Nebunie pentru achiziția unui produs, creștere record de 753%: Totul e privat prin telefon, prin negociere directă

Joi, 01 Februarie 2024, ora 02:22
9192 citiri
Nebunie pentru achiziția unui produs, creștere record de 753%: Totul e privat prin telefon, prin negociere directă
World Gold Council a anunțat că vânzările de aur au ajuns la o valoare record în lume FOTO: WGC

Nebunie pe piață, unde un produs a atins vânzări record pe plan mondial, pe fondul incertitudinii economice și politice, a tensiunilor geopolitice și a așteptărilor că Banca centrală a SUA este gata să înceapă să relaxeze politica monetară. Aurul a constituit marea surpriză a anului 2023, iar creșterea colosală de vânzări ale metalului prețios de pe piața OTC (over the counter) a ajuns la 753%, potrivit datelor anunțate de World Gold Council (WGC).

Cererea totală de aur a atins un record anul trecut și este de așteptat să crească din nou în 2024, pe măsură ce Rezerva Federală din Statele Unite se îndreaptă spre reducerea ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea ajusta prețurile, conform Yahoo News.

Vânzările totale de aur au crescut cu aproximativ 3%, până la 4.899 de tone anul trecut, susținut de cererea puternică pe piața opacă OTC (over-the-counter), precum și de achizițiile susținute de către băncile centrale, potrivit raportului WGC pentru întregul an, publicat la Londra. Aceasta este cea mai mare cifră totală din datele centralizate din 2010.

Directorul CIA dezvăluie lucruri neștiute: Am aflat scopul nebunesc al lui Putin și ce îi macină puterea

„Peisajul este potrivit pentru ca băncile centrale emergente să continue să fie cumpărători neți”, a declarat Joseph Cavatoni, strateg șef de piață la WGC, într-un interviu. Consiliul vede un argument puternic pentru cumpărarea record de către țări precum China și Polonia, a spus el.

Cifra cuprinzătoare a cererii include lingouri pentru investiții, bijuterii, monede, achiziții de la banca centrală, fonduri tranzacționate la bursă și activitatea OTC. Pe această din urmă piață, participanții, inclusiv fonduri suverane, persoane cu valoare netă mare și fonduri speculative investesc în lingouri de aur, a spus Cavatoni.

Vânzările metalului prețios au crescut cu 13% anul trecut, atingând un record la începutul lunii decembrie, pe fondul incertitudinii economice și politice, a tensiunilor geopolitice și a așteptărilor că banca centrală a SUA este gata să înceapă să relaxeze politica monetară după o campanie agresivă de creștere a inflației. Investitorii doresc de obicei să dețină aur într-un ciclu de reducere a ratei, deoarece beneficiază de randamente mai mici ale Trezoreriei și de un dolar mai slab.

Mutarea la cacealma a lui Putin dă roade: Rusia macină apărarea Ucrainei cu ajutorul SUA și UE

Creșterea anuală a cererii pentru aur pe piața OTC a atins 753% anul trecut, cea mai mare din 2011, arată datele WGC. Se așteaptă ca investitorii să continue să acumuleze aur într-un ritm accelerat în acest an, în mare parte conduși de pivotul așteptat al Rezervei Federale către relaxare, potrivit Cavatoni.

Achizițiile de la băncile centrale au menținut un ritm vertiginos, cu achiziții nete anuale de 1.037 de tone de aur anul trecut, cu doar 45 de tone de recordul stabilit în 2022, arată WGC în raport. Se așteaptă ca achizițiile de la banca centrală să depășească 500 de tone în acest an.

Sporul preconizat pe OTC, precum și cumpărările de către băncile centrale, vor oferi o contrapondere cheie, în special pentru fondurile tranzacționate la bursă. Acest lucru oferă un avantaj puternic pentru prețuri, cu un preț de 2.200 de dolari uncia sau mai mult, potrivit Cavatoni. Aurul spot a atins apogeul la 2.135,39 de dolari în decembrie.

Un colonel britanic trage un semnal de alarmă în Europa: Occidentul cade în capcana lui Putin

Cererea de bijuterii ar putea avea probleme în acest an, pe măsură ce încetinirile economice și prețurile ridicate încep să muște din piață, potrivit WGC, care a ridicat consumul din acest sector la 2.093 de tone în 2023.

Să menționăm faptul că, așa cum definește NASDAQ piața OTC (over-the-counter) este o piață descentralizata (diferită de bursă) în care dealeri aflați în diverse locații geografice sunt conectați prin intermediul telefoanelor si computerelor.

Această piață este dedicată instrumentelor financiare care nu sunt listate pe o bursa de acțiuni sau de instrumente derivate. Specific OTC este lipsa localizării, iar prețul vânzărilor este stabilit doar prin negociere directă între părți.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#vanzari aur, #pret aur, #pret aur record, #Federal Reserve, #banci centrale aur, #banca centrala, #Bursa Nasdaq, #bursa actiuni cumparare vanzare , #pret aur