„Emoții” pentru fostul șef „Doi și-un sfert”, Gelu Oltean: Vanessa Youness află pe 27 mai dacă merge sau nu la pușcărie

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 21:50
4260 citiri
„Emoții” pentru fostul șef „Doi și-un sfert”, Gelu Oltean: Vanessa Youness află pe 27 mai dacă merge sau nu la pușcărie
Vanessa Youness a fost condamnată pe fond la o pedeapsă de 4 ani cu executare. FOTO: Ionuț Mureșan

Vanessa Youness află pe data de 27 mai dacă va fi condamnată sau, dimpotrivă, achitată în dosarul în care prima instanță i-a dat pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru trafic de influență, după ce a luat 700.000 de euro pentru a-l convinge pe Emil Boc să prelungească, pe vremea când era premier, contractele Microsoft. Procurorii spun că femeia a blufat, deoarece nu avea influență asupra lui Boc, fiind doar vecini. Banii însă, i-a luat.

Vanessa Youness este o apropiată a fostului șef al Direcției de Informații și Protecție Internă (DGIPI), Gelu Oltean, care a și venit să o susțină la ultimul termen de judecată, la Curtea de Apel București.

De altfel, cei doi sunt și „colegi” în banca inculpaților, la Tribunalul Dâmbovița, care judecă Dosarul Ayahuasca.

Oltean și Youness sunt acuzați de DIICOT de trafic internațional de droguri după ce au organizat, contra unor sume de bani, ceremonii în cadrul cărora participanților li se oferea o băutură pe bază de DMT, un compus halucinogen. Pe data de 16 mai 2022, Tribunalul Dâmbovița se va pronunța cu privire la cererile inculpaților formulate în cameră preliminară.

Curtea de Apel București a amânat, miercuri, pentru 27 mai, pronunțarea în dosarul în care Vanessa Youness este acuzată de trafic de influență. În acest dosar, Tribunalul București a condamnat-o pe apropiata lui Gelu Oltean la 4 ani de închisoare.

Cum s-a disculpat Vanessa Youness la ultimul termen de judecată

La ultimul termen de judecată, Vanessa Youness a spus că suma pe care procurorii DNA o rețin a reprezenta obiectul infracțiunii era, de fapt, un aport de capital pe care denunțătorul, Gheorghe Verioti, l-ar fi adus la o afacere.

Oportunitatea de business era un fond din care banii erau jucați pe piața valutară de către Constantin Verioti, fiul omului de afaceri. El era cel care juca banii din contul Vanessei Youness, deoarece era specialist în finanțe. În schimb, el câștiga 15% din profitul obținut plus 500 de euro lunar. Deoarece jocurile pe piața valutară presupuneau riscuri, Vanessa Youness spune că i-a solicitat familiei Verioti să contribuie la fondul ei cu 15%. Cum în contul Vanessei erau aproximativ 5 milioane de euro, valoarea contribuției lui Verioti se situa în jurul valorii de 750.000 de euro.

Așa explică Vanessa Youness că în contul ei au intrat banii de la Verioti, sumă despre care procurorii DNA susțin că, în realitate, provenea de la Dinu Pescariu, afaceristul constănțean fiind doar intermediarul.

Vanessa Youness a susținut că întreaga poveste a început după ce ea a refuzat să îl denunțe la DNA pe Emil Boc, vecinul ei de bloc și fost premier al României.

„Mențin declarațiile date în cauză. Va mulțumesc că mi-ați dat acest drept. Subliniez că nu îi cunosc pe domnii Pescariu, Florică și Verioti. Pe domnii Pescariu și Florică nu i-am văzut niciodată așa cum și dânșii confirmă în declarațiile lor. Nici pe domnul Verioti nu îl cunosc, nu am discutat cu el niciodată, chiar dacă dânsul declară contrariul. L-am văzut o singură dată fugitiv, la nunta fiului său, Constantin Verioti, nuntă la care m-au invitat chiar și după ce au făcut denunțul. Am avut control judiciar 120 de zile, zilnic eram chemată să semnez, ca o măsură de presiune asupra mea. În aprilie 2017, când am fost luată de la domiciliul meu de la ora 6 dimineața și dusă la DNA, în prezența avocaților mei, mi s-a propus de către domnul procuror să scriu un denunț după dictare, un denunț împotriva prim ministrului Emil Boc. Mi-a spus că nu are nimic cu mine și mi-a promis că voi fi liberă. Total întâmplător, eu și sute de alte persoane locuiam într-un complex imobiliar în care stătea și domnul Emil Boc”, a declarat Vanessa Youness.

Ce a relatat în fața instanței denunțătorul Gheorghe Verioti

La un termen anterior, în fața instanței a vorbit și denunțătorul, Gheorghe Verioti, a cărui versiune e sensibil diferită față de cea a Vanessei Youness.

Gheorghe Verioti a spus că o primă sumă de 720.621 de euro a ajuns la Vanessa Youness în data de 14 iulie 2011 prin transfer bancar dintr-un cont pe care el îl deținea în Elveția, la banca UBS Lausanne. Restul de bani au fost remiși cash, la solicitarea Vanessei Youness.

Banii proveneau de la Dinu Pescariu, al cărui interes era ca Guvernul României – în fruntea căruia se afla, atunci, Emil Boc – să prelungească contractele pentru licențele Microsoft.

Gheorghe Verioti a fost întrebat ce i-a cerut Dinu Pescariu să facă, în 2011, Vanesei Youness.

„Situația a fost exact invers, respectiv dânsa s-a angajat să facă. Pe parcursul 2010 - 2011 pentru că domnii Pescariu și Florică aveau de primit niște bani de la guvern, Youness s-a angajat să le rezolve treaba. Ea mi-a spus că s-a rezolvat și că își dorește banii. Acesta e motivul pentru care am virat suma de bani. Eu aveam banii de la domnul Pescariu”, a declarat denunțătorul Gheorghe Verioti.

Miza traficului de influență, pe scurt

Dinu Pescariu și Claudiu Florică erau reprezentanţi ai companiei D.Con-Net AG, una din firmele de consultanță IT responsabile pentru perpetuarea păguboaselor contracte Microsoft în mai multe guverne.

Afacerea Microsoft a început în 2004. Pe scurt, deși firma Microsoft oferea un discount de 65% pentru zeci de mii de licențe, statul plătea prețul întreg, iar firmele intermediare rămâneau cu banii din reducere. În realitatea, lucrurile sunt mai complicate: de fiecare dată când se schimba situația politică sau atunci când expirau contractele, afaceriștii trebuiau să se asigure că ei rămân distribuitori unici de licențe Microsoft în România. Pentru asta s-au dat și s-au primit bani cu titlul de mită, s-a cumpărat și s-a făcut trafic de influență și s-au trucat licitații publice.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Vanessa Youness Emil Boc, #trafic de influenta, #Dinu Pescariu, #Microsoft, #Gelu Oltean droguri , #Vanessa Youness