Vosganian.

La ce ministere ar trebui sa renunte PSD

Vicepresedintele ALDE a spus ca PSD trebuie sa raspunda in urmatoarele zile daca accepta si o restructurare a Guvernului cu cel mult 19 ministere.

"Am propus PSD ca din cei 19 ministri patru sa apartina ALDE si patru sa apartina ProRomania, fireste unul dintre cei patru avand si rangul de vicepremier, pentru fiecare dintre cele doua partide. In acelasi timp, am facut si o clasificare a ministerelor.

Dintre Ministerul Transporturilor si cel al Dezvoltarii, PSD ar trebui sa renunte la unul. La fel intre Educatie si Sanatate, PSD va trebui sa renunte la un minister", a mai spus Vosganian.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News