Direct proprietar? 10 pași care te ajută să îți vinzi casa cu succes

Autor: Ramona Ursu - agent imobiliar
Vineri, 24 Iunie 2022, ora 16:25
11996 citiri

- Cu banii de comision merg în vacanță, renovez bucătăria sau fac cutare lucru.

- Nu am încredere în agenții imobiliari.

- Agenții imobiliari nu își merită comisionul.

- Ce e așa de greu să vinzi o casă? Pui un anunț pe internet și aștepți să te sune cumpărătorii.

Sunt cel puțin 4 motive pentru care o persoană alege să vândă singură o casă, în loc să angajeze un agent imobiliar. Ca să se deosebească de anunțurile agenților, persoanele care vând singure scriu în anunțurile lor această expresie ”direct proprietar”. În imobiliare, îi numim pe acești vânzători FSBO – For Sale By Owner – termen folosit pentru a descrie un vânzător care alege să își vândă singur casa, fără a apela la serviciile unui agent imobiliar.

Dacă bifezi măcar unul din cele 4 motive sau ai un altul pentru care alegi să îți vinzi singur casa, acest articol este pentru tine. Mai ales dacă vrei să faci din acest proces o vânzare de succes.

1. Tu devii agentul imobiliar

2. Află care îți este motivația de vânzare și fă-ți un plan

3. Asigură-te că îți privești casa obiectiv

4. Pregătește casa pentru vânzare

5. Angajează un fotograf profesionist

6. Pornește din start cu un preț realist

7. Promovează proprietatea cu toate detaliile

8. Stabilește de la început cum colaborezi cu agenții imobiliari și comunică-le și lor acest lucru

9. Arată disponibilitate la negociere

10. Preia controlul vânzării

1. Tu devii agentul imobiliar

Acesta este primul lucru pe care chiar trebuie să îl conștientizezi: tu devii agentul imobiliar.

Când tu faci planul, tu te documentezi despre preț, tu promovezi casa, tu organizezi vizionările, tu negociezi prețul și condițiile de vânzare cu potențialii cumpărători, tu te ocupi de tot procesul, tu ești agentul imobiliar.

Ai, în același timp, un dublu rol: de vânzător și agent imobiliar. Consider că este foarte important să îți înțelegi și rolul de agent imobiliar, să îl separi de cel de vânzător și să te transformi în cel mai bun agent imobiliar pentru tine.

2. Află care îți este motivația de vânzare și fă-ți un plan

Am scris aici de ce motivația de vânzare este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi când vrei să îți vinzi casa.

3. Asigură-te că îți privești casa obiectiv

Dacă ”în papucii” de vânzător ești atașat de casa ta, o vezi ca pe cea mai frumoasă și toate celelalte case care sunt la vânzare sunt în umbra ei, când devii agent imobiliar este nevoie să te detașezi. Trebuie să îți privești casa obiectiv, sa îi vezi nu doar avantajele ci și dezavantajele, să o vezi prin ochii unui cumpărător critic.

Uite un exemplu de cum NU îți privești casa obiectiv: ai zugrăvit-o recent și scrii în anunț “renovată recent”. Cuvântul ”renovată” dă senzația că ai făcut un efort mai mare, cumpărătorii se așteaptă să vadă o casă cu finisaje schimbate, cu lucrări consistente făcute.

În schimb, dacă acum 10 ani ai schimbat instalația sanitară, cea electrică, geamurile, faianța, gresia, parchetul, scrii în anunț că ai făcut aceste îmbunătățiri acum 10 ani. Acesta este un exemplu de a privi casa obiectiv.

4. Pregătește casa pentru vânzare

Atât în fotografii cât și la vizionări, casa trebuie să fie cel puțin curată și ordonată. Deseori cumpărătorii spun “oare de ce a lăsat vânzătorul cutii și alte lucruri în mijlocul camerei când a făcut fotografii, de ce a lăsat dezordine în bucătărie? La vizionare, de ce nu a aerisit casa și nu a curățat baia?”.

Închipuie-ți că mergi în vizită la cineva și vezi aceste lucruri, ți se va părea atrăgătoare acea casa sau mai degrabă respingătoare? Așa se simt și cumpărătorii. Apoi vor profita de acest sentiment că să îți facă oferte de cumpărare mici, să reducă prețul în favoarea lor.

Când ai luat decizia de a vinde, acea casă nu mai este a ta. O transformi într-un produs pe care vrei să îl vinzi la cel mai bun preț.

5. Angajează un fotograf profesionist, care să realizeze fotografii excelente casei tale

Ca să înțelegi mai bine de ce spun asta, intră pe orice site de anunțuri imobiliare și vezi cum sunt prezentate casele acolo. Vei observa foarte ușor diferența între niște fotografii făcute cu telefonul și cele făcute de un fotograf profesionist. La primele vei vedea un colț al unei camere din care nu înțelegi nimic și nu știi cât de luminoasa este camera de fapt, vei vedea un sfert dintr-o bucătărie și nu vei ști cat este de mare este.

Fotografiile profesioniste se remarcă prin faptul că îți faci foarte ușor o imagine despre fiecare cameră, despre casă în întregul ei și, cel mai important, te atrag. Te fac să spui: trebuie să merg să văd casa aceasta!

Te invit să privești acest efort ca pe o investiție, mai degrabă decât ca pe o cheltuială. Investiția îți aduce mai mulți bani în buzunar la final.

6. Pornește din start cu un preț realist

Evident, prețul depinde de când vrei să vinzi. Dacă vrei să vinzi în 2-3 luni, pornesti cu un preț, dacă vrei să vinzi peste 1 an, pornești cu alt preț. De fapt, dacă vrei să vinzi în iunie 2023, începe promovarea în aprilie 2023.

7. Promovează proprietatea cu toate detaliile

Adresă și localizare exacta pe harta, an de construcție, fotografii releveul (schița) proprietății, suprafețe corecte, compartimentare, distanța până la metrou sau transport în comun. Cumpărătorii folosesc toate aceste caracteristici drept criterii de căutare și tu vrei ca anunțul tău să apară corect în lista lor de căutare.

8. Stabilește de la început cum colaborezi cu agenții imobiliari și comunică-le și lor acest lucru

Știu, am spus mai devreme că vinzi singur, dar după ce postezi un anunț cu casa ta de vânzare agenții imobiliari te vor contacta oricum. Acesta este job-ul nostru, să găsim clienți vânzători și clienți cumpărători, iar pentru asta abordăm vânzătorii care au postat anunțuri cu casele lor de vânzare. Unii dintre agenții îți vor spune că au cumpărători pentru casa ta, unii te vor suna să introducă proprietatea ta în baza lor de date.

Atâta timp cât nu ai o relație contractuală cu ei, este alegerea ta dacă colaborezi cu agenții și în ce condiții, dar este foarte important să le comunici acele condiții.

9. Arată disponibilitate la negociere

Dacă scrii în anunț sau le spui cumpărătorilor când te contactează telefonic “acesta este ultimul preț, nu negociez”, cum sunt șansele tale să vinzi? Cam slabe. Ca sa îți crești șansele să vinzi, îi inviți pe potențialii cumpărători la vizionare, să vadă casa, să se convingă ca merită banii și apoi sa îi rogi să îți facă o ofertă.

În imobiliare, puține lucruri sunt categorice. Este mai degrabă vorba de cum îți crești șansele să se întâmple lucrurile cum vrei tu.

10. Preia controlul vânzării

Uite un exemplu concret. Cu fiecare cumpărător care vine la vizionare, fă un plan. La sfârșitul unei vizionări, exista 2 posibilități. Fie cumpărătorul îți face o ofertă, fie spune ”mă mai gândesc, vă sun eu”. Ei, acest ”vă sun eu” este foarte posibil să nu se întâmple. Așa că, în loc să accepți această variantă, spune-i tu cumpărătorului că o să îl suni peste 2 zile, să îți comunice decizia pe care a luat-o în privința casei tale. Peste 2 zile chiar îl suni. Așa va vedea și el ca ești serios și hotărât să vinzi. Un vânzător hotărât atrage un cumpărător hotărât.

Dacă îți va spune iar că mai vrea să se mai gândească, să mai vadă și alte case, îi ceri acordul să îl mai suni peste o săptămână. Eu fac asta până când cumpărătorul fie face o ofertă, fie îmi spune că nu vrea să cumpere acea casă și de ce nu vrea. Când vânzătorul lasă totul în controlul cumpărătorului, intervine frustrarea, supărarea pe toți cumpărătorii și îndoiala că poate vinde. Să preiei tu controlul vânzării casei tale este o idee bună.

Ramona Ursu este agent imobiliar de aproape 10 ani, fiind specializată pe domeniul rezidențial, în București-Ilfov și activează în agenția RENET Real Estate Network. A urmat mai multe cursuri de specialitate ale Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari, printre care Seller Representative Specialist, SRS® si The Real Estate Negotiation Expert, RENE®, acreditate NAR. Viziunea ei este să construiască o lume în care consumatorii au încredere că agentul imobiliar le oferă cele mai bune servicii, personalizate pentru nevoia lor și le urmărește interesul pe tot parcursul tranzacției. Crede cu tărie că în acest domeniu este nevoie de încredere, seriozitate și profesionalism.

Blog autor: ramona-ursu.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#vanzare casa, #proprietar, #direct proprietar, #anunturi vanzare case , #imobiliare