Pambuccian: In Romania se copiaza enorm, e un fenomen impamantenit

Vineri, 11 Mai 2012, ora 16:24
4425 citiri
Pambuccian: In Romania se copiaza enorm, e un fenomen impamantenit
Foto: Arhiva

Deputatul Varujan Pambuccian, specialist in IT si profesor universitar la Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti, comenteaza cazul Mang spunand ca acesta reprezinta ceva comun pentru Romania, unde se copiaza enorm, de generatii intregi.

Contactat de Ziare.com pentru a comenta acuzatiile de plagiat care i se aduc in aceste zile ministrului Educatiei, Ioan Mang, Varujan Pambuccian a precizat ca a primit de la jurnalisti cele doua lucrari, a cercetatorului japonez si a ministrului roman, si a constatat ca sunt aproape identice.

"Eu am primit 2 fisiere PDF de la jurnalisti. M-am uitat pe ele si nu mi-a venit sa cred. Am intrebat daca pdf-urile sunt pe bune sau sunt niste fake-uri. Mi-au spus ca sunt pe bune.

Va marturisesc ca nu am vazut in viata mea asa ceva, pur si simplu sunt la fel, la fel. Si semantic si sintactic si cum vreti dumneavoastra. Daca le-am baga intr-un soft care ar face analiza, ar da 85-90% identic. Am si vrut sa fac asta, dar unul dintre fisiere avea imagini in el si nu am mai stat sa pierd vremea", ne-a declarat acesta.

Intrebat cum comenteaza decizia premierului Ponta de a cere un verdict din partea Academiei Romane, in ciuda numeroaselor informatii aparute deja in presa, Varujan Pambuccian a raspuns: "Orice om are dreptul sa apeleze la ce for crede el de cuviinta. Academia Romana este un for mai mult decat onorabil si cred ca este foarte bine ca a facut lucrul acesta".

In opinia sa, prin acest demers, premierul nu ar pune la indoiala competenta sau onestitatea membrilor Consiliului National de Etica, cel indreptatit, potrivil legii, de a decide in cazul in care cineva este acuzat de plagiat.

"Probabil simte nevoia sa apeleze la forul suprem in domeniul acesta. E ca si cum nu apelezi la tribunalul din orasul respectiv, ci te duci direct la Curtea Suprema de Justitie. Mi se pare in ordine, nu vad nimic rau", a comentat acesta.

Mai mult, Varujan Pambuccian declara ca premierul, care este si lider PSD, nu ar fi putut sa isi asume singur responsabilitatea de a-l demite pe Ioan Mang, doar in baza informatiilor publice, in ciuda faptului ca declaratiile autorilor lucrarilor originale, din Japonia, Israel si Taiwan, nu pot fi puse sub semnul intrebarii, iar o decizie politica ar fi stins rapid scandalul.

Penibil! Mang a plagiat si un articol gresit. I se cere demisia de urgenta -Interviu Ziare.com

"Dupa parerea mea este normal sa ceri un punct de vedere oficial al unui for care este un tert de incredere mare. Nu poti sa schimbi un ministru bazandu-te doar pe punctul de vedere al unor persoane. Trebuie sa ai un punct de vedere al unui for, e corect asa", a replicat Varujan Pambuccian, exprimandu-si opinia ca acest scandal de plagiat nu va afecta prestigiul comunitatii stiintifice romanesti.

Ecaterina Andronescu, cel mai bun inlocuitor al lui Mang

Ecaterina Andronescu ar fi, in opinia sa, cel mai bun inlocuitor al lui Mang la Ministerul Educatiei.

"Ma gandesc la doamna Andronescu fara nicio indoiala, in momentul in care vorbim de formula actuala de guvernare. Este ministerul PSD-ului, iar dansa este un om cu foarte multa experienta, extrem de respectat in toate forurile academice si care si-a dovedit competenta", a explicat el.

Pe de alta parte, Varujan Pambuccian a subliniat faptul ca obiceiul de a copia este un fenomen foarte raspandit in Romania.

"Ce vorbim acum nu se refera la o persoana, e deja un fenomen impamantenit. In Romania se copiaza enorm, e un fenomen de mare amploare, generatii dupa generatii... El pleaca deja din gimnaziu si merge pana la facultate. Dupa parerea mea, ce s-a intamplat la Bac-ul trecut reflecta realitatea. Asta e realitatea!

Asta duce la doua lucruri foarte grave mai tarziu in societate. Impresia ca nu trebuie sa stii mare lucru ca sa faci. La noi sunt si foarte multi oameni care mai mult vor sa fie decat sa faca. Pe de alta parte, duce la o extrema superficializare a societatii. Cred ca radacina lucrurilor e aici. E un fenomen care trebuie oprit", a declarat Varujan Pambuccian.

In mod surprinzator, acesta a adaugat ca "utilizarea camerelor de supraveghere la Bacalaureat e de aceeasi importanta cu trecerea la economia de piata si la pluripartidism".

"Revenind, in cazul ministrului Educatiei probabil, suntem in fata unui lucru comun, din pacate, care tine de societatea romaneasca", a conchis Varujan Pambuccian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Mang plagiat, #Pambuccian copiat, #demisie Mang Educatie, #Pambuccian Ponta Mang Academie , #deputat
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu inteleg ce mai asteapta dl Mangla ca sa demisioneze?