Pambuccian: Sistemul de vot german ar aduce in Parlament si oameni competenti

Duminica, 11 Martie 2012, ora 19:57
4522 citiri
Pambuccian: Sistemul de vot german ar aduce in Parlament si oameni competenti
Foto: citynews.ro

Deputatul Varujan Pambuccian sustine ca Romania ar trebui sa introduca sistemul de vot german, nu sa faca experimente electorale. Sistemul german ar aduce in Parlament si oameni care nu au neaparat carisma, dar ar face treaba, pentru ca e nevoie si de asa ceva, crede el.

"Dupa parerea mea, cel mai bun sistem de vot este sistemul german: o parte sunt alesi prin vot uninominal, o parte sunt alesi pe liste nationale. In felul acesta, s-ar combina partea de carisma de la votul uninominal, care am vazut ce nenorocire a creat in Parlamentul nostru - dar nu mai comentez - cu oameni care stiu despre ce e vorba, mai stiu si ceva meserie, mai au si ceva meserie, si care nu au neaparat charisma, dar care isi fac treaba dupa ce intra in parlament, prin comisii, pe unde e nevoie si de munca", a declarat liderul reprezentantilor minoritatilor, pentru Ziare.com.

Intrebat cum ar trebui sa se aplice in Romania sistemul de vot german, in conditiile in care au fost vehiculate mai multe variante, Varujan Pambuccian a raspuns: "Exact cum este aplicat in Germania. Nu este nicio diferenta din punctul asta de vedere. E un sistem care a dat rezultate, e un sistem foarte bun".

"De altfel, mie tot sistemul politic german mi se pare foarte bun, si ideea de republica parlamentara, care nu ar mai fi dus la convulsii, la crize, la probleme. Este o formula foarte stabila si sanatoasa. Numai ca noi o sa mai facem experimente 100 de ani de acum inainte", a adaugat deputatul.

De ce refuza politicienii romani sa implementeze reguli politice care si-au dovedit eficienta in tari cu traditie democratica si prefera sa faca experimente? "Pentru ca traim de 20 de ani intr-un stat de tip tabloid, in care evenimentul este mai important decat fondul, in care lucrurile de suprafata sunt mai importante decat lucrurile de substanta. Chestia asta care tine de charisma, de 'ce a zis ala' si 'ce a zis celalalt', se potriveste mai bine cu toate experimentele pe care le facem decat cu ideea ca, ok, am facut o masinarie, masinaria aia merge, am uitat de ea, am lasat-o sa mearga, si ne ocupam de altceva", ne-a raspuns liderul minoritatilor.

In aceste conditii, Varujan Pambuccian anticipeaza ca legea Electorala va ramane neschimbata in acest an, iar trasarea colegiilor va fi un element esential in stabilirea castigatorilor.

"Eu cred ca va ramane asa cum este. Si nu algoritmul e problema, problema e cum se deseneaza circumscriptiile. PNL-ul le-a desenat in avantajul lui, fiecare partid la putere isi deseneaza circumscriptiile...De aia tot avem legi electorale de fiecare data. Nu legea e problema, problema e cum se deseneaza circumscriptiile", a explicat deputatul.

In opinia sa, presedintele Traian Basescu a avut dreptate cand a criticat faptul ca actuala lege electorala a facut sa intre in parlament oameni clasati la vot pe locurile doi sau trei, in timp ce castigatorii in colegii au ramas acasa.

"S-a intamplat ca cine a avut mai multa charisma a fost invins de cine a avut si mai multa charisma", a comentat ironic Varujan Pambuccian.

Fekete (UDMR): Ori ramane legea actuala, ori mergem pe sistemul de vot mixt german

Sistemul de vot in Romania, o problema nerezolvata de 20 de ani

Clasa politica din Romania nu gaseste de peste 20 de ani un minim consens pentru a stabili reguli electorale clare si corecte. Asa se face ca din 3-4 ani in 3-4 ani prevederile electorale se schimba, pe ici pe colo, prin punctele esentiale.

Votul uninominal de tip dambovitean a adus in 2008 in parlament peste 30 de candidati care nu se clasasera in colegiile lor decat pe locurile 2 sau 3, in numele unei asa zise reprezentativitati si dupa o redistribuire pusa la cale de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu.

Sa nu amintim ca Ludovic Orban, Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Mircea Diaconu, Sergiu Andon, Constantin Nita, Georgian Pop, sunt doar cativa dintre parlamentarii care au iesit pe locul doi in colegii, iar Alina Gorghiu, Ioan Ghise, Diana Tusa sau Mihaita Calimente au ajuns parlamentari desi s-au clasat in colegii doar pe locul trei.

Din lipsa unei minime vointe politice, aceasta anomalie electorala se va mentine, cel mai probabil, si in 2012, doar ca, de data aceasta, cei care sunt la putere si care vor trasa colegiile intr-un mod care sa ii avantajeze se afla in tabara cealalta. Cine poate sa ii blameze cata vremea la alegerile precedente au pierdut zeci de mandate?

In conditiile in care presedintele Traian Basescu si PDL propun vot uninominal pur, UDMR si minoritatile doresc vot mixt de tip german, iar USL nu doreste nimic, decat sa continue greva parlamentara, refuzand cu inversunare inclusiv aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, se pare reforma electorala va fi din nou ratata. Ca si cea a sanatatii, ca si cea administrativa, ca si revizuirea Constitutiei, ca si ....

Legea electorală dintr-o țară europeană, modificată de reprezentantul comunităţii internaţionale, pentru a reduce posibilitatea fraudelor
Legea electorală dintr-o țară europeană, modificată de reprezentantul comunităţii internaţionale, pentru a reduce posibilitatea fraudelor
Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt, a impus marţi modificări ale legii electorale pentru a reduce posibilitatea fraudelor, o...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#sistem vot alegeri 2012, #Legea electorala, #trasare colegii alegeri, #vot uninominal pur , #deputat