Cum poți să-i faci pe copii să citească cu plăcere. Vârsta de la care trebuie să le spui povești

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 22:52
3802 citiri
Cum poți să-i faci pe copii să citească cu plăcere. Vârsta de la care trebuie să le spui povești
Părinții au responsabilitatea de a le insufla copiilor dorința de a citi FOTO: Pixabay.com

Dacă vrei să ai un copil căruia să îi placă să citească, trebuie să faci ceva în acest sens, nu te poți aștepta ca această plăcere să apară din senin.

Părinții au rolul de a-i cultiva pasiunea pentru citit celui mic. Iată ce poți face pentru a-i insufla dorința de lectură copilului tău.

Citește-i încă de când se află în burtică

Înainte de a-ți cunoaște copilul, citește-i. Un studiu a demonstrat că bebelușii încep să învețe de când sunt încă în burtica mamei. Dacă îți vei face un obicei din a-i citi celui mic povești înainte ca el să vină pe lume, poți fi sigură ca îi sporești șansele să dezvolte o pasiune pentru citit.

Poți să faci un ritual din cititul împreună. Chiar dacă cel mic nu știe încă să citească, e bine să îi citești seara, la culcare, o poveste, dându-i voie sa dea el paginile, oferindu-i astfel senzația că citiți împreună.

Poți să îi dai voie să citească ce vrea el. Dacă copilul tău are 6 ani și vrea să citească o carte anume, nu îi refuza această plăcere cu gândul că e prea mic pentru cartea respectivă.

Du-l în librării

Așa cum îl duci la locul de joacă, așa poți să îți faci un obicei în a-l duce în librării. Lasă-l pe copil să aleagă cărțile a căror coperta îl atrag și oferă-i, drept bonus, ocazia de a își alege o mică jucărie.

Poți să îl încurajezi pe cel mic să aibă propria bibliotecă la el în dormitor. Oferă-i câte o carte drept cadou pentru a-l învăța să se bucure și de cărți.

Pune-i întrebări cu privire la lectura sa. Pentru a-l face să simtă că face ceva de-a dreptul interesant, pune-i multe întrebări copilului tău atunci când citește o carte.

Fă din citit o activitate plăcută

Prezintă cititul ca pe o activitate plăcută de petrecere a timpului liber. Evită ca televizorul să fie recompensa și cititul să fie pedeapsa. Amintește-i copilului că există lucruri distractive de citit și în afară de cărți, cum ar fi benzi desenate sau reviste de cultură generală.

Poți să folosești jocuri de cuvinte pentru a face copilul mai conștient de sunetele din cuvinte sau să cânți împreună cu el melodii care folosesc jocuri de cuvinte.

Citiți cartea, apoi urmăriți filmul. Când ați terminat de citit cartea, organizează o seară de film de familie pentru a viziona filmul. Este o modalitate excelentă de a a-l motiva să citească, dar și de a discuta diferențele dintre carte și film.

Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Furnizarea de servicii consulare bărbaților ucraineni din străinătate va fi suspendată, conform declarațiilor ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. În curând vor fi...
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
#varsta, #copii, #lectura copii, #povesti , #copii