Greșeala majoră pe timp de caniculă. Ce alimente te ajută să treci cu bine peste zilele toride

Marti, 05 Iulie 2022, ora 23:11
5165 citiri
Greșeala majoră pe timp de caniculă. Ce alimente te ajută să treci cu bine peste zilele toride
Un prim pas în a te menține hidratat este să consumi cât mai multe fructe și legume FOTO: Pixabay.com

Vara, masa de prânz ridică o serie de probleme în cazul în care îți dorești să rămăi activ. Temperaturile foarte ridicate îți dau bătăi de cap, dar o alimentație corespunzătoare îți protejează sănătatea și te poate ajuta să treci cu bine peste aceste zile toride.

Ce poți să mănânci pe caniculă

În timpul caniculei, corpul uman face eforturi pentru a-și menține o temperatură optimă. Pentru a reuși acest lucru, organismul elimină apa și odată cu ea se pierd și sărurile minerale, care sunt atât de necesare.

Un prim pas în a te menține hidratat este să consumăm cât mai multe fructe și legume. Un truc util îl reprezintă alegerea legumelor cât mai colorate. Ele au mai mulți antioxidanți, ce ne protejează pielea de efectele nocive ale soarelui.

Cele mai indicate fructe și legume

Cele mai bune fructe și legume pe timp de vară sunt: roșii (94% apă), țelină (95% apă), castraveți (96% apă), căpșuni și pepene (ambele au 92% apă), măr (84% apă) și caise (86% apă).

Alimentele pe care trebuie să le eviți

Există și o serie de alimente care nu sunt recomandate în această perioadă. Dintre acestea: pâinea, cerealele, cartofii și orezul.

Cele mai afectate persoane de consumul lor sunt cele care suferă de diabet, căci numărul mare de glucide pe care le conțin aceste produse le fac să intre pe lista neagră.

Alte alimente de evitat

- Carnea grasă, la grătar și orice preparate din carne precum carnații, mititeii, salamurile

- Mâncărurile grase, cu sos

- Mâncărurile și ciorbele fierbinți, cu carne grasă și/sau smântână

- Prăjelile și pane-urile

- Brânzeturile sărate, grase

- Înghețata în exces și orice băutură foarte rece (nu facem decât să ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraîncălzire)

Picantul face bine sau nu organismului

Mâncărurile picante sunt şi ele bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt, metoda prin care acesta îşi menţine un nivel optim din punct de vedere al căldurii.

Ce bem pe caniculă

În privința temperaturii lichidelor pe care este bine să le consumi în zilele călduroase, medicii îți recomandă sa nu te ferești de ceaiurile calde, deoarece ele ajută la o mai bună termoreglare a organismului.

"Dar ceaiul și cafeaua, mai ales, sunt ușor diuretice, de aceea cafeaua este bine să fie însoțită și de un pahar mare cu apă", spun medicii.

E recomandată sau nu înghețata pe caniculă

Deşi foarte tentante, îngheţata sau produsele ţinute la frigider nu fac bine corpului, atrag atenţia cercetătorii. Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei.

Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vară este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.

Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin, miercuri, 24 aprilie, la ora prânzului. Fructele se găseau la doi comercianți din piață, relatează presa din Sibiu. Dacă anul...
#vara, #canicula, #alimente sanatoase, #apa, #fructe, #legume , #alimente