Se schimba legile pentru votul in diaspora - Cine va fi presedintele comisiei de Cod Electoral

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 11:54
4465 citiri
Se schimba legile pentru votul in diaspora - Cine va fi presedintele comisiei de Cod Electoral
Foto: Digi24

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, va fi si presedintele comisiei de Cod Electoral care incepe sa lucreze la elaborarea acestuia si la modificarea legilor electorale, dupa haosul inregistrat in diaspora la alegerile prezidentiale.

Zgonea a declarat, miercuri, ca aceasta comisie va lua decizii prin consens si a precizat ca a cerut secretarului general al Camerei Deputatilor ca in doua saptamani sa prezinte un raport cu privire la modul in care voteaza diaspora in cazul celorlalte state europene, precum si al SUA.

La sedinta de miercuri a comisiei au participat reprezentantii tuturor partidelor reprezentate in Parlament, cu exceptia reprezentantului grupului minoritatilor nationale.

"Am rugat liderii partidelor sa discute prioritizarea: legea alegerilor locale, legea alegerii deputatilor si senatorilor sau legea alegerii presedintelui", a mai punctat Valeriu Zgonea.

De asemenea, acesta a declarat ca el personal va sustine modificarea legii astfel incat numarul parlamentarilor sa fie redus la 300, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

"Bineinteles, aceasta chestiune pe care am promis-o o sustin in continuare. Dar orice inteventie in acest moment, inainte de a discuta cu membrii comisiei, genereaza o stare nelucrativa", a completat acesta.

Valeriu Zgonea a sustinut ca la dezbaterile privind elaborarea codului electoral si modificarea legilor electorale sunt asteptati sa participe si reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, Ministerului de Interne, INS, precum si alti specialisti in domeniu.

Intr-un interviu acordat saptamana aceasta pentru Ziare.com, Ana Maria Patru, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, a reamintit ca autoritatea a facut inca din 2011 propuneri legislative in acest domeniu.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

"Inca din anii trecuti noi am elaborat proiecte legislative care puteau reglementa astfel de probleme. De exemplu, propunerea noastra de Cod electoral prevede organizarea de sectii de votare in afara granitelor Romaniei la cererea unui numar de cel putin 100 de alegatori.

Dar AEP nu are drept de initiativa legislativa, asa ca am inaintat acest proiect Parlamentului inca din anul 2011. El este inca in dezbatere publica pe platforma noastra online si facem in mod repetat apel la parlamentari sa ia in calcul adoptarea unui Cod electoral care sa uniformizeze cadrul legal pentru toate tipurile de alegeri. Noi am spus in repetate randuri si sustinem si acum ca se impun modificari in legislatia electorala", ne-a declarat presedintele AEP.

De asemenea, prezent, marti la Parlament, pentru a oferi explicatii cu privire la modul in care a fost organizat votul in diaspora, premierul Victor Ponta a venit cu doua propuneri - introducerea votului electronic si preluarea de catre AEP a atributiilor privind organizarea votului in diaspora.

Ponta cere scuze romanilor din diaspora: Am platit pretul politic - ce propune

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Zgonea comisie cod electoral, #modificare legi electorale vot diaspora, #schimbare lege electorala , #presedinte Camera Deputatilor