Efectele neașteptate ale războiului lui Putin: Ce valute au luat-o razna, crescând cel mai mult din lume

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 19:18
8061 citiri
Efectele neașteptate ale războiului lui Putin: Ce valute au luat-o razna, crescând cel mai mult din lume
Exodul rușilor a determinat creșterea unor monede din țările vecine FOTO: ABC

Războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu 10 luni în Ucraina a avut efecte neașteptate în toată lumea, bulversând piețele energetice, dar și financiare. Însă, unele valute au luat-o razna, ajungând să fie cele mai performante din lume în 2022.

Astfel, monedele unor țări vecine cu Rusia, foste republici sovietice s-au întărit în mod neașteptat în special datorită exodului rușilor, potrivit Bloomberg.

Armenia și Georgia din Munții Caucaz, precum și Tadjikistanul din Asia Centrală, sunt printre cele mai performante față de dolarul american, după ce zeci de mii de cetățeni ruși s-au stabilit acolo din februarie, aducând cu ei echivalentul a miliarde de dolari în aceste economii.

Rusia avertizează o țară NATO: ”Este o mișcare agresivă împotriva Moscovei”

Țările mici sunt atrăgătoare pentru că nu sunt necesare vize de călătorie, rusa este vorbită pe scară largă și nu există restricții privind mutarea economiilor către băncile locale.

Acest lucru a determinat o creștere a dramului Armeniei cu peste 22% față de dolar de la începutul anului, cea mai mare câștigătoare dintre monedele din întreaga lume, arată datele compilate de Bloomberg.

Lari-ul Georgiei și somoni-ul tadjic sunt mai puternice cu peste 16% și, respectiv, 10%, depășind câștigurile pentru rubla Rusiei, care nu mai este o monedă liber tranzacționată, deoarece controalele de urgență ale capitalului au dus la prăbușirea acesteia.

„Rușii, care se mută în aceste țări de multă vreme din cauza unor probleme geopolitice, sunt cei care își păstrează banii în astfel de valute și cresc cursul de schimb”, a spus Natalia Milchakova de la Freedom Holding Corp.

Mai mulți ruși fug decât se alătură armatei lui Putin

Războiul explică creșterea de cinci ori a remitențelor care intră în Georgia din Rusia în acest an, echivalentul a peste 60% din toate transferurile și depășind 1,75 miliarde de dolari, potrivit Băncii Naționale a Georgiei. Transferurile de bani către Armenia s-au ridicat la 2,8 miliarde de dolari în primele zece luni, aproape cvadruplu în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

În același timp, impactul valutar al valurilor de sosiri rusești este mai mare în republicile mai mici. Kazahstanul, a cărui populație de 19 milioane este de aproximativ 6 ori mai mare decât cea a Armeniei și Georgiei, a avut și ea intrări rusești, dar este pe cale să încheie anul cu pierderi.

Trei motive pentru care Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin

Câștigurile economice nu erau certe la începutul războiului, iar vecinii Rusiei erau de așteptat să sufere pe măsură ce, cel mai mare partener comercial al lor a cedat în urma sancțiunilor internaționale. În realitate, fluxurile enorme de capital le-au sporit rezervele valutare și le-au îmbunătățit soldul contului curent. Economia Armeniei s-a extins cu două cifre în al doilea și al treilea trimestru, în timp ce economia Georgiei a înregistrat o creștere de aproape 10% în cele trei luni până în septembrie.

Pentru Tadjikistan, transferurile de bani au crescut cu cel puțin 50% în prima jumătate a anului, a declarat Natalia Lavrova de la BCS Financial Group, citând datele balanței de plăți. Aceasta a făcut ca economia națiunii fără ieșire la mare să se extindă cu 7% în acest an, în comparație cu previziunile anterioare de 4-5%.

Fondul Monetar Internațional a ridicat prognoza de creștere economică a Georgiei pentru întregul an la 10%, indicând „o creștere a imigrației și a fluxurilor financiare declanșate de război”. Între timp, banca centrală a Armeniei și-a ridicat prognoza de creștere a PIB-ului la 13% de la 4,9% din cauza fluxului de ruși.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#valute, #monede, #valute Europa, #razboi putin, #razboi Rusia, #razboi Ucraina, #dolari americani, #dolari valute , #stiri financiare
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
Iar a pierdut romania oportunitatea
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Biden + Zelensky, en direct in acest moment !