Întâlnire de urgență a OMS din cauza variolei maimuțelor: O femeie din Spania, printre cei peste 100 de infectați. Soluțiile propuse

Vineri, 20 Mai 2022, ora 22:10
4957 citiri
Întâlnire de urgență a OMS din cauza variolei maimuțelor: O femeie din Spania, printre cei peste 100 de infectați. Soluțiile propuse
Femeie internată în spital FOTO / Unsplash

Șefii Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat o întâlnire de urgență pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la focarul internațional de variola maimuței.

Unsprezece țări au detectat acum virusul tropical, care este de obicei observat doar în Africa, cele mai recente cazuri fiind raportate de Germania și Belgia. Sunt peste 100 de cazuri la nivel mondial.

Experții vor să distribuite vaccinurile împotriva variolei maimuțelor pentru a controla răspândirea.

Măsuri luate în marea Britanie. Specialiștii investighează localurile gay

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au anunțat că „investighează activ” locurile vizitate de șase bărbați homosexuali și bisexuali care au fost testați pozitiv în ultima săptămână.

Acestea includ baruri, cluburi și saune, potrivit unei actualizări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Șase dintre cele nouă cazuri confirmate din Marea Britanie sunt bărbați care fac sex cu bărbați, ceea ce oficialii spun că este „foarte sugestiv pentru răspândirea în rețelele sexuale”, conform Daily mail.

Un model similar a apărut în Europa, unde șapte bărbați homosexuali sau bisexuali au fost testați pozitiv în Spania și nouă bărbați „în mare parte tineri” în Portugalia.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a emis vineri, 20 mai, o cerere directă către bărbați să fie vigilenți pentru noile erupții pe față sau pe organele genitale.

Dar șase dintre cele nouă cazuri confirmate anterioare au fost la bărbați care fac sex cu bărbați – ceea ce oficialii spun că este „foarte sugestiv pentru răspândirea în rețelele sexuale”.

Vaccinurile ar putea fi administrate bărbaților gay, dacă cazurile continuă să fie disproporționat la bărbați homosexuali și bisexuali.

De altfel, pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la răspândirea virusului tropical autoritățile din sănătate din UK au comandat deja peste 25.000 de doze de vaccin.

Contacte apropiate din cazurile cunoscute din Marea Britanie li se oferă deja vaccinul, care a fost conceput inițial pentru variolă. Cele două virusuri care cauzează erupții cutanate sunt foarte asemănătoare.

Virusul variolei, pe lista amenințărilor bioteroriste

Americanii au deja vaccin și tratament care îi ajută să oprească răspândirea, dar să și trateze cazurile de variolă a maimuței. Experții au ajuns la concluzia ca serul pentru variola comună care a fost eradicată în SUA, dar și tratamentul pentru această boală, este eficient și în cazul variolei maimuțelor.

”În toată lumea, virusul comun al variolei a fost eliminat de mulți ani, dar de exemplu în Statele Unite a fost trecut pe lista posibilelor amenințări bio-teroriste. Mostre de virus au fost păstrate în câteva laboratoare bine securizate, pentru a putea fi de ajutor cercetărilor în cazul în care, în timp, din motive oarecare, virusul variolei umane ar reîncepe să circule și să infecteze persoanele.

Fiind pregătiți ca urmare a încadrării între amenințările bioteroriste, americanii au acționat foarte repede în cazul infectărilor cu virusul variolei maimuței, au avut o procedură care a dus la diagnosticarea rapidă a primului caz și au avut o procedură prin care un număr de probe de la pacienți suspecți au ajuns foarte repede în laboratoarele respective. De asemenea, în SUA exista un vaccin aprobat care are eficiență de 85% inclusiv față de variola maimuței și există și un tratament pe care americanii îl au în stocuri, pentru eventualitatea unui atac bio-terorist cu virusul variolei umane.

Atât vaccinul, cât și tratamentul pot fi folosite și acum, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu virusul variolei maimuței”, a explicat pentru Ziare.com dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

O femeie printre suspecții de infecție cu variola maimuțelor. Expert în sănătate: ”Nu ar trebui să stigmatizăm persoanele din comunitatea gay”

În raportul OMS despre variolă se arată că sunt în acest moment peste 141 de persoane confirmate sau suspectate de variola maimuței. Dintre acestea, 140 sunt bărbați și o femeie. Dacă se va descoperi că și femeia este infectată, se sparge un mit și anume cel conform căruia virusul ar ataca doar bărbații.

”Cazurile confirmate până acum sunt numai bărbați. Informațiile mai arată o parte a celor diagnosticați cu această boală aparține comunității gay, însă nu este o relație de cauzalitate. Din acest motiv nu cred că trebuie să speculăm în această direcție și să nu stigmatizăm persoanele care pot să fie infectate și care să nu aparțină respectivei comunități.

Important de spus este faptul că transmiterea este de la om la om și printr-un contact prelungit. De obicei, transmiterea se făcea de la rozătoare. Transmiterea prin aer a fost demonstrată într-un studiu, dar în condiții de laborator, unde virusul a persistat timp de 90 de ore în aer. Nu aș specula că se transmite majoritar prin aer, ci știm că se transmite prin fluide (cum sunt cele din leziuni, foarte bogate în virus) cu care o persoană poate să vină în contact direct sau aceste fluide pot ajunge pe anumite suprafețe și prin atingerea de către alte persoane acestea să ia virusul.

Cea mai mare greșeală pe care o putem face acum este cea pe care am făcut-o foarte mulți la începutul pandemiei de COVID când exista tendința de a-i stigmatiza pe cei infectați. Cred că asta este o lecție învățată în etapa în care nu știm foarte multe lucruri despre această boală”, a explicat Marius Geantă.

Specialistul în sănătate publică mai subliniază că diferența între cele două virusuri este foarte mare. ”Variola maimuțelor este cunoscută de peste 60 de ani și studiată ca atare și știm deja foarte multe detalii despre el, inclusiv despre modalitățile de transmitere, dar și despre gravitatea bolii pe care o produce.

În general formele de boale nu sunt grave, iar rata de decese de 1%, despre care se discută public, este valabilă doar pentru comunitățile foarte sărace din Africa. În țările cu statul economic ridicat aproape că nu se pune problema mortalității”.

Prima secvențiere a genomului variolei maimuțelor

Pe de altă parte, oamenii de știință anunță că a fost realizată prima schiță a secvenței genomului virusului Monkeypox asociată cu focarul suspectat în mai multe țări.

”Din punct de vedere științific, cel mai important este că o echipă din Portugalia a reușit să realizeze secvențierea primului genom al virusului variolei maimuței. Este un draft al genomului pe care l-au și publicat azi, pe baza probelor prelevate de la un caz diagnosticat pe 4 mai în Portugalia. Portugalia este țara cu cel mai mare număr de cazuri, peste 20 confirmate în acest moment.

Datele sunt însă limitate, dar secvențierea altor probe în zilele care vin ne va ajuta să înțelegem mai multe și despre cum se transmite și dacă virusul a suferit modificări față de variantele despre care știm că determină infectări pe continentul african.

În general infecțiile care apar în afara continentului african sunt în legătură cu persoane care se deplasează acolo în Europa.

Diferit de ceea ce știam este că în majoritatea cazurilor descoperite acum în Europa nu se poate face această legătură cu posibila deplasare în Africa, mai ales în vestul continentului, unde astfel de infecții apar la intervale regulate de timp.

Acesta este un lucru care din punctul meu de vedere este foarte important pentru că aduce întrebarea legată de cum se transmite acest virus și de ce în acest moment.

Mai trebuie să spunem un lucru și anume că această infecție este rară și că până în anul 2018 au fost evidențiate 1.500 de cazuri, ceea ce nu reprezintă foarte mult având în vedere că în actuala epidemie de care discutăm numărul de cazuri confirmate a trecut de 100.

Datele din secvențierea acestui prim genom indică o asemănare a virusului care l-a infectat pe acest cetățean diagnosticat pe 4 mai în Portugalia cu variantele virale care au determinat infecții în anii 2018 și 2019 in Marea Britanie, Israel și Singapore. În acei ani, cazurile au putut fi puse în legătură cu deplasarea unor persoane din Nigeria către aceste state. Această primă analiză a acestui prim genom din epidemia actuală ne arată asemănări cu virusul din perioada 2018-2019. Dar este o informație de etapă care va fi sau nu confirmată de analize ulterioare”, a explicat expertul Marius Geantă.

Ce este variola maimuțelor?

Variola maimuțelor este o infecție virală rară pe care oamenii o iau, de obicei, în zonele tropicale din vestul și centrul Africii.

De obicei, se răspândește prin contact direct cu rozătoarele precum veverițele, despre care se știe că sunt purtătoare ale virusului.

Cu toate acestea, se poate transmite și prin contactul foarte apropiat cu o persoană infectată.

Variola maimuțelor a fost descoperită pentru prima dată când a apărut un focar de boală asemănătoare variolei la maimuțe ținute pentru cercetare în 1958.

Primul caz uman a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo și de atunci infecția a fost raportată într-o serie de țări din Africa Centrală și de Vest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#variola maimutelor, #prima femeie infectata, #vaccin variola maimutelor, #comunitati gay , #variola maimutei