Pambuccian: Legea privind retentia datelor de trafic a intrunit un consens cu multe rezerve

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 16:55
3627 citiri
Pambuccian: Legea privind retentia datelor de trafic a intrunit un consens cu multe rezerve
Foto: Arhiva / Digi24

Liderul Grupului parlamentar al minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat miercuri ca legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal, subiect al discutiilor de la Cotroceni intre presedintele Klaus Iohannis si liderii politici, a intrunit un consens "cu multe rezerve", afirmand ca il nemultumeste termenul in care vor fi retinute datele si va incerca sa modifice in Parlament aceasta prevedere.

"Nu vorbim de un consens, ci de unul cu multe rezerve. Este vorba de proiectul de lege care se refera la retentia datelor de trafic care a fost declarat neconstitutional in integralitatea lui de catre CCR si care acum a fost refacut.

Exista un lucru pozitiv care apare in proiect, nu se mai face vorbire despre, se spunea la un moment dat ce se intelege prin datele de trafic si se vorbea de date conexe, partea aia de conexe a disparut, ceea ce e foarte bine, pentru ca acolo puteau sa apara foarte multe lucruri pe care sa nu le mai poata controla nimeni. A aparut un lucru pe care am incercat sa il introduc de multe ori: obligativitatea ca fisierul electronic sa fie semnat cu semnatura electronica calificata", a spus Pambuccian la Palatul Parlamentului.

Consultari secretizate si o premiera la Cotroceni: Ce au semnat liderii partidelor

El a adaugat ca in cazul in care fisierul electronic apare cu semnatura electronica, nu poate fi modificat, rolul semnaturii electronice fiind ca informatia pe care o culegi sa nu poata fi modificata ulterior.

"Apare un principiu, ca fisierul acesta electronic sa fie semnat ori de cate ori este luat in primire pentru prelucrare de catre o persoana, in asa fel incat sa se stie care a fost ultima persoana care a avut acces la el. De fapt, tot lantul de semnaturi se poate vedea acolo si daca cumva apare o modificare, sa nu fie una venita din eter si sa fie foarte limpede cine a operat modificarea respectiva in fisier. Lucrurile astea ar fi un mare pas inainte", a sustinut Pambuccian.

El a aratat insa ca exista si "un pas inapoi", si anume, termenul de retentie, care este de trei ani.

"Daca mai tineti minte, in 2008, cand legea a trecut prin Comisia de IT, eu am pus acolo un termen de sase luni. Germania are patru luni, aici apar trei ani. De ce, nu stiu, pentru ca directiva europeana vorbea de intre sase luni si doi ani. Nu l-am intrebat pe presedinte de ce, pentru ca nu s-a discutat in felul asta, s-a discutat in punctele de vedere ale fiecaruia dintre noi. Eu mi-am spus punctul de vedere", a afirmat liderul Grupului minoritatilor nationale.

Pambuccian a precizat ca proiectul de lege o sa intre in procedura parlamentara, unde poate fi modificat.

"E bine sa fim foarte atenti la el, e bine sa se intample urmatoarele lucruri: sa nu se poata preleva aceste date decat cu mandat de la judecator, sa nu poata fi prelevate decat in forma electronica, semnat electronic si transmiterea lui din mana in mana sa fie cu semnatura electronica. Si eu as pune un termen mai scurt", a declarat Pambuccian, adaugand ca proiectul de lege a fost pus la dispozitia liderilor de partide in urma cu doua saptamani pentru a fi consultat.

Liderii partidelor politice au semnat miercuri, la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Pambuccian lege retentie date, #Iohannis lege Big Brother , #deputat
Comentarii