ALDE vrea sa legalizeze activitatea de lobby: Recunoastem existenta fireasca a grupurilor de interese

Marti, 28 August 2018, ora 20:27
4433 citiri
ALDE vrea sa legalizeze activitatea de lobby: Recunoastem existenta fireasca a grupurilor de interese
Foto: Hepta.ro

Parlamentarii ALDE vor sustine in sesiunea parlamentara de toamna o propunere legislativa privind activitatea de lobby.

"Legea privind reglementarea activitatii de lobby este o tentativa care a mai fost in Parlament de cateva ori si de fiecare data a esuat in a ajunge la finalizare. Aceasta propunere legislativa vine in contextul in care societatea noastra este suficient de matura si noi recunoastem existenta fireasca a activitatii de lobby si a grupurilor de interese. Care este menirea acestui proiect de lege? Sa creeze transparenta, sa elimine orice suspiciune cu privire la faptul ca activitatea de lobby ar putea sa distorsioneze decizia publica si ar putea sa induca trafic de influenta sau conflict de interese", a afirmat deputatul ALDE Varujan Vosganian dupa sedinta forurilor de conducere ale ALDE.

El a explicat ca actul normativ propus prevede crearea "unui registru de lobby si de reprezentare a intereselor".

"Toate societatile de lobby sau lobby-stii interni, sau grupurile de interese, pentru a putea functiona ca atare, trebuie sa se inscrie in acest registru, trebuie sa isi declare activitatile specifice, trebuie sa declare lista lobby-istilor pe care ii au si, foarte important, un anumit cod de conduita.

In momentul in care un lobby-ist se prezinta in fata unui decident politic, el dovedeste ca este inscris in registrul de lobby, astfel incat activitatea este transparenta. Sigur ca exista si anumite constrangeri pentru decidentii politici, pe perioada in care ocupa functia publica nu au voie sa aiba activitati de lobby, vrem sa separam activitatea de lobby de functia publica.

Sigur ca anumite activitati, cum ar fi cele de natura civica patrimoniala, cum ar fi activitatile de consultanta, promovarea prin sindicate si patronate nu fac obiectul acestei legi, dar toate societatile care indeplinesc o activitate de promovare si care au un contract comercial cu un client si promoveaza interesele clientilor in fata decidentilor publici trebuie sa se inscrie in acest registru de lobby care, cu exceptia componentei care tine de detaliile contractelor, este public si poate fi consultat de opinia publica", a mai spus Vosganian.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lege lobby Romania, #ALDE lege lobby, #Vosganian lege lobby , #stiri Varujan Vosganian