Ce s-a întâmplat cu încasările de la Vama Nădlac după descinderile DNA din 2019. Dosarul a ajuns pe linie moartă

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 11:28
2474 citiri
Ce s-a întâmplat cu încasările de la Vama Nădlac după descinderile DNA din 2019. Dosarul a ajuns pe linie moartă
Dosarul instrumentat de DNA a ajuns pe linie moartă FOTO: Facebook Poliția de Frontieră

După descinderile DNA din decembrie 2019, la Agenția de Control și Încasare Nădlac au crescut unele încasări, iar altele au luat-o la vale, scrie aradon.ro.

Descinderile DNA din decembrie 2019 la PSD Arad şi la angajaţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, care ar fi fost impuşi acolo de partid, promiteau să schimbe modul de încasare din Agenţiile de Control şi Încasare de la frontierele arădene.

Acolo se eliberează, contra cost, diferite documente pentru transportatorii care vor să tranziteze ţara noastră. Teoretic, după „eliminarea” grupului aşa-zis "şpăgar", despre care se spunea că era condus de Cristian Ispravnic, încasările din aceste agenţii ar fi trebuit să „explodeze”.

Pe de o parte, s-a întâmplat aşa, pe de altă parte, au scăzut pe alte segmente de vânzare.

În ultimele zile, paginile de socializare, dar şi parte din mass-media naţională, anunţau faptul că încasările de la ACI Nădlac 2, de pe autostradă, ar fi crescut chiar şi cu 3.200% după înlocuirea acelui grup.

Potrivit statisticilor, în anul 2019, la ACI Nădlac 2, din taxarea camioanelor a rezultat o sumă totală de peste 11 milioane de lei. Mare parte din bani, peste 8,2 milioane de lei, s-au încasat din vânzarea rovinietelor, iar 2,7 milioane din autorizaţii speciale de transport.

La capitolul „Alte tarife” au fost încasări de 123.800 de lei. În luna decembrie a acestui an au avut loc descinderile anchetatorilor, astfel că în anul 2020 conducerea DRDP a fost schimbată.

Odată cu această schimbare, încasările la ACI Nădlac 2 au crescut, dar sensibil, până la 12,2 milioane de lei. Într-adevăr, la capitolul „Alte tarife” creşterea încasărilor a fost una uriaşă, până la 2,7 milioane de lei. Însă, în tot acest timp, au scăzut încasările din vânzarea rovinietelor (5,8 milioane de lei) şi a crescut încasarea din autorizaţiile speciale de transport (3,7 milioane de lei).

În anul 2021 s-a văzut o creştere importantă la nivelul tuturor capitolelor de încasare. În total, s-au încasat 15,3 milioane de lei la ACI Nădlac 2, defalcat astfel: 7 milioane din vânzarea rovinietelor, 4,4 milioane de lei din vânzarea autorizaţiilor speciale de transport, 4 milioane de lei din alte tarife.

Scădere în acest an

În primele opt luni ale acestui an, încasările de la ACI Nădlac 2 sunt în scădere. 9,6 milioane de lei s-a încasat până acum, cea mai mare parte a banilor venind din vânzarea rovinietelor (5,4 milioane de lei).

Autorizaţiile speciale de transport au adus 3,2 milioane de lei, iar puţin sub un milion de lei vin de la alte tarife. Scăderea încasărilor este explicată de drumari prin faptul că „Ministerul Transporturilor a stabilit că anul acesta traficul rutier a fost liberalizat pentru transportatorii din Turcia aflați în tranzit, camioane înmatriculate în Republica Moldova pentru trafic de terță țară precum și pentru cele din Ucraina”.

Teoretic, camioanele din ţările enumerate mai sus nu mai sunt nevoite să plătească taxe suplimentare de utilizare a şoselelor din România.

În ceea ce priveşte dosarul instrumentat de DNA, acesta a cam ajuns pe linie moartă. În luna martie a acestui an, după nenumărate înfăţişări, judecătorii Tribunalului Arad au stabilit că rechizitoriul procurorilor nu a fost făcut pe lege.

Instanţa a admis o serie de excepţii ridicate de inculpaţi şi a solicitat remedierea neregularităţilor din rechizitoriu. Procurorii DNA nu au reuşit să facă acest lucru, aşa că întreg rechizitoriul a fost restituit anchetatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Vama Nadlac, #incasari, #dosar, #DNA, #descinderi , #DNA