Invitatii Ziare.com Varujan Vosganian: Cum va iesi Romania din deriva

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:49
5222 citiri
Invitatii Ziare.com Varujan Vosganian: Cum va iesi Romania din deriva

In ultimii trei ani, economia Romaniei a facut, in permanenta, obiectul unor revizuiri negative. De fiecare data lucrurile, pe hartie, stateau mai bine decat realitatea urma sa confirme.

In 2009, 2010 arata ca anul iesirii din recesiune. In 2010, 2011 urma sa fie anul unei cresteri economice importante. Pentru 2012 tinta initiala era de crestere a PIB de 3,5-4%, ea s-a redus la cca 2%, bugetul este construit pe o crestere economica de 1,2% iar, deunazi, grupul de expertiza britanic Capital Economics a avansat o prognoza negativa (- 0,5%) avertizand asupra pericolului reintoarcerii la recesiune.

Nu am inteles care au fost argumentele reprezentantilor FMI atunci cand spuneau ca Romania este mult mai putin vulnerabila acum decat in 2008. Tot asa cum nu inteleg declaratiile guvernamentale potrivit carora economia romaneasca a devenit stabila.

Nu reiau argumentele pe care le-am prezentat cu privire la vulnerabilitatile actuale ale economiei romanesti. Spre deosebire de anul 2008, acum suntem, practic, cu spatele la zid. In situatia in care situatia economica se deterioreaza, nu mai avem capacitate de ajustare. Populatia e saracita, salariatii bugetari abia isi duc traiul, mediul de afaceri e vlaguit, datoria externa pe termen scurt e mai mare decat era in momentul incheierii, in 2009, a acordului cu FMI, presiunile asupra leului sunt tot mai mari, costul datoriei publice se apropie de 3 mld euro/an, ceea ce este enorm pentru tara noastra, numarul salariatilor risca sa scada sub 4 milioane, iar investitiile straine, pe trendul actual, vor ajunge ca anul viitor sa se masoare, pentru prima oara de mai bine de un deceniu, in zecimi de miliarde de euro.

Estimarile guvernamentale in ce priveste cresterea produsului intern brut neagricol pe anul 2011 sunt de cca 1,3%. Eu cred ca, in mod real, PIB neagricol (cel care da consistenta relansarii economice) va spori in acest an cu 0,9 - 1%. Aceasta ar insemna - daca luam in calcul si evolutia investitiilor, a pietei muncii, a veniturilor si a consumului - ca 2011 a fost, mai degraba, un an al stagnarii, o rascruce din care putem merge atat catre relansare, dar si catre cronicizarea stagnarii sau catre recesiune.

Din toate aceste motive, Romania are nevoie de un proiect national de anvergura. Un proiect care sa prevada cel putin doua domenii: infrastructura si competitivitate si care sa fie asumat de toate fortele politice. Asa cum arata acum economia romaneasca, ea pare a fi in deriva. Iar ideea ca procesul de consolidare fiscala este semnul insanatosirii nu poate fi luata in serios, cata vreme statul nu-si indeplineste, intr-o mare masura, responsabilitatile fundamentale. Daca ar fi sa ne luam doar dupa asta, comunismul era societatea ideala: deficitul bugetar era zero. Dar cu ce pret...

Avem nevoie de o dezbatere institutionalizata intre partidele parlamentare cu privire la viitorul Romaniei. Nu de un plan A, sau B, sau C, ci de un plan national, pur si simplu, asumat de toate partidele parlamentare, asa cum a fost proiectul de aderare la NATO si la Uniunea Europeana. Cu atat mai mult cu cat, avand in fata un an electoral si ipoteza transferului de putere fiind una plauzibila, trebuie evitate atat excesele populiste dar si impovararea romanilor cu costurile ambiguitatilor si divergentelor politice.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Varujan Vosganian proiect national, #Vosganian Romania iesire deriva , #PNL