Când ne putem aștepta "să se calmeze" tulpina Omicron. Medic: "S-ar putea să afli, odată infectat, că nu erai doar prost înainte"

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 08:40
16088 citiri
Când ne putem aștepta "să se calmeze" tulpina Omicron. Medic: "S-ar putea să afli, odată infectat, că nu erai doar prost înainte"
Există riscuri mari să nu existe suficiente cadre medicale FOTO Pixabay

Medicul Gabriel Diaconu a făcut previziuni sumbre în ceea ce privește situația epidemiologică din România în următoarea perioadă, susținând că trebuie să ne așteptăm la peste 20.000 de cazuri noi zilnice.

Mai mult, susține că mai toți cunoscuții noștri se vor infecta, sau cel puțin vor avea simptome specifice, cum ar fi roșu în gât, nas înfundat și tuse seacă.

„Cazuri avem, și vom avea și mai multe. Astăzi aproape 10 mii, de luni încolo trecem sensibil de 20 de mii / zi până spre sfârșitul lunii.

Nu suntem la distanță mai mare de două - trei săptămâni de momentul la care mai toți cei pe care îi știi au să aibă roșu în gât, muci, o tuse mai seacă, posibil și un test pozitiv la COVID.

Meciul sezonului de iarnă cu corona se dă și cu tine, și fără tine. Și de crezi, și dacă nu crezi. Și dacă ești ahtiat după extratereștri antici, și dacă te-a scârbit complet dihonia vaccinală din ultimii ani. Și dacă înțelegi știință, și dacă te umple de duh sfânt faptul că apa poate curge și la deal.

Acum, mai ales că se strâmbă unii despre măsurile luate, despre eficacitatea lor, despre cât de bine om fi sau nu pregătiți, despre responsabilitate civică sau guvernamentală,

Luat la rece, responsabilitatea e la noi. La voi. La fiecare. Fiecare după dorință, putință și rezervă de răbdare.

Acesta este extemporalul la istorie de la care - la propriu - nu poți trage chiulul. Ce-ai aflat, ce-ai învățat, cum te-ai instruit în acești doi ani va face, în bună măsură, diferența în următoarele două luni.

Ce-o mai fi ajuns și pe la tine, ce te-o mai fi speriat unii sau luat la bășcălie alții, prea puțin mai contează acum.

Vaxxer sau anti-vaxxer, roșu galben sau albastru, ne-om uita în ochii lipsă ai minusculului agresor din ce în ce mai îndeaproape”, scrie Gabriel Diaconu.

”Omicron e navă-spațială pe lângă primul model de coronavirus

Gabriel Diaconu spune că, deși există de trei ori mai mult personal medical decât în 2020, dar că Omicron ”e navă spațială” comparativ cu SARS-CoV-2, drept urmare va exista o criză a cadrelor medicale care se vor îmbolnăvi pe capete.

”Unde va fi buba?

Are să fie buba când cohorte întregi de lucrători, unii în domenii esențiale, vor fi descuamați de boală și ținuți acasă de semne sau simptome, lunga izolare sau scurta carantină.

Are să fie buba când iar umplem spitalele, că altele noi între timp n-au avut cum apărea.

La fel, cu paturile și personalul, cu operaționalizarea ATI și forța umană de lucru, astăzi e triplă față de momentul 2020. Dar Omicron e navă spațială pe lângă primul model de nou-coronavirus.

Dacă e să existe un orizont de argint e că, la Paște, Hristos va învia din morți. Dacă e să existe o ironie macabră, e că ceilalți morți până acum, sau până atunci, nu.

Oamenii s-au chinuit. Oamenii s-au chinuit, alții au fost chinuiți de ce li se întâmplă. Te-ai fi gândit că o blândă judecată a ororilor va fi suficientă și pentru ultimul sărman cu duh să-și pună pielea la păstrare, să facă ce-are de făcut, să fie prudent, să fie precaut.

Sunt câteva motive pentru care, cred, nu vei vrea să te grăbești să faci odată COVID cu Omicron, să scapi de coșmarul așteptărilor. Dar poate, cel mai important este că,

Dacă nu te-ai vaccinat, dacă n-ai trecut anterior prin infecție, și totuși ești vehement, bați pumnul în piept, ia priviți fraierilor că nu-i așa mare nenorocire,

S-ar putea să afli, odată infectat, că nu erai doar prost înainte,

Cât că poate nici sănătatea nu îți e chiar atât de bună pe cât o credeai.

Fii cu băgare de seamă. Atât”, mai scrie Gabriel Diaconu.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#valul 5 covid, #omicron, #vaccin COVID, #gabriel diaconu , #Tulpina Omicron