Averea Vanessei Youness, greu de confiscat: În ce offshore-uri au ajuns banii afaceriștilor din Dosarul Microsoft

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 21:30
12290 citiri
Averea Vanessei Youness, greu de confiscat: În ce offshore-uri au ajuns banii afaceriștilor din Dosarul Microsoft
Vanessa Youness a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. FOTO: Ionuț Mureșan

Procurorii DNA încearcă să obțină pe rolul Tribunalului București confiscarea specială a sumei de peste 1 milion de euro de la Vanessa Youness, femeia condamnată la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență după ce le-a promis lui Claudiu Florică și lui Dinu Pescariu că le va pune o vorbă bună pe lângă Emil Boc pentru prelungirea contractelor Microsoft.

Procurorul de ședință de la DNA a declarat vineri, 15 iulie, că urmare a condamnării pronunțate de Curtea de Apel București pe numele Vanessei Youness solicită confiscarea specială a sumei care a făcut obiectul traficului de influență. problema e că femeia are pe numele ei, în România, doar un imobil - Clinica Youness - și niște terenuri, iar conturile ei sunt fie în Elveția, fie în Cipru.

Din pledoaria procurorului rezultă că „tunul” dat de Vanessa Youness pe vremea când Emil Boc era premier e mai mare decât se credea: ar fi vorba de milionul de euro de la inculpații din Dosarul Microsoft (Claudiu Florică și lui Dinu Pescariu sunt denunțători în cauza Vanessei Youness) și o altă sumă, de 1,4 milioane de euro, de la un alt afacerist căruia femeia îi promisese „trecere la persoane din Guvern”.

Aceste fapte de trafic de influență– spune procurorul – s-ar fi prescris înainte de descoperirea lor, iar Vanessa Youness n-a mai fost trimisă în judecată pentru ele. Ar fi vorba despre sume de bani pe care femeia le-ar fi primit în baza unor contracte de consultanță (n.r. – reamintim că Vanessa Youness avea puțin peste 20 de ani în 2011), iar banii ar fi ajuns în conturi din Elveția și Cipru.

O mențiune despre acești bani și unde s-ar putea afla ei se găsește în motivarea deciziei de condamnare a Curții de Apel București din data de 27 mai.

„Prejudiciul nu a fost luat en gross, ci a fost defalcat. Prejudiciul nu a fost recuperat pentru că faptele s-au prescris. Instanța a stabilit că infracțiunea există, dar s-a prescris”, a declarat procurorul de ședință al DNA.

Avocata Vanessei Youness a solicitat respingerea cererii DNA ca nefondată deoarece, în opinia ei, nu este „indicat un minim suport probator”.

„A veni și a spune că fapta există și a fost comisă e vădit nejustificat, în condițiile în care intimate (n.r. – Vanessa Youness) nu a dobândit calitatea de suspect sau inculpat, deoarece încă de la momentul începerii urmăririi penale in rem faptele erau prescrise”, a arătat avocata.

Vanessa Youness: „Este cutremurător că la noi în țară există atâta nedreptate!”

Vanessa Youness a fost prezentă prin videoconferință la termenul de vineri, de la Penitenciarul Târgșor, acolo unde își execută pedeapsa de 3 ani la care a fost condamnată definitiv pe data de 27 mai. Aceasta a avut un moment tensionat cu judecătoarea Andreea Georgiana Baltag, după ce megistratul i-a respins audierea a 3 martori, apoi a întrebat-o dacă vrea să dea declarații în fața instanței.

„Onorată instanță, dacă nu doriți să-i ascultați pe martori, atunci mă voi abține și eu”, a declarat Vanessa Youness din camera albastră a Penitenciarului Târgșor, de unde au loc audierile prin videoconferință.

De altfel, la termenul din 17 iunie, Vanessa Youness a recuzat-o pe judecătoarea Andreea Georgiana Baltag tocmai pentru că nu a vrut să-i audieze pe martorii propuși de ea.

„Împrejurarea că doamna judecător Baltag Andreea Georgiana a respins cererea de audiere a 3 martori nu poate constitui, de asemenea, motiv de recuzare al acesteia”, a notat în încheierea din data de 20 iunie magistrații care au respins cererea de recuzare.

Vineri, Vanessa Youness dădea semne de nervozitate: s-a mutat de pe un loc pe altul în fața camerei video și stătea cu brațele încrucișate. În plus, ea își tot ajusta eleganta rochie neagră cu figuri geometrice albe, pe care la Penitenciarul de femei Târgșor doar Elena Udrea n-ar fi invidioasă. Cele două sunt colege de închisoare, după ce Elena Udrea a fost repatriată din Bulgaria pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute.

„Îmi este destul de dificil să înțeleg situația de drept – nedreaptă, mai bine spus – în care mă aflu. Este cutremurător că la noi în țară există atâta nedreptate. Cui să mă mai adresez? Poate doar justiției divine! Domnul procuror de la DNA mi-a cerut să scriu un denunț după dictare împotriva lui Emil Boc”, a declarat Vanessa Youness în ultimul cuvânt.

Instanța se va pronunța pe data de 20 iulie, iar decizia va putea fi atacată la Curtea de Apel București.

Partea „văzută” și cea „nevăzută” a averii Vanessei Youness

Vanessa Youness are sub sechestru în România clinica Youness și niște terenuri în Dâmbovița:

  • „Teren intravilan + construcții, situat în loc. Stănești, compus din teren în suprafață de 2. 968 mp și construcții: Clinică construită în 2017 din cărămidă, având planșeu de beton cu carton bituminat și țiglă, însă doar până la concurenţa sumei de 1. 000. 000 euro, care a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență.
  • Teren arabil extravilan, tarla 1, parcelă 18, situat sat. Stănești, în suprafață de 1. 700 mp, Dâmbovița.
  • Teren arabil extravilan, tarla 1, parcelă 18, Dâmbovița
  • Teren intravilan, în suprafață de 800 mp, Dâmbovița”, porivit datelor din Dosarul Ayahuasca, cel în care Vanessa Youness este inculpată alături de fostul șef DIPI Gelu Oltean.

Numai că femeia mai are niște conturi în străinătate, din care pot fi amintite următoarele, care apar în motivarea Curții de Apel București:

  • Contul firmei International Lobby Ltd de la banca Pictet Geneva Elveția
  • Contul firmei Avy Management Ltd

„În contul deschis de International Lobby Ltd la Banca Pictet Geneva Elveția (aparținând Vanessei Youness în care Verioti a transferat 720.621 euro), apar și alte transferuri de sume chiar mai mari. Spre exemplu, chiar la fila 21 din rechizitoriu se menționează existenta unui transfer de 1.451.866 euro, de la o firmă Avy Management Ltd, din 20.03.2012. (Vanessa Youness – n.r.) folosea acel cont pentru relații de business, și avea viramente în sume mari. La data de 22.07.2011 (Vanessa Youness – n.r.) a transferat TOȚI banii din cont, într-un alt cont personal, pe care avea împuternicire și mama ei (Carmen – n.r) Al Wafai, constituind un depozit”, se arată în motivarea CAB.

Cei 1.451.866 de euro sunt banii despre care procurorul de ședință a declarat că nu au putut fi recuperați deoarece faptele s-au prescris.

Vanessa Youness a avut inițiativa, a negociat un preț și nu există „niciun dubiu asupra atitudinii de conștiință și voință” a acesteia că scopul ei era acela de a obține 1 milion de euro de la afaceriștii din Dosarul Microsoft cu falsa promisiune că îl va influența pe Emil Boc să aprobe prelungirea contractelor pentru licențe în școli, notează judecătorii în motivarea deciziei de condamnare.

„Amazoana” care i-a vrăjit pe afaceriștii din Dosarul Microsoft că-l influențează pe Emil Boc a primit 3 ani de închisoare cu executare pe data de 27 mai. Pe Vanessa Youness o mai așteaptă un proces, cel de trafic de droguri, în care este inculpată alături de fostul șef al DIPI, Gelu Oltean.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de...
#Vanessa Youness, #Emil Boc, #confiscare extinsa averi, #sechestru, #trafic de influenta , #justitie
Comentarii