Pambuccian: Oamenii nu mai au incredere in politica si asta e foarte periculos - Interviu

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 14:48
3827 citiri
Pambuccian: Oamenii nu mai au incredere in politica si asta e foarte periculos - Interviu
Foto: Arhiva

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambuccian, considera ca s-a ajuns la proteste din cauza faptului ca ani in sir nu a existat un dialog intre Putere si societate. Totodata, el avertizeaza ca situatia economica internationala se va degrada tot mai mult, iar cedarea la presiunea strazii ar declansa "o sarabanda de instabilitati".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian spune ca marea majoritate a protestelor sunt legitime, pentru ca oamenii au trecut prin privatiuni foarte mari, de aceea jignirile care le-au fost aduse protestatarilor de catre politicieni sunt "un lucru mizerabil", iar cei vinovati ar trebui sa isi ceara scuze si, eventual, sa isi dea si demisia.

Totodata, el explica prezenta redusa a oamenilor in strada prin faptul ca revendicarile sunt multe si diverse, dar si pentru ca oamenii nu mai au incredere in politica "si lucrul asta este foarte periculos, exact asa se gandea in anii '30".

Varujan Pambuccian spune ca, in prezent, nu mai exista nici macar exercitiul comunicarii intre clasa politica si societate, dialogul parand pur formal, motiv pentru care problemele raman si se acutizeaza.

De asemenea, el subliniaza costurile economice pe care le-ar presupune o instabilitate prelungita si spune ca este absolut necesar "un dialog foarte rational si sincer intre toate partile, si din zona politica si din zona sociala".

De ce considerati ca alegerile anticipate ar fi un precedent periculos ? Crin Antonescu s-a declarat ieri "inspaimantat, mahnit peste masura" de faptul ca dumneavoastra, la intalnirea Putere-Opozitie, ati sustinut aceasta pozitie.

Eu i-am spus si lui Crin Antonescu de ce cred lucrul asta: pentru ca in anii care vor urma lucrurile se vor degrada din ce in ce mai mult, asta este un lucru foarte clar. Nu la noi atat de mult, cat se vor degrada incepand cu Franta, deja semnele se vad.

In acel moment, practic am putea intra intr-o sarabanda de instabilitati, care, pana la urma s-ar putea termina foarte prost. Foarte prost ar insemna sfarsitul democratiei, pentru ca lucrurile astea s-au mai intamplat in anii '30 in Europa si ma tem ca Europa se indreapta in directia aceea. Acum, in momentul acesta, nu au niciun potential periculos, am si spus lucrul asta, dar lucrurile trebuie gandite in toate perspectivele lor.

Ce credeti despre protestele din ultimele zile?

Marea lor majoritate sunt legitime si se mai intampla un lucru: oamenii au trecut prin privatiuni foarte mari in perioada asta. Sa te apuci sa ii jignesti in toate felurile, mi se pare un lucru mizerabil si, din punctul asta de vedere, cei care au adresat in zilele astea jigniri manifestantilor ar trebui urgent sa isi ceara scuze.

Eventual si sa isi dea demisia, pentru ca unii sunt membri ai Guvernului?

Eventual da.

Daca nemultumirea este atat de mare, de ce sunt atat de putini oameni in strada?

E foarte greu de explicat. Cred ca pentru ca societatea este mult mai diversificata decat era in anii '90, cand noi iesiseram in Piata Universitatii ca sa cerem sfarsitul comunismului. Noi aveam o singura cerere, practic, atunci, si eram intr-o societate mult mai omogena decat acum. Probabil ca asta este motivul. De alfel, daca observati, cererile sunt extrem de diverse in acest moment.

Un posibil raspuns ar fi si faptul ca oamenii nu vad o alternativa, ca nu au incredere in liderii Opozitiei?

Nu stiu ce sa va spun, eu cred ca oamenii nu mai au incredere in politica in general si lucrul asta este foarte periculos pentru ca exact asa se gandea in anii '30. Eu nu intamplator fac echivalarile astea.

Dupa parerea mea, faptul ca nu a existat dialog ani in sir cu societatea este una dintre cauzele majore ale protestelor de acum.

Liderii politici au coborat sub 25% din increderea romanilor - sondaj CSOP

Catre ce vi se pare ca se indreapta lucrurile si cum comentati tentativa de dialog a PDL cu societatea civila?

Este foarte subtire si tardiva, dialogul trebuia sa aiba loc in momentul in care s-au luat masurile dure de austeritate. Trebuiau discutate cu societatea, nu trebuiau luate si dupa aia ...liniste.

E foarte greu de stiut cum vor evolua lucrurile, dar nu cred ca acesta este ceea ce ar trebui sa ne preocupe cel mai mult, ci felul in care riscam sa evoluam ca societate, din cauza genului acesta de abordare a societatii, in primul rand din partea Puterii. Lipsa de comunicare incepe sa devina ceva destul de formal, problemele raman mai departe, nici macar nu mai avem un exercitiu al comunicarii, era mult mai exercitiul comunicarii, atat cat era el, la inceputul anilor '90 decat acum.

Dan Voiculescu a relansat astazi ideea suspendarii presedintelui, spunand ca a devenit "un imperativ national". Cum comentati?

Dan Voiculescu: Suspendarea presedintelui a devenit un imperativ national

Este greu de spus. Astea sunt chestiuni care, pana la urma, tin de vointa intregii societati romanesti. Eu de doua ori am propus o alta solutie, noi ca grup parlamentar, ultima a fost cea cu domnul Iohannis si ea nu a fost acceptata de catre societatea romaneasca.

Inteleg ca sustineti ca un guvern de tehnocrati ar fi o solutie mai buna?

Nu stiu in momentul de fata, ea trebuie degajata clar intr-un dialog foarte rational si sincer intre toate partile, si din zona politica si din zona sociala. Si mai cred ca nu trebuie sa dureze la infinit acest dialog.

Sesiunea parlamentara extraordinara din 23-24 ianuarie va rezolva ceva in acest sens sau va fi tot o formalitate, o activitate bifata pe hartie?

Deocamdata suntem in mod clar intr-o zona de pozitionare, asa se intampla intotdeauna. Dar ea trebuie depasita pentru ca la un moment dat trebuie incepute si discutiile de fond.

Cum, cand, de catre cine?

Nu stiu, nu am globul de cristal la mine.

Ion Tiriac vorbea miercuri despre costurile economice ale acestor proteste. Exista aceste costuri?

Ion Tiriac, despre protestele din tara: Din punct de vedere economic, e un mic dezastru

Intotdeauna sunt costuri eonomice, asta este un lucru limpede. Dar cred ca nu suntem inca in zona de pericol. Putem ajunge, dar nu suntem inca acolo.

Ar trebui sa evitam o instabilitate cronica, adica o instabilitate care sa dureze mai mult de o luna, doua.

Ce i-am spus eu lui Crin legat de riscuri nu se referea la momentul asta se referea la urmatorii ani. In momentul de fata riscurile sunt mici, dar ele pot deveni mari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Bucuresti, #alegeri anticipate, #Varujan Pambuccian crin Antonescu, #guvern tehnocrati , #minoritati