Diferențele dintre varianta Deltacron și Stealth Omicron explicate de experți. ”Infecțiozitatea este mai mare cu până la 50%”

Joi, 24 Martie 2022, ora 06:11
19209 citiri
Diferențele dintre varianta Deltacron și Stealth Omicron explicate de experți. ”Infecțiozitatea este mai mare cu până la 50%”
Testele PCR pot identifica infecțiile cu variantele Omicron FOTO: Pexeles.com

Speranța că pandemia s-a terminat poate să fi fost prematură. Omicron ține ridicat numărul de cazuri de infectări în România. De săptămâna trecută, subvarianta Stealth Omicron a devenit majoritară și în țara noastră. Iar în radarul specialiștilor se află și varianta hibrid ”Deltacron”.

Studiile au demonstrat că mutația Stealth a Omicron (BA.2) este mult mai contagioasă față de prima variantă (BA.1) și poate duce și la agravarea bolii în unele cazuri.

Ce este Stealth Omicron

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a explicat că deși această ”variantă ascunsă” este mult mai infecțioasă, aceasta nu ar cauza simptomatologie mai severă față de prima variantă a Omicron și răspunde la tratamentele pe care le avem în prezent.

”Subvarianta BA.2, supranumită varianta "stealth" - varianta ascunsă, să spunem - este derivată din Omicron şi observăm acum că începe să devină dominantă în circulație.

Analizele preliminare efectuate de mai multe grupuri de lucru independente arată că varianta BA.2 este chiar mai infecțioasă decât Omicron, cu 30% sau chiar până la 50%. Vedem că în unele zone, inclusiv din Europa, numărul de cazuri de COVID cu BA.2 se dublează cam la 7-8 zile.

Din fericire pentru noi, nu există indicii că ar fi mai severă sau că ar cauza simptomatologie mai agresivă decât Omicron, în ciuda infecțiozității sporite. În același timp, răspândirea acestei variante se realizează acum într-un context al imunității colective foarte ridicate, mulțumită succeselor campaniilor de vaccinare din diverse țări dar şi a imunității dobândite prin infectare antecedentă.

Noua tulpină răspunde şi la tratamentele existente şi este detectabilă cel mai bine prin metoda de diagnosticare PCR, la fel ca până acum”, a explicat cercetătorul român.

Relaxările au dus la creșterea numărului de cazuri

Din 9 martie, de când restricțiile anti-COVID au fost ridicate iar măsurile se iau în urma unor recomandări, numărul infectărilor a crescut. De asemenea s-a văzut și o scădere considerabilă a numărului de persoane care se vaccinează.

”În România, la fel ca în alte țări, observăm o uşoară creştere a numărului de cazuri. Este normal acum, ținând cont şi de contextul relaxării care a avut loc în România.

Totuşi, trebuie să ținem cont că în țara noastră acoperirea vaccinală nu este foarte bună, iar acest lucru se poate traduce uşor într-un procentaj mai mare de cazuri severe în rândul persoanelor infectate. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător ținând cont de faptul că această subvariantă BA.2 este mai infecțioasă decât până acum.

Vaccinarea, diagnosticarea timpurie, măsurile sanitare şi precauția în general rămân armele noastre cele mai bune în lupta cu această pandemie.

Referitor la vaccinare, vaccinurile rămân în continuare eficiente în a oferi organismului o apărare necesară atunci când intrăm în contact cu virusul. Chiar dacă vaccinurile nu blochează total infecția şi persoanele vaccinate pot dezvolta boala, aceasta se manifestă mai blând iar şansele de a dezvolta forme grave sunt incomparabil mai mici decât în absența vaccinului”, a mai explicat cercetătorul.

Varianta Stealth este dominantă și în România

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a spus că, ”de săptămâna trecută această variantă BA.2 sau Stealth a devenit dominantă în România”.

”De fapt, acest lucru s-a întâmplat în majoritatea statelor. După valul Omicron BA.1 a urmat un val Omicron BA.2. Și aici fie cele două valuri au fost separate, fie BA.1 s-a intersectat cu valul BA.2 și practic a continuat valul inițial doar că s-a schimbat virusul care determină îmbolnăvirile.

Subvarianta Stealth diferă foarte mult de BA.1. Ca să înțelegem mai bine, putem spune că diferențele între BA.1 și BA.2 sunt mai mari față de cele între variantele Delta și Alpha. Stealth are o capacitate și mai mare de a se transmite de Omicron BA.1 dar, din fericire nu prezintă modificări în ceea privește gravitatea bolii pe care o produce”, a spus expertul.

BA.2 poate păcăli testele rapide și poate infecta persoanele care au avut Omicron BA.1

Este posibil ca persoanele care în urmă cu o lună sau două au fost infectate cu Omicron BA.1, acum să se infecteze și cu BA.2.

”Un alt lucru important este că subvarianta Stealth infectează și persoanele care au trecut prin Omicron BA.1. Desigur, nu toate persoanele vor fi infectate dar se pare că imunitatea obținută prin infectarea cu BA.1 nu este suficientă, de multe ori, pentru a proteja față de BA.2”, a explicat Marius Geantă.

Specialistul a mai spus că și Stealth poate duce la forme grave de boală la persoanele nevaccinate sau cu comorbidități.

”Este greu de spus ce impact va avea în România această subvariantă Stealth, însă cert este că în următoarea perioadă vom vedea o creștere și, probabil, vom vedea o reducere semnificativă a numărului de cazuri undeva în luna mai, cu condiția să nu apară alte variante care să pună probleme.

BA.2 poate produce cazuri grave ale bolii, după cum și BA.1 a provocat inclusiv decese, la persoanele nevaccinate și la cele care au factori de risc. Însă ponderea cazurilor grave este considerabil mai mică decât era pentru Delta. Vom avea în continuare un număr mare de cazuri dar un număr redus de internări și de pacienți care au nevoie de terapie intensivă. De asemenea, vom avea și un număr redus de decese”, a mai spus dr. Geantă.

Expertul a mai precizat că ”sunt și situații în care testele rapide nu identifică infecția cu Stealth chiar la persoane care sunt simptomatice”.

”Astfel, dacă o persoană are simptome care sugerează că ar fi ca urmare a infecției cu Omicron BA.2, iar testele rapide dau rezultat negativ este bine să se ceară un test PCR.

Simptomele infecției cu subvarianta Stealth sunt asemănătoare cu cele cu BA.1, caz în care virusul se așează pe tractul respirator superior.

BA.2, la persoanele care nu s-au vaccinat și au comorbidități, poate să ducă la o formă complicată a bolii”, a mai arătat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Ce este Deltacron?

După cum sugerează și numele, este o tulpină de Covid-19 care este alcătuită din elemente din ambele variante anterioare Delta și Omicron: aproape sigur a apărut la un pacient care a fost infectat cu ambele în același timp, potrivit independent.co.uk.

”Acum, în radarul specialiștilor se află această variantă hibrid ”Deltacron”- ea nu are o literă grecească, semn că la nivelul OMS nu este considerată încă o variantă de îngrijorare sau de interes. De fapt, vorbim despre o combinare a materialului genetic a celor două variante. Deltacron are deja câteva zeci de subvariante care au început să fie studiate și care conțin elemente de la Omicron și de la Delta”, a mai arătat medicul Marius Geantă.

Se pare însă că una dintre subvariantele acestei mutații ar putea da forme grave de boală.

Potrivit medicului Marius Geantă, din mulțimea de subvariante ale Deltacron, trei au fost studiate mai aprofundat. Este vorba despre XD, XE și XF. ”Dintre acestea, de mai mare interes este XD care a luat de la varianta Delta mult mai multă informație genetică comparativ cu celelalte două. Este de văzut cum se va comporta această variantă, dacă va da forme grave de boală. XE și XF au preluat mai multă informație genetică de la Omicron și este de așteptat să aibă un comportament similar”, a mai spus dr. Marius Geantă.

Câte cazuri de Deltacron și Stealth a Omicron au fost raportate până acum

Cifrele globale rămân neclare pentru Deltacron, mai arată independent.co.uk. Se crede că aproximativ 30 de cazuri au fost identificate în Marea Britanie, iar alte 17 în SUA, dar au fost găsite și mai multe în Franța, unde a fost identificat pentru prima dată, precum și în Țările de Jos și Danemarca.

Pentru Stealth, în Anglia, se spune că ar fi reprezentat 57% din cele 27.000 de cazuri noi înregistrate în ultima săptămână a lunii februarie, în timp ce în SUA se crede că reprezintă 23,1% din toate cazurile.

Creșterile din China, Hong Kong și Coreea de Sud – unde există mult mai puțină imunitate naturală – se consideră că se datorează atât Omicronului original, cât și Stealth-ului.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#varianta Stealth Omicron, #varianta Deltacron, #cazuri noi, #simptome Covid, #diferente mutatii Omicron , #Tulpina Omicron