Variola maimuței, în scădere în Europa. Avertismentul comiisarului european pentru sănătate

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 16:34
1519 citiri
Variola maimuței, în scădere în Europa. Avertismentul comiisarului european pentru sănătate
Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară. FOTO: Facebook / Stella Kyriakides

Ameninţarea reprezentată de variola maimuţei nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut în Uniunea Europeană în ultimele săptămâni, a avertizat marţi, 20 septembrie, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

„Deşi numărul de cazuri de variolă a maimuţei a scăzut în UE în ultimele săptămâni, ameninţarea nu a trecut şi nu putem lăsa garda jos. Acesta este motivul pentru care acţiunile iniţiale întreprinse la nivelul UE au fost rapide, Autoritatea Europeană pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) achiziţionând peste 334.000 de vaccinuri pentru toate statele membre folosind bugetul UE pentru prima dată”, a spus reprezentanta Comisiei Europene.

România a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței

Referindu-se la livrarea în România săptămâna trecută a 5.060 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, Stella Kyriakides a declarat că acestea reprezintă „un instrument important de sprijinire a autorităţilor din domeniul sănătăţii, acolo unde este necesar, în răspunsul acestora la epidemie”.

România a primit joia trecută cele peste cinci mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Potrivit Ministerului Sănătăţii din România, dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

La începutul lunii septembrie, HERA a asigurat 170.920 de doze suplimentare de vaccin de a treia generaţie produs de Bavarian Nordic pentru a răspunde actualei epidemii de variolă a maimuţei şi pentru a răspunde nevoilor mai imediate. Aceste dozele suplimentare vor fi disponibile pentru livrare înainte de sfârşitul anului.

Numărul total de doze achiziţionate direct de UE pentru statele membre ajunge la 334.540.

Efectul pandemiei COVID-19: Două noi autorități europene pentru urgențe sanitare

HERA (Autoritatea Europeană pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară) a fost înfiinţată în octombrie 2021 în scopul de a se înlocui abordările ad-hoc ale răspunsului la pandemii cu o structură permanentă dotată cu instrumente şi resurse adecvate pentru a planifica în avans acţiunile UE în caz de urgenţe sanitare. Această instituţie va anticipa ameninţările la adresa sănătăţii şi potenţialele crize sanitare, colectând informaţii şi consolidând capacităţile de răspuns necesare.

HaDEA (Agenţia Executivă pentru Domeniile Sănătăţii şi Digital) pune în aplicare programe europene şi finanţează acţiuni şi iniţiative în domeniile sănătăţii, siguranţei alimentare, tehnologiilor şi reţelelor digitale, industriei şi spaţiului.

Potrivit executivului comunitar, de la începutul epidemiei şi până la 1 septembrie, au fost raportate aproximativ 18.463 de cazuri de variolă a maimuţei în 29 de ţări din UE/SEE.

Variola maimuţei este provocată de un virus transmis la oameni de animale, cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puţin grave decât cele observate în trecut la pacienţii cu variolă.

Boala este endemică în Africa de Vest şi Centrală şi se răspândeşte pentru prima oară în Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#variola maimutei, #epidemie, #Europa, #vaccin, #Stella Kyriakides , #Comisia Europeana