DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu

Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:34
5772 citiri
DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu
Foto: Arhiva / B1TV

DIICOT a inaintat, luni, procurorului general solicitarea de a obtine avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.

Totodata, se solicita din nou avizul presedintelui pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru fapte similare.

Procurorii au mai cerut ridicarea imunitatii lui Vosganian, dar Senatul s-a opus. In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a avizat atunci urmarirea penala a lui Adriean Videanu.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza, senatorul Varujan Vosganian a declarat: "Trebuie sa vad ce scrie in referat, in aceasta solciitare".

Care sunt acuzatiile

Procurorii DIICOT spun ca exista suspiciunea rezonabila ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul Ioan Niculae.

In plus, cei doi "au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii spun ca demersurile celor doi ministri s-au realizat in conditiile in care societatea INTERAGRO inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale.

Astfel au fost "grav afectate" principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, iar societatea a fost transformata practic intr-un "furnizor al unui client privat privilegiat", fiind astfel pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii suspecteaza ca datorita celor doi ministri, INTERAGRO "a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale" si, in acelasi timp, "s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei".

Pe de alta parte, in referat se mai arata ca valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal se ridica la circa 92.000.000 USD.

"Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010", mai sustin procurorii DIICOT.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#DIICOT urmarire penala Vosganian, #Vosganian Videanu urmarire penala Romgaz , #ministrul Economiei