Cum să îți calculezi vârsta biologică. Metoda prin care poți întineri în loc să îmbătrânești

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 04:05
7521 citiri
Cum să îți calculezi vârsta biologică. Metoda prin care poți întineri în loc să îmbătrânești
Foto: simple-steps-to-anti-aging.com

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, un mic scârțâit în genunchi sau un moment ocazional de împrăștiere ne poate face să ne mirăm de cât de repede trece timpul. Conceptul de vârstă biologică este o perspectivă mai recentă, pe care medicii specialiști o definesc vorbind despre cum anumite caracteristici pot indica dacă fiziologia noastră este mai tânără sau mai avansată decât o dictează doar timpul.

Ceea ce este poate cel mai convingător este faptul că vârsta biologică poate fi influențată de stilul de viață și de mediu. Spre exemplu, un studiu din noiembrie 2023 a constatat că trăsăturile noastre de personalitate și perspectiva asupra vieții joacă un rol cheie în procesul nostru de îmbătrânire biologică. Studiul a relevat că trăsăturile negative, cum ar fi neuroticismul, ne-ar putea crește riscul de demență, în timp ce trăsăturile pozitive, cum ar fi, satisfacția generală a vieții, ne-ar putea proteja împotriva declinului cognitiv.

Ce indică vârsta noastră biologică despre starea propriei noastre longevități? Medici de renume o detaliază în funcție de nouă locuri importante ale corpului.

Cum să vă calculați vârsta biologică

1. Cum îmbătrânește creierul

Procesul de îmbătrânire afectează dimensiunea creierului, fluxul sanguin și funcțiile cognitive. Samuel Mathis, profesor asistent în cadrul departamentului de medicină de familie de la University of Texas Medical Branch, explică faptul că, spre deosebire de alte organe, creierul nu regenerează neuronii. Acest lucru face ca fiecare neuron să fie extrem de valoros, iar orice deteriorare sau reducere a fluxului sanguin poate duce la pierderea acestora. Acest lucru se poate manifesta printr-o scădere a dimensiunii creierului și un declin cognitiv ușor.

Factori precum traumatismele, fluxul sanguin inadecvat, alegerile nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi fumatul, o dietă proastă și consumul excesiv de alcool sau droguri, pot exacerba acest declin. În plus, lipsa de stimulare mentală și stresul cronic contribuie, de asemenea, în mod negativ la sănătatea creierului.

Cu toate acestea, Dr. Mathis spune că putem îmbunătăți procesul de îmbătrânire a creierului. Unele obiceiuri pot contracara riscurile dăunătoare îmbătrânirii creierului: Gândiți-vă la un somn de calitate, exerciții pentru creier, cum ar fi puzzle-urile și cititul, îmbunătățirea dietei și evitarea substanțelor dăunătoare, cum ar fi tutunul și alcoolul în exces. Măsurile de protecție, cum ar fi purtarea unor căști de protecție în timpul unor activități precum ciclismul, joacă, de asemenea, un rol crucial.

2. Cum îmbătrânesc ochii

Natasha Bhuyan, membră a Academiei Americane a Medicilor de Familie și stabilită în Phoenix, Arizona, explorează schimbările inevitabile pe care le suferă ochii odată cu vârsta. "Pe măsură ce îmbătrânim, ochii noștri trec prin multe schimbări care ne afectează vederea", explică ea, evidențiind afecțiuni legate de vârstă precum cataracta, degenerescența maculară și glaucomul. Ea subliniază că îmbătrânirea face mai dificilă concentrarea asupra obiectelor apropiate.

Pentru a combate aceste schimbări, ea evidențiază măsurile preventive, cum ar fi "purtarea ochelarilor de soare pentru a vă proteja de radiațiile UV și evitarea fumatului". În plus, o dietă abundentă în legume - în special cele de culoare închisă, cu frunze verzi - poate menține sănătatea ochilor.

3. Cum este afectat auzul

Potrivit universității de medicină Johns Hopkins, presbiacusia - o afecțiune cunoscută sub numele de pierderea auzului odată cu înaintarea în vârstă - este o problemă comună care afectează unul din trei adulți de peste 65 de ani. Adesea, schimbarea auzului este treptată, ceea ce face ca aceasta să fie greu de observat la început.

Dacă vă confruntați cu dificultăți de auz, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă va examina urechile cu ajutorul unui dispozitiv luminos numit otoscop pentru a verifica dacă există deteriorări, blocaje sau infecții. S-ar putea să vă trimită la un audiolog pentru o evaluare suplimentară prin intermediul unei audiograme. Pentru a preveni pierderea auzului, evitați zgomotele puternice și folosiți dopuri pentru urechi sau căști speciale umplute cu lichid pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

4. Cum îmbătrânește inima

"Vârsta inimii este un mod de a înțelege riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral", afirmă medicul Francisco Lopez-Jimenez, cardiolog la Clinica Mayo, subliniind că factori precum vârsta, tensiunea arterială, nivelul colesterolului, dieta, exercițiile fizice și fumatul o determină. O vârstă mai tânără a inimii se corelează cu un risc mai mic de boli de inimă.

Cu toate acestea, Dr. Lopez-Jimenez spune: "Dacă sunteți ca majoritatea americanilor, vârsta inimii dumneavoastră este mai mare decât vârsta dumneavoastră reală". Dar există speranță, după cum asigură el: "Puteți să vă reduceți vârsta inimii adoptând un stil de viață mai sănătos". Începând cu doar una sau două modificări ale stilului de viață poate avea un impact semnificativ. Măsurile sănătoase includ:

  • Renunțarea la fumat
  • Cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână
  • Consumul de alimente sănătoase pentru inimă (legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale și proteine slabe, în special pește)
  • Limitarea consumului de sare
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Gestionarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge
  • 5. Cum îmbătrânește sistemul digestiv

    "Tractul gastrointestinal este puțin diferit de restul corpului, deoarece își înlocuiește regulat celulele", explică Dr. Mathis. Cu toate acestea, îmbătrânirea poate totuși influența tractul gastrointestinal, afectând în special motilitatea - mișcarea esofagului, a intestinelor și a colonului. "Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem o parte din vilozitățile și crestele din tractul gastrointestinal care ajută la digestie și absorbție, precum și slăbirea pereților intestinelor", susține el. Această slăbire poate duce la afecțiuni precum diverticuloza, care, dacă se inflamează, devine diverticulită. Îmbătrânirea poate aduce și alte probleme, precum constipația sau diareea.

    "Cele mai bune modalități de a contribui la îmbunătățirea tractului nostru gastrointestinal sunt prin dietă și exerciții fizice", spune Dr. Mathis. O dietă bogată în fibre sănătoase susține rezistența tractului gastrointestinal și reduce inflamația, în timp ce exercițiile fizice regulate stimulează tractul gastrointestinal, menținându-i motilitatea și rezistența. În plus, un somn de calitate și gestionarea nivelului de stres pot diminua efectele negative ale îmbătrânirii asupra tractului gastrointestinal.

    6. Cum îmbătrânește sistemul reproducător

    Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul nostru reproducător suferă schimbări semnificative, explică Jessica Shepherd, medic ginecolog. "Modificările care au loc sunt cu hormonii și declinul estrogenului, progesteronului și testosteronului", spune ea. "Există, de asemenea, modificări la nivelul ligamentelor și al țesuturilor, ceea ce poate duce la prolapsul organelor pelviene".

    Recent, atenția științifică s-a extins pentru a înțelege modul în care menopauza are impact asupra organismului. "Lipsa de estrogen are un impact asupra țesutului vaginal și, de asemenea, asupra restului corpului - inclusiv asupra oaselor, inimii și creierului." Deși nu este posibil să se reducă vârsta biologică a sistemului reproducător, menținerea sănătății acestuia este realizabilă.

    Ea subliniază importanța vizitelor regulate la ginecolog, împreună cu screening-uri preventive, cum ar fi testele Papanicolau și HPV pentru cancerul de col uterin și implementarea unor obiceiuri de viață sănătoase.

    4. Cum îmbătrânesc articulațiile

    Joaquin Sanchez-Sotelo, chirurg ortoped la Mayo Clinic, explică faptul că, deși pierderea cartilajului este comună odată cu îmbătrânirea, aceasta nu duce neapărat la înlocuirea articulațiilor. "Pierderea cartilajului articular este esența a ceea ce se numește osteoartrită", susține el.

    Din fericire, Dr. Sanchez-Sotelo oferă măsuri proactive pentru conservarea articulațiilor. "Trebuie să faceți exerciții fizice în limita rațiunii", sfătuiește el, subliniind importanța menținerii unor mușchi puternici în jurul articulațiilor pentru a ușura sarcina acestora. El evidențiază, de asemenea, importanța unei greutăți sănătoase, deoarece obezitatea poate solicita articulațiile. Sfidând vechea noțiune că durerea articulară este un aspect inevitabil al înaintării în vârstă, el spune: "În trecut, persoanele în vârstă acceptau pur și simplu durerea articulară. Acum, oamenii trăiesc mai mult și doresc să rămână activi pe măsură ce îmbătrânesc. Nu suntem cu toții destinați înlocuirii articulațiilor. Există persoane de 80 și 90 de ani care au articulații grozave".

    8. Cum îmbătrânesc picioarele

    "Ligamentele și tendoanele care susțin arcada piciorului devin uzate în urma utilizării", spune Nicole Nicolosi, podiatru la Clinica Cleveland. Această uzură duce la o colapsare treptată a arcului, rezultând în picioare care pot deveni mai lungi sau mai late. Creșterea în greutate, comună la vârste înaintate, exacerbează și mai mult această schimbare prin adăugarea de presiune asupra acestor structuri de susținere. În plus, pernele de grăsime care amortizează picioarele se subțiază, modificând potrivirea pantofilor și reducând absorbția șocurilor, ceea ce ar putea contribui la creșterea disconfortului la nivelul picioarelor.

    Dr. Nicolosi subliniază importanța ajustării regulate a pantofilor pentru a se adapta la aceste schimbări: "Este important să îți iei măsuri pentru încălțămintea nouă din când în când pentru a te asigura că aceasta se potrivește corespunzător." Verificările regulate ale sănătății picioarelor sunt, de asemenea, importante pe măsură ce îmbătrâniți, deoarece acestea pot dezvălui afecțiuni precum diabetul sau problemele circulatorii.

    9. Cum îmbătrânește pielea

    Cele mai vizibile schimbări ale procesului de îmbătrânire au loc asupra pielii, cel mai mare organ al nostru. Dr. Bhuyan explică: "Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea, ceea ce determină apariția lăsării sau a ridurilor".

    Pentru a împiedica apariția acestor semne de îmbătrânire, ea subliniază importanța protecției solare. "Cheia pentru a preveni îmbătrânirea pielii este să vă protejați pielea de soare, purtând cremă de protecție solară sau orice alt tip de protecție solară, cum ar fi pălăriile sau mânecile lungi", spune ea. În plus, menținerea hidratării și utilizarea retinolului pot menține o piele cu un aspect mult mai tânăr.

    Cum să vă reduceți vârsta biologică

    Călătoria către o vârstă biologică mai mică este marcată de consecvență și schimbări treptate în toate sistemele corpului. Adoptarea graduală a unei schimbări pozitive în stilul de viață poate înlocui obiceiurile mai vechi și mai nesănătoase cu altele noi și benefice. Accentul ar trebui să fie pus pe îngrijirea corpului cu alimente nutritive, activitate fizică regulată, acordarea priorității somnului de calitate și cultivarea relațiilor sănătoase cu ceilalți.

    Despre centenari, Dr. Mathis spune: "Ei au câteva lucruri în comun: unul dintre aceste lucruri este o dietă echilibrată și sănătoasă pe bază de plante." El remarcă, de asemenea, impactul semnificativ al calității somnului: "Persoanele care au un somn de înaltă calitate au cu aproape 20% mai puține șanse de a muri din cauza unor lucruri precum bolile de inimă sau cancerul". Acest somn de înaltă calitate cuprinde peste șapte ore pe noapte, ușurința de a adormi și de a rămâne adormit, independența față de medicamentele pentru somn și trezirea cu o senzație de întinerire. Astfel de tipuri de somn au fost legate de creșterea speranței de viață cu doi până la cinci ani pentru unele persoane.

    Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
    Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
    O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
    Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
    Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
    Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
    #varsta biologica, #intinerire organism stiinta, #studiu medical , #imbatranire